Dropshipping, e-ticaret alanında ilk kez çalışacak olan girişimcilere sıklıkla önerilen bir satış yöntemidir. Ancak bu yöntem dışarıdan göründüğü kadar basit değildir. Bu yöntem her ne kadar kolay olmasa da diğer e-ticaret yöntemleriyle kıyaslandığında minumum sermaye ile stoksuz bir şekilde girilebildiği için oldukça mantıklı bir yöntemdir. Ancak gümrük vergileri ve döviz kurunun yüksek olması sebebiyle Türkiye’de dropshipping yapmak Amerika’da ve Avrupa’da dropshipping yapmak kadar kazançlı değildir. Yazının ilerleyen kısımlarda bu konudan daha detaylı bir şekilde bahsedeceğiz. Bu yazımızda Türkiye’de dropshipping nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmelidir? Gibi soruların cevaplarını vereceğiz.

Dropshipping Nedir?

Dropshipping ile birlikte ürünlerinizi stoklamadan siparişlerinizi direkt tedarikçiye yönlendirirsiniz.

Tedarikçi gelen sipariş doğrultusunda ürünleri sizin yerinize hazırlar ve müşteriye kargolar. Satıcı olarak sizin herhangi bir depo, stok vb. süreçlerle ilgilenmenize gerek kalmamaktadır. Yapmanız gereken tek şey reklamlar vererek ürünlerinizin satışını yapmak ve gelen siparişleri direkt olarak tedarikçiye yönlendirmektir.

Dropshipping dışarıdan bakıldığında oldukça basit bir sistem olarak gözükmektedir. Ancak gönderileriniz üzerinde kontrol gücünüz zayıf olduğundan bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin herhangi bir iletişimsizlik sonucunda müşterinin memnuniyeti düşebilir.

Bu gibi oluşabilecek sorunların yanı sıra bu satış yönteminin hızlıca iş ve ürün değiştirmek gibi sunduğu faydalı fırsatları da bulunmaktadır. Satışını gerçekleştirmek istediğiniz bir ürünü satamadığınız zaman hemen başka bir ürüne geçiş yapabilirsiniz. Giyimden kozmetiğe, elektronik ürünlerden hediyelik ürünlere kadar birçok ürünü dropshipping mantığı ile pazarlayabilirsiniz.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Tedarikçi ile anlaşma sağladıktan sonra bir e-ticaret sitesi kurarak satışlarınıza başlayabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde satıştan elde ettiğiniz tutardan tedarikçiye anlaşmış olduğunuz ücreti verirsiniz geri kalan para ise size kalır. Ürün tedarikçi tarafından hazırlanır, paketlenir ve kargo işlemleri gerçekleştirilir. Alışverişin faturası da müşteriye tedarikçi tarafından iletilir. Gelin birlikte 5 adımda Dropshipping nasıl yapılır inceleyelim.

5 adımda Dropshipping

  • İlk olarak Pazar araştırması yapılmalı ve buna bağlı olarak satışı gerçekleştirilecek ürünler seçilmelidir.
  • Güvenilir bir tedarikçi bulmak son derece önemlidir. Çünkü sizin yerinize bütün işlemleri tedarikçiniz gerçekleştirecektir.
  • Bir e-ticaret sitesi kurabilir veya bir satış platformunda mağaza açıp satış yapmaya başlayabilirsiniz.
  • Sipariş geldikten sonra sipariş bilgilerini ve ürün bedelini direkt olarak tedarikçiye aktarmanız gerekmektedir.
  • Tedarikçiniz siparişi gelen ürünleri alıcınıza gönderir.shipentegrauyeol

Türkiye’de Dropshipping Yapmak

Türkiye’de hem yerel pazarda hem de uluslararası pazarda dropshipping yöntemi ile satış işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Yerel Pazar da dropshipping yöntemi ile birlikte satış yapmak istiyorsanız kendi web sitenizi açabilirsiniz. Bunun yanı sıra Instagram, mağaza özelliğini Türkiye’de açmış bulunmaktadır. Hedef kitlenizi genişleterek yüksek karla satış yapabilirsiniz.

Türkiye’nin önde gelen satış platformlarından olan gittigiyor, n11, hepsiburada ve trendyol üzerinden de dropshipping yöntemi ile satış yapabilirsiniz.

Sözü geçen bu platformlar arasında dropshipping yöntemine en uygun olanı gittigidiyor gibi durmaktadır. Gittigidiyor satıcılarından detaylı bilgiler istemiyor, üyelik ücreti ve aidat almıyor. Komisyon oranları da son derece uygundur.

Trendyol ile birlikte de dropshipping yapabilirsiniz ancak daha çok belge istemektedir. Ayrıca komisyon oranları da daha yüksektir.

Uluslararası pazarda satış yapmak için eBay ve Amazon gibi satış platformlarını kullanabilirsiniz. Bu konuda daha detaylı bilgi alabilmek adına amazon dropshipping adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Dropshipping Türkiye’de Nasıl Yapılır?

Yazının başında Türkiye’de dropshipping yapmanın ABD’de veya Avrupa’da dropshipping gibi karlı olmadığından bahsetmiştik. Bunun sebebi ise gümrük vergileri ve dolar kurudur. Dropshipping ile birlikte herhangi bir satış platformundan ya da siteden bulduğunuz ürünü üstüne çok az kar koyarak kendi sitenizden pazarlayabilirsiniz.

