Avrupa Birliği’nin KDV kanunu değiştirmesi ile birlikte e-ihracat yapan insanların kafasında birçok soru oluştu. ‘Avrupa Birliği ülkelerine ürün gönderemeyecek miyim?’ ‘Şimdi ne kadar KDV çıkacak?’ ‘Satış yaptığım pazar yeri IOSS numarasını paylaşacak mı?’ ‘IOSS’e nereden kayıt olabilirim?’ ‘IOSS’e kayıt olmak zorunlu mu?’ vb birçok sorunun cevabı merak ediliyor. Sorularınızı yanıtlamak ve içinizi rahatlatmak adına bu yazımızda IOSS sistemi hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde anlatacağız.

AB KDV Kanunu Neden Değişti?

1.    Sadeleştirme

Eski sistemde her ülkenin KDV eşiği birbirinden farklıydı. Bu durum satıcılar ve devletler için idari bir yük oluşturmaktaydı. Yapılan değişiklikler ile birlikte eşikler birleştirildi. Bu sayede KDV raporlama süreci daha basit bir hale geldi. Bunun yanı sıra işletmelerin tek bir üye devletine KDV kaydı yaptırmaları yeterli olacaktır.

2.    Adalet

Bildiğiniz üzere eski sistemde mal bedeli 22 Euro’nun altında bulunan ürünleri KDV ödemeden Avrupa Birliği ülkelerine gönderebiliyordunuz. Bazı işletmeciler gönderilerinin mal bedellerini 22 Euro’nun altında gösterip KDV ödemekten kaçabiliyordu. Bu durum AB’nin mali açıdan zarara uğramasına sebep oluyordu. Yapılan usulsüzlüklerin önüne geçebilmek adına KDV muafiyet sınırı sıfıra çekildi.

Aynı zamanda yapılan değişikliklerle AB işletmeleri ile AB dışında bulunan işletmelerin eşit koşullarda rekabet etmesi amaçlanmıştır.

3.    Gelir

Avrupa Birliği ülkelerinin KDV gelirlerinde yıllık 7 milyar Euro’luk bir artış beklenmektedir.

AB KDV Kanununda Yapılan Değişiklikler

1.    Birleşik Eşik

Avrupa Birliği ülkeleri için toplam tutar 10.000 Euro olarak belirlenecektir.

Yapılan değişikliklere göre Avrupa Birliği ülkelerine gönderdiğiniz ürünlerin toplam satış değeri 10.000 Euro’dan fazla ise satış gerçekleştirdiğiniz ülkenin yerel KDV yüzdesine göre ödeme yapmanız gerekmektedir.

Örnek: Avrupa Birliği ülkelerine yılda 15.000 Euro değerinde satış yaptığınızı düşünelim. Bu satışların 9.000 Euro’sunu Almanya’da 6.000 Euro’sunu ise Fransa’da yaptınız. Bu durumda vergilerinizi Almanya ve Fransa’nın vergi kurallarına göre ödeme yapmanız gerekmektedir.

2.    KDV

Eski sisteme göre KDV muafiyet sınırı 22 Euro’ydu. Bu sınır ortadan kaldırıldı. Artık Avrupa Birliğine göndereceğiniz ürünün mal bedeli ne olursa olsun KDV çıkacaktır.

3.    Pazar Yerlerinin Sorumluluğu

Pazar yerleri özellikle son dönemlerde satıcı seçerken oldukça katı kurallara sahipler. Satıcısı olmak isteyen işletmelerin şirket bilgilerini ve KDV numaralarını talep ettiler. Bu nedenle satış yaptığınız platformun yeni düzenleme kurallarını iyice anlamaya ve uymaya özen gösterin.

IOSS Nedir?

IOSS Nedir?

Import One Stop Shop (IOSS), satıcıların AB’ye gönderdikleri malların satışlarına ilişkin KDV yükümlülüklerine uymak için kayıt yaptırabilecekleri bir portaldır.

Mal bedeli 150 Euro’nun altında bulunan bir ürünü Avrupa Birliği ülkelerine ticari amaç güderek gönderiyorsanız satış noktasında KDV’nin tahsil edildiğini doğrulamak için IOSS numarası alabilirsiniz. Mal bedeli daha yüksek olan gönderiler için standart KDV ithalat kuralları geçerlidir.

