Amazon FBA ve Amazon FBM 

Dünyanın en büyük pazar yeri olan Amazon 2004 yılından beri yapılan satışlarla tüm rakipleri ile arasındaki makası açmaya devam ediyor. 2022 yılında 513 milyar dolardan fazla kazanç sağlamış ve dünyada en güvenilen alışveriş yapılan e-ticaret sitesi haline gelmiştir. 

Bu oranlar her online satıcıyı heyecanlandırdığı gibi Türk satıcıları da heyecanlandırmaktır. Öyle ki 2022 yılında Amazon üzerinden satış yapan Türk satıcılar 2021 yılına göre %80 oranında artış sağlamıştır. En çok satış yapılan iş modelleri arasında Amazon FBM, Amazon FBA, dropshipping, retail ve online arbitraj, wholesale, Amazon handmade gibi kategoriler bulunmaktadır. Bu yazımızda revaçta olan iki modeli detaylandıracağız.

Sipariş karşılama yöntemlerinde; FBA ve FBM modellerinin ikisi de avantaj ve dezavantaja sahiptir. Seçiminizi işletme türüne ve ürünlerinize göre yapabilirsiniz. Bununla birlikte, Amazon mağazanızda hem FBA hem de FBM yöntemlerini bir arada kullanabilirsiniz.

 

Amazon FBA Nedir ve Avantajları Nelerdir

Amazon FBA

Amazon tarafından sunulan; satıcıların ürünlerini depoda saklama, sipariş geldiğinde ürünü müşteriye kargolama, iadeyi kabul etme ve bu süreç boyunca müşteri ilişkilerini yönetmeyi kapsayan bir hizmettir.

Amazon FBA Avantajları

Amazon-FBA-FBM

Ürünleriniz, Amazon güvencesinde muhafaza eder ve depolama masraflarından kurtarır. Ürün siparişleriniz geldiğinde sizin yerinize hazırlanır, paketlenir ve süreç sizin yerinize gerçekleştirilir. Böylece işinizi büyütmenizde ve daha fazla müşteriye ulaşmanızda size zaman kazandırır. Amazon FBA gönderimlerinizde ShipEntegra’yı tercih ederek hem entegrasyon hizmetimizden hem de kolay sipariş yönetiminden yararlanabilirsiniz. Üstelik Amazon satıcılarına özel kampanyalarımız ve indirimli navlun ücretleriyle gönderim yapabilirsiniz.


Amazon FBA Ücretleri

Amazon’un FBA ücretlendirmeleri hakkında detaylı bilgiyi ekten edinebilirsiniz.
Ek: Amazon FBA Ücretleri 2023

 

Amazon FBM Nedir ve Avantajları Nelerdir

Amazon FBM

İngilizce Fulfillment By Merchant kelimelerinin ilk harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu sistemde satıcılar siparişlerin alınmasından teslim edilmesine kadarki sürecin tamamını kendisi yönetir.

Amazon FBM Avantajları


Daha Fazla Kontrol: Ürünlerinizin, nakliye ve teslimat işlemlerini kendiniz yönetebilirsiniz. Böylece; müşteri hizmetlerini ve müşteri memnuniyetini daha fazla kontrol etmenize olanak tanır. Ayrıca, ürünlerinizi kendiniz paketleyip gönderdiğiniz için ürünlerinin kalitesini de kontrol edebilirsiniz.

Daha Yüksek Kar Marjı: Amazon’un depolama ve nakliye ücretlerinden büyük oranda tasarruf etmenizi sağlar. Bu da satıcının daha yüksek bir kar marjı elde etmesine olanak tanır.

Lojistik Deneyimi: Lojistik deneyiminizi geliştirmenize olanak tanır. Kendi stoklarını yöneten satıcılar, siparişleri kendileri paketleyip göndererek nakliye ve teslimat süreçlerinde daha fazla deneyim kazanabilirler. Böylece 21 pazar yeri bulunan Amazon’da hangi pazar yerlerinde hangi gümrük ya da lojistik durumlarıyla karşılaşabileceğinize dair bilgi sahibi olursunuz. 

Daha Az Rekabet: FBA, Amazon’un avantajlarından yararlanarak satıcıların ürünlerini daha hızlı teslim etmelerini sağlar. Ancak FBM, satıcıların kendi depolarından ürünleri gönderdiği için daha az rekabetle karşılaşır.

Özetle Amazon FBM, satışlarınızda daha fazla kontrol ve daha yüksek kar marjı elde etmenizi sağlar. Özellikle daha dar bir ürün yelpazesine sahipseniz oldukça düşük maliyetli seçenek olacaktır. Çünkü ürünlerinizi kendi depolarında tutacağınız için hedeflediğiniz ülkelerde ek vergi ödemek zorunda kalmayacaksınız.

Not: Eğer standart dışı ürünler satıyorsanız, örneğin büyük boyutlu ürünler, FBM kullanmak daha avantajlı olabilir. Bunun sebebi, Amazon’un bu tür özel ürünleri depolamak için ekstra ücret alması ve teslimatta gecikmelere neden olabilecek olmasıdır. FBM ile kendiniz ürünlerin depolanması, yönetimi ve nakliyesini kontrol edebilirsiniz. Bu da ürünlerinizin hızlı bir şekilde teslim edilmesini ve müşteri memnuniyetini artırabilir.

Amazon FBM Nasıl Kullanılır

Amazon’da satıcı hesabı açtıktan sonra ürünlerinizi listelerken “ürünü kendim göndereceğim” seçeneğini seçerek FBM (Fulfilled by Merchant) modelini uygulayabilirsiniz. Ancak, FBM modelinde tüm lojistik süreçleri kendiniz yapacağınız için, ürünlerinizi listelediğinizde FBM seçeneğini seçmeden önce beklentileri karşılayabileceğini gözden geçirin.


Amazon FBM Ücretleri

FBM modelinde lojistik süreçler satıcı tarafından yönetildiği için, depolama, paketleme ve gönderim işlemlerinde de maliyetler oluşacaktır. Bu maliyetler, satıcının ürünlerinin ağırlığı, boyutu ve gönderim yerine göre değişebilir.

 

Amazon FBA mi Amazon FBM mi Seçilmeli


Amazon FBA

  • Büyük hacimde satışlar gerçekleştiriyorsanız
  • Amazon’a yeni başlayan bir satıcıysanız 
  • Kendi lojistik ağınızı kurmak istemiyorsanız 
  • FBA için ücret ödemeyi kabul ediyorsanız

    FBA sizin için daha avantajlı olacaktır. 



Amazon FBM

  • Ürünlerinizin satışı yavaş ilerliyorsa
  • Lojistik konusunda deneyim sahibiyseniz ve ShipEntegra ile çalışıyorsanız 
  • Ürünleriniz için bir depoya sahipsiniz.
  • Daha yüksek bir kar marjı hedefliyorsanız

    FBM sizin için daha avantajlı olacaktır. 

HEMEN ÜYE OL