İhracat bir ürünün yurtdışına döviz karşılığı yapılan satışıdır. Mikro ihracat ise 300 kg ve 15000 euro sınırına kadar ETGB(Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı) ile yurtdışına satışı yapılan bedelli ihracatlara verilen isimdir. Bu yazımızda mikro ihracat işleminin en önemli aşaması olan ETGB ile ilgili sorulara cevap vereceğiz.

Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi(ETGB) Nedir?

ETGB, hava ve kara yolu üzerinden posta veya hızlı kargo taşımacılığı ile gelen/giden gönderinin gümrük işlemlerinde kullanılan ve bu sürece ilişkin tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılmasını sağlayan bir uygulamadır. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için taşıma işlemini yaptıracağınız kargo operatöründen yardım alabilirsiniz. ShipEntegra, sorularınızı cevaplamaya hazır.

Mikro İhracat Sınırı 2021

Mikro İhracat Sınırı

Mikro İhracat Türkiye’de ilk olarak küçük ölçekte ki firmaların dünyaya daha rahat bir şekilde satış yapabilmesi için devreye alınırken ilerleyen zamanlarda daha fazla şirket tarafından tercih edilir hale gelmiştir. Mikro ihracat 2021 yılında da özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların tercih ettiği bir yöntem olmaya devam edecektir. Bu durum Türkiye’nin yıllık ihracatını da olumlu etkileyecektir.

Az önce de bahsettiğimiz gibi mikro ihracat sınırı 300 kilogram ve 15000 euro değer olarak belirlenmiştir. Gönderilecek olan ürünler bu ağırlığın ve değerin üzerinde ise mikro ihracat kapsamında değerlendirilemez. Bu satış işleminin geleneksel yollarla yapılması gerekmektedir. Küçük bir işletmeniz varsa ve gönderiniz mikro ihracat sınırlarına uymuyorsa ama yine de mikro ihracat kapsamında gönderim yapmak istiyorsanız ürünlerinizi 2 parti şeklinde göndermeniz gerekmektedir.

shipentegrauyeol

E-İhracat’ın Avantajları

Devletin sağladığı teşvikler ile birlikte e-ihracata gösterilen rağbet giderek artmış ve online alışveriş trendleri arasında en önemli hale gelmiştir. Döviz cinsinden para kazanmak hem size hem de ülkenize katkı sağlamaktadır. Gelin birlikte e-ihracatın avantajlarını detaylı bir şekilde inceleyelim.

  • Geleneksel ihracat ile kıyasladığımızda yatırım maