Amazon fulfillment by Amazon kısaca Amazon FBA depolama, paketleme, nakliye ve iade işlemlerinde size büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Eğer siz de hedef kitlenizi ve hacminizi genişleterek kar oranınızı artırmak istiyorsanız Amazon FBA süreçlerini ve sonuçlarını inceleyebilirsiniz. Amazon FBA hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya başlayabilirsiniz.

Amazon FBA Nedir?

Amazon günümüzde dünyanın en büyük e-ticaret sitelerinden biridir. Online alışveriş hizmetinin yanı sıra Prime, Audible, ve Amazon fulfillment gibi hizmetler de vermektedir. Amazon FBA 2006 yılında, satıcılara depolama ve lojistik konusunda yardımcı olmak amacıyla geliştirilmiş bir hizmettir. Yapmanız gereken tek şey ürünlerinizi Amazon depolarına göndermektir. Geri kalan depolama, paketleme, nakliye ve iade gibi işlemlerin hepsini şirket sizin yerinize halledecektir.

Amazon FBA Hizmetleri

Dünyanın en büyük e-ticaret sitesi tarafından sunulan bu hizmet ile birlikte ürünleriniz depolarda muhafaza edilir ve sipariş geldiğinde ürünler sizin adınıza paketlenir ve müşterinize gönderilir. Bu hizmet sadece Amazon sitesinde satış yapan satıcılar için değildir. Herhangi bir online perakendeci de bu hizmetten faydalanabilir. Elde edilen istatistiklere göre Amerika’da bulunan Amazon satıcılarının %73’ü Amazon FBA hizmetinden yararlanmaktadır.

Amazon Fulfillment, işinizi büyütmenize yardımcı olacak birçok özelliği içinde taşımaktadır. Gelin sunulan bu hizmetin avantajlarını ve dezavantajlarını birlikte inceleyelim.

FBA Kullanmanın Avantajları

  • Lojistik ve nakliye işlemleri konusunda kaliteli bir hizmet alabilirsiniz.
  • İndirimli kargo ücretlerinden yararlanabilirsiniz.
  • İade işlemleri ile uğraşmanız gerekmeyecek.
  • Kusursuz bir dış kaynak müşteri hizmetiniz olacak.
  • Uygun ücretler ile sınırsız depolama alanına sahip olacaksınız.
  • Müşterilerinize prime hizmetleri sunabileceksiniz.
  • Şirketin birçok depo ve yerine getirme merkezine ulaşım sağlayabileceksiniz.

FBA Kullanmanın Dezavantajları

  • Depolama ve yerine getirme işlemlerinde ayrı ayrı ücretlendirme yapılacaktır.
  • Ürünlerinizi altı aydan fazla depoladığınız takdir de ek ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • İadelerin kolay olması nedeniyle sık sık iade ile karşılaşabilirsiniz.
  • Depolama için ürünlerinizi özenle hazırlamanız ve paketlemeniz gerekir.
  • Gönderilerinizi takip etmekte zorlanabilirsiniz.
  • Şirketin çeşitli eyaletlerde birden fazla yerine getirme merkezi olduğundan dolayı satış vergisini hesaplamakta zorlanabilirsiniz.

Amazon’da Bireysel Hesap Mı Açmanız Gerekir Yoksa Profesyonel Hesap Mı Açmak Gerekir?

Amazon üzerinden satış yapabilmek için bireysel veya profesyonel satıcı hesabı açabilirsiniz. Ücretsiz bir şekilde bireysel hesap açarak satış yapmaya başlayabilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki bireysel hesap üzerinden sadece 40 ürün yükleyebilirsiniz. Bireysel hesapta Amazon, sattığınız ürün üzerinden komisyon almaktadır ve profesyonel hesap ile karşılaştırıldığında fiyatları daha yüksektir. Profesyonel hesap açtığınızda ise aylık 39.99 USD ücret talep edilmektedir. Eğer ticari hacminiz büyük ise bu tutarı ödemek sizin için problem olmayacaktır. Fakat işe yeni giriş yaptıysanız ve aylık satış kapasitenizi öngöremiyorsanız başlangıç aşamasında bireysel hesap açıp daha sonrasında profesyonel hesaba geçmek sizin için daha avantajlı olacaktır.

shipentegrauyeol

Amazon FBA ile FBM Arasındaki Fark Nedir?

FBM nedir?