IOSS numarası almak zorunlu değildir. Ancak bu numara ile işlem yapmazsanız gönderi alıcı ülkenin gümrüğünde müşteriniz tarafından KDV’si ödenene kadar bekletilecektir. Müşteriniz ekstra bir ücretle karşılaştığı için memnun kalmayacaktır. Ayrıca gümrük prosedürleri uygulanırken gönderinin teslimatında gecikme yaşanacak ve bu sebeple müşteri memnuniyeti azalacaktır. Bu nedenle IOSS numarası almanızı tavsiye ediyoruz.

IOSS’e Kimler Kayıt Olabilir?

IOSS’e kayıt olmak için öncelikle bir şirketinizin bulunması gerekmektedir. Daha sonrasında ise bir ajans üzerinden IOSS numaranızı alabilirsiniz.

Pazar Yerleri IOSS Numarası Veriyor Mu?

Pazar yerlerinin mal bedeli 150 Euro’nun altında bulunan gönderiler için IOSS numarası vermesi gümrük süreci için çok daha faydalı olacaktır.

Satış platformları KDV’yi satış sırasında alıcıdan tahsil ediyor ve yetkili birimlere iletiyor. Satış platformları tarafından satıcılara verilen IOSS numaralarının taşıyıcı firmalar ile paylaşılması ve proforma faturada belirtilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde alıcı iki defa KDV ödemek durumunda kalabilir.

Her Pazar Yerinin IOSS numarasını paylaşma şekli birbirinden farklıdır. Gelin birlikte Pazar yerlerinin IOSS numaralarını nasıl paylaştıklarını inceleyelim.

Etsy IOSS Numarasını Nasıl Paylaşıyor? 

Amazon IOSS Numarasını Nasıl Paylaşıyor?

AliExpress IOSS Numarasını Nasıl Paylaşıyor?

eBay IOSS Numarasını Nasıl Paylaşıyor?

ShipEntegra IOSS Hizmeti

Etsy, Amazon, AliExpress, eBay üzerinden satış yapan satıcıların işi oldukça kolay. Peki kendi internet sitesi üzerinden satış yapan veya Shopify, Magento, WooCommerce gibi platformlar üzerinden satış yapan satıcılar IOSS sisteminden nasıl yararlanacak?

Ayrıca IOSS numarası alabilmek için bir şirketinizin bulunması gerekmektedir. Şirketi olmayanlar ne yapacak?

Merak etmeyin! ShipEntegra bu durumlarda olan kullanıcılarını düşündü ve çalışmaya başladı. ShipEntegra kullanıcılarının Avrupa Birliği ülkelerine daha rahat bir şekilde gönderim yapabilmesi adına IOSS hizmeti veriyor.  ‘Peki bu hizmetten yararlanmak için yapmamız gerekenler ne?’ ‘Fiyatlar nedir?’ gibi sorularınızın cevabını yazımızın ilerleyen kısımlarında veriyor olacağız.

ShipEntegra’nın IOSS Hizmetinden Yararlanmak İçin Yapılması Gerekenler

ShipEntegra’nın kullanıcılarına sağladığı ayrıcalıklardan biri olan IOSS hizmetini almak için yapmanız gerekenler son derece basit.

Tek yapmanız gereken ön kayıt başvuru formunu doldurmak, hizmetin ücretini karşılamak ve gerekli belgeleri iletmek. Gerekli belgeler ise şu şekildedir:

  • Vergi Levhası,
  • Şirketin ismi,
  • Şirket adresi,
  • İletişim kurulacak kişinin ismi, telefon numarası ve e-mail adresi.

Bu belgeleri ve dekontunuzu [email protected] üzerinden ilettiğiniz takidirde kayıt işlemleriniz hemen başlayacaktır.

ShipEntegra IOSS hizmeti ücretleri

ShipEntegra, kullanıcılarına daha iyi hizmet verebilmek adına yenilikler yapmaya devam ediyor. Hemen üye olun ve hizmetlerimizden yararlanmaya başlayın.

HEMEN ÜYE OL