Bu sayede siparişi alınan ürünü belirlediğiniz siteden satın alır ve adres kısmına müşterinin adresini yazarsınız. Ayrıca tedarikçi ile anlaşarak siparişi direkt ona bildirebilirsiniz. Bu iki yöntem birbirine ne kadar benziyor gibi gözükse de aralarında büyük bir fark bulunmaktadır. Birinci yöntemde uygun fiyata aldığınız ürünü yüksek fiyata sattığınız için ürünü satın aldığınız marka kargo içerisine fatura koyduğu zaman alıcınız bu durumu hemen anlayacaktır.

Bu durumdan iade açısından kötü etkilenebilirsiniz. İkinci yöntem ile satış yapmayı tercih ederseniz alıcınız ürünün gerçek fiyatını görmez. Bu nedenle diğerine göre çok daha güvenli bir yöntemdir. Şimdi sizlere tedarikçi ile dropshipping yapmanın inceliklerini anlatacağız. Dropshippinge başlamadan önce dikkatli bir şekilde bir ürün araştırması yapmanız gerekmektedir.

Dropshipping Ürünü Nasıl Bulunur?

Dropshippinge başlarken yapmanız gereken ilk şey ürün bulmaktır. Bir ürünü satışa sunmadan önce sektöre, pazara ve ürünün potansiyeline bakmanız gerekmektedir. Piyasa araştırması yapmak ve sonrasında satmayı düşündüğünüz ürünün Google’da ne kadar aratıldığına bakmak son derece önemlidir.

Ürünü satışa sunmak size çok avantajlı gibi görünebilir ancak istatiksel açıdan yanlış bir ürün seçimi yaparsanız başarısız olma ihtimaliniz son derece yüksektir. Bu başarısızlığı yaşamamak adına Google’da ve pazaryerlerinde detaylı bir araştırma yapmanızda yarar vardır. Doğru ürünü tespit ettikten sonra bir tedarikçiyle anlaşıp internet sitesi kurmanız gerekmektedir. Bu işlemleri gerçekleştirmeden önce nasıl tedarikçi bulacağınıza bakalım.

Dropshipping için Tedarikçi Bulma

Türkiye’de dropshipping yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri doğru ve güvenilir bir tedarikçi bulmaktır. Doğru tedarikçi ile anlaşmak hem işinizi doğru bir şekilde ilerletmenize hem de yaşanabilecek herhangi bir sorunda iletişim problemleri yaşamanıza engel olur. Bu sayede müşteri memnuniyeti açısından da herhangi bir problem yaşamazsınız.

Tedarikçiler ile pek çok farklı yoldan anlaşma sağlayabilirsiniz. Bu noktada hem Türkiye distribütörleriyle hem de fason üretim yapan firmalarla çalışabilirsiniz. Başka bir seçenek ise toptancılar ile anlaşma sağlamaktır. Ayrıca onlardan kargolama yapmalarını da isteyebilirsiniz. Toptancılarla anlaşma sağlamak biraz zordur ancak güzel siparişler alacağınıza inanırlarsa bu iş teklifini kabul edebilmektedirler.

Türkiye’de Dropshipping Veren Firmalar

Yazımızda sıkça bahsettiğimiz gibi e-ticaret yaparken doğru firmalar ile çalışmak son derece önemlidir. Ülkemizde xml hizmeti veren birçok firma bulunmaktadır. Gelin birlikte ülkemizde xml hizmeti veren birkaç firmayı inceleyelim.

  • Creamol Toptan El Dezenfektanı

Creamol El Dezenfektanı Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış bir dezenfektandır. Bu dezenfektan virüslere karşı %95 koruma sağlamaktadır. Sizde içinde bulunduğumuz bu pandemi döneminde el dezenfektanı satarak işlerinizi büyütmek istiyorsanız Creamol El Dezenfektanı mükemmel bir seçim olacaktır.

  • ivanatura.com

İvanatura organik kozmetik ürün satışı gerçekleştirmek isteyen müşterilerine tedarik hizmeti vermektedir.ivanatura verdiği kaliteli ve başarılı tedarik hizmeti ile birlikte müşterilerinin beğenisini toplamaktadır.

  • nugi.com.tr

Nugi markası, kadın iç giyim ve mayo üretimi yapmaktadır. Ürettikleri bu ürünleri xml entegrasyonu ile satışa sunmaktadır.

  • edipsaat.com

E-ticaret alanında çalışan birçok girişimci saat satışı yapmak istemektedir. Saat, pazarlaması rahat bir üründür. Ayrıca ürünün hedef kitlesi de tutarlı bir şekilde ayarlanabilir. Bu nedenle sizde e-ticaret alanında saat satmak istiyorsanız edipsaat.com’u tercih edebilirsiniz.

  • necotoys.com

E-ticaret alanında çocuklara yönelik ürünlerin satışını gerçekleştirmek istiyorsanız necotoys.com’u tercih edebilirsiniz. Bu firma lisanslı marka oyuncakları hizmetinize sunmaktadır.

  • demirciogluoto.com

Otomobil ile ilgili bir e-ticaret sitesi kuracaksanız ve bunun için bir tedarikçi firma arayışındaysanız https://www.demirciogluoto.com/ ile iletişime geçebilirsiniz.

DropShipping Yapabileceğiniz Platformlar

Dropshipping şu an ki piyasanın durumu göz önüne alındığında yaygın olarak Amazon,  Shopify, WooComerce ile yapılmaktadır. Her platformun kendisine göre avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır. Amazon dropshipping hakkında detaylı bilgi almak adına bu yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca ShipEntegra ile bu satış platformlarının entegrasyonunu sağlayarak ShipEntegra’nın sizlere sunduğu yazılım ve lojistik hizmetinden yararlanabilirsiniz. Sizde bu benzersiz hizmetlerden yararlanmak için hemen ShipEntegra’ya üye olun.

HEMEN ÜYE OL