Amazon üzerinden satış işlemi gerçekleştirmenin en bilindik yoludur. Siteye yüklediğiniz ürünlere alıcı çıktığında satışınızı gerçekleştirirsiniz. Bu süreçte kargo, depolama, paketleme gibi işlemleri de sizin gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

FBM’de teslimat süreci nasıl olmaktadır?

DHL, FedEx, TNT, UPS ve PTT gibi uluslararası taşımacılık yapan lojistik firmaları ile gönderim yapabilirsiniz. Gönderileriniz arttıkça kargo fiyatlarında azalma olabilir. Türkiye’den diğer ülkelere satış yapmak ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız E-İhracat Nedir? Nasıl Yapılır? adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Amazon FBA Sisteminin Süreci Nasıl işlemektedir?

  • Satışını yapmak istediğiniz ürünleri Amazon’un ‘Fulfillment Centers’ adı verilen depolarına gönderiyorsunuz.
  • Gönderdiğiniz ürünler depoda belirli bir düzene göre sıralanıyor ve listeleniyor.
  • Sipariş alan ürününüz Amazon tarafından karşılanıyor ve tüm süreç yönetiliyor.
  • Sipariş alındıktan sonra ürünün paketlenmesi, teslimat süreci ve satış sonrasında ki destek süreci de Amazon tarafından gerçekleştiriliyor

Amazon FBA için Hangi Adımları Takip Etmeniz Gerekmektedir?

  • Yapmanız gereken ilk şey bir Amazon satıcı hesabı oluşturmaktır. Daha sonrasında ise Amazon Lojistik’i kurmak için Seller Central’da oturum açmanız gerekmektedir. FBA hizmetinden yararlanmak için ekstra bir işlem yapmanıza gerek yoktur. FBA yapmak için hedeflenen ülke de bir VAT kaydınız bulunması gerekmektedir. Bu kaydı kendi yöntemlerinizle alabileceğiniz gibi Amazon’un yönlendirmeleriyle de alabilirsiniz.
  • Ürünler Amazon’da listelendikten sonra envanterde ki ürünlerin gönderim şekli FBA olarak işaretlenmelidir. Eğer ürünlerinizi kendiniz yollamak istiyorsanız FBM seçeneğini tercih edebilirsiniz.
  • Ürünlerinizi, Amazon paketleme koşullarına uygun şekilde hazırlanması ve taşınması için hazırlayın. Bu işlemi yapabilmek için ‘Manage Inventory’ sayfasına gitmeniz ve oradaki soruları cevaplamanız gerekmektedir.
  1. Ürün sayısı.
  2. Toplam koli sayısı. (ebatlarını ve ağırlıklarını da belirterek bildirmeniz gerekmektedir.)
  3. Kolilerin içinde bulunan ürünler paketli mi? Amazon ürünlerinizi paketleyerek göndermenizi istemektedir. Burada müşteriye gönderilecek olan ürünün paketlenmesinden değil ürünlerinizi depoya gönderirken herhangi bir zarar görmemeleri adına paketleme yapmaktan bahsetmekteyiz.
  4. Gönderilecek olan her ürüne bir barkod yapıştırılması gerekmektedir. Amazon bu işlemi sizin yerinize 0.20 USD karşılığında yapmaktadır.
  5. Ürünlerin depoya gönderimi sırasında Amazon’un çalıştığı şirketler ile çalışmak daha yararlı olacaktır.
  6. Ürünlerin çıkışının sağlandığı adresin sisteme yazılması gerekmektedir.
  • Ürünlerinizin kimlik etiketleri yazdırıldıktan sonra Amazon tarafından belirlenen depolara gönderimi sağlanıyor. Depoya ulaşan ürünler özelliklerine uygun şekilde sınıflandırılarak, sıralamaya uygun bir şekilde depoda ki yerini alıyor. Eğer ürünleriniz depo da herhangi bir zarar görürse Amazon zararın tamamını karşılıyor.
  • Sipariş geldiğinde ise ürünler müşterilere gönderilmek üzere alınıp, paketlenip gönderim sağlanıyor.
  • Gönderiniz sizin adınıza müşterinize ulaşıyor. Ürün üzerinde bulunan etiket, barkod numarası ve faturaya dair tüm süreç Amazon tarafından yönetiliyor.
  • Müşterinin ürün ile ilgili herhangi bir sorununda ya da iade sürecinde müşteri hizmetleri servisi verilmektedir. Bu sayede müşterinin güveni kazanılmaktadır ve iade süreçleri takibi de profosyonel bir şekilde yapılmaktadır.

Amazon FBA’ de Mevcut Olan Satış Yöntemleri

  1. Dropshipping: Dropshopping yöntemi ile birlikte toptancınızdan ya da herhangi bir mağazadan düşük fiyatlarla aldığınız ürünleri, Amazon’da daha yüksek fiyatlara satabilirsiniz.
  2. Özel Etiket: Özel Etiket yöntemi ile birlikte pazarlama, logo tasarımı, piyasa araştırması gibi işlemlerinizi gerçekleştirerek ürününüzü Amazonda satabilirsiniz. Bu sayede ürününüzün takibini rahat bir şekilde yapabilir ve ürününüzü Amazon referansı ile dünyaya tanıtmış olursunuz.
  3. Wholesale: Ürünlerinizi toptancılardan uygun fiyatlara satın alıp Amazon’da daha yüksek fiyatlara satabilirsiniz.

Amazon FBA Ücretleri

  • Paketleme/Gönderme: Depolarda bulunan ürünlerinize sipariş geldiğinde ürün paketleme ve gönderme işlemleri için 3.62 USD ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • Geri alma/İmha ettirme: Depolara gönderdiğiniz ürünleri geri almak istediğiniz zaman Amazon sizden ürün başına 0.50 cent istemektedir. Eğer bu ücreti ödemek yerine ürünlerinizi imha ettirmek isterseniz ürün başına 0.10 cent ödemeniz gerekmektedir.
  • Müşteri İadesi: Satışını gerçekleştirmiş olduğunuz bir ürünün müşteri tarafından iadesi istenirse Amazon’a 3.62 USD gibi bir ücret ödemeniz gerekmektedir.
  • Depolama: Amazon, depolarında tutacağı ürünlerin ebatlarına göre değişiklik gösteren aylık ücretler talep etmektedir. Bu noktada uyguladıkları ücretlendirme standardı 1 inç (2.54) için aylık 2.40 USD’dir.

Amazon ücretlendirme yaparken gönderileri Standart Size (Normal Boyut) ve Oversize (Büyük Boy) olarak ikiye ayırmaktadır.

Amazon FBA Hizmetini Kullanırken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nelerdir?

  • Amazon FBA yöntemini tercih ettiğiniz takdirde nakliye ve ürün hazırlama yönergelerine uymanız gerekmektedir.
  • Lojistik merkezine hileli veya yasadışı ürünler gönderirseniz ömür boyu gönderim yapamayabilirsiniz.
  • Ürünlerinizi hangi depoya göndermeniz gerektiğini belirleyin.
  • Depolama ücretlerini ödemek istemiyorsanız hızlı satılan ürünler için Amazon Lojistik’i kullandığınızdan emin olun.
  • Satışlarınızı hızlandırmak ve arttırmak için ürünlerinizi iyi pazarlayın.
  • Maliyetlerinizi azaltmak ve satışlarınızı arttırmak için kit oluşturmayı kullanın.
  • Hangi ürünlerin daha çok sattığını görmek adına birkaç ürünle başlayın.
  • Pazaryerinde başarılı olabilmek adına markanızı oluşturmaya çalışın.
  • Aramalarda üst sıralarda çıkmak istiyorsanız SEO uygulamalarını kullanın
  • Ürünlerinizi listelerken açıklamalarınıza ve görsellerinize dikkat edin.
  • Müşterileriniz ile iletişim halinde kalın ve sorularını yanıtlayın.
  • İyi bir yeniden fiyatlandırma mekanizması seçin.

Amazon FBA Para Kazandırır Mı?

Amazon FBA yöntemini tercih ettiğiniz takdirde FBA işlemlerini yapabilmek için ilk olarak satıcı hesabı açmanız gerekmektedir. Alıcı ve satıcı hesapları birbirinden farklıdır. Satış yapabilmeniz için pro hesap sahibi olmanız gerekmektedir. Pro hesap sahibi olabilmek için aylık 39.99 dolar+ ek ücret ödemeniz gerekmektedir. Ya da üç aylık indirimli paket tercih edebilirsiniz.

Amazon FBA sayesinde satışını gerçekleştirmek istediğiniz ürünler prime olarak listelenir. Prime özel bir üyelik seçeneğidir. Amerika’da prime üyesi olan kişi sayısı 95 milyondur. Bu sayede ürünleriniz ekstra olarak 95 milyon kişiye hitap etmiş olur. Aynı zamanda prime üyesi olarak iki günde ve iki saatte teslimat hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Bu durum hem müşteri memnuniyeti açısından hem de hızlı işlemler açısından oldukça büyük önem taşımaktadır.

Amazon FBA Türkiye

Amazonda satış yapıyorsanız ve Türkiye’den dünyaya ürün satarken Amazon FBA yöntemini kullanmak istiyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Türkiye’de FBA yapmak için satacağınız ürünü ya kendiniz üretmelisiniz ya da üretilen bir ürünü direkt olarak Amazon deposuna göndermelisiniz. Genellikle FBA gönderisi yapan satıcılar Alibaba.com sitesi üzerinden üretim yaptırıp direkt olarak Amazon depolarına gönderim sağlamaktadır. Burada üretim yaptırmaktan kastımız karlı bir ürünü Amazon deposuna göndermektir. İstediğiniz takdirde ürünleriniz için marka basımı, etiket ve renk değişikliği gibi farklı tasarımlar yaptırabilirsiniz.

FBA yöntemini kullanarak kar etmek istiyorsanız en az 20 dolara satabileceğiniz ürünleri tercih etmeniz gerekmektedir. Amazon 20 doların altında bulunan ürünler için sizden ek ücret talep etmektedir. Satışa sunduğunuz üründen kar edebilmek adına o ürünün Amazon deposuna gidene kadar ki maliyeti en fazla 4-6 dolar arasında olmalıdır. Yani ürününüzün başlangıçta %300 kar sağlaması gerekmektedir. Bunun üzerine depo maliyeti+ kargo ücreti+listeleme ücreti ve ek ücretler eklenmektedir.

Masraflar hakkında daha detaylı bilgi edinmek için Amazon Calculator hizmetinden yararlanabilirsiniz. Hesaplama yaptığınız sırada satışınızın fiyatı yükseldikçe kar oranınızın arttığını da fark edebilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki satış fiyatı yükseldiği zaman ürün iade etme oranı da yükselmektedir.

FBA yöntemini kullanarak Amazon’da satış yapmak için sadece Alibaba sitesini kullanmanız gerekmez. Amerika’da bulunan tedarikçiler ile birlikte çalışarak hem kargo konusunda hem de gümrük konusunda avantaj sağlamış olursunuz.

Amazon FBA yöntemini kullanmak için bir şirketinizin bulunması gerekmemektedir. Herkes bu hizmetten yararlanabilmektedir. Ancak gönderimi sağlarken dikkat etmeniz gereken önemli birkaç nokta bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir:

  • Ürün analizi konusunda dikkat etmeli ve iyi ürünler tercih etmelisiniz.
  • Hafif ve yer kaplamayan ürünler tercih etmelisiniz.
  • Amazon’da gönderimini sağlayacağınız ürünün kategorisinin herhangi bir belge isteyip istemediğini araştırın ve bu belgenin üretici tarafından verilip verilmeyeceğini öğrenin.
  • Amazon listenizi en az 1 hafta öncesinden hazırlayın ve bekleyin.
  • Amazon seller ile görüşüp onay alın.

Amazon FBA İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Ürünlerinizin Amazon depolarına ulaştığı ana kadar olan süreç FBA programına dahil değildir. Yani ürünlerinizin depolara gönderimini sizin yapmanız gerekmektedir. Ürünlerinizi Amazon’a teslim edebilmek için gerekli gümrük ve izin işlemlerini sizin gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Göndereceğiniz ürün 800 USD’nin altında ise bu süreçte herhangi bir problemle karşılaşma ihtimaliniz düşüktür. Çünkü ABD’de de fatura tutarı 800 USD’ye kadar olan ürünlere vergi uygulanmamaktadır. Bu kurala uygun olan gönderilerinizi herhangi bir taşıyıcı firma ile gönderebilirsiniz. Ancak ürünlerinizin tutarı 800 USD’nin üzerindeyse bir gümrük şirketi ile anlaşarak gümrük işlemlerini halletmeniz gerekmektedir.

Amazon dünyaya açılmak ve satış yapmak için tartışmasız en iyi satış platformlarından bir tanesidir. FBA programı ile birlikte siz satıcılara oldukça büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Eğer sizde dünyaya açılmak ve satış yapmak istiyorsanız ShipEntegra ile Amazon’da bulunan hesabınızın entegrasyonunu sağlayarak gönderim yapmaya başlayabilirsiniz.

HEMEN ÜYE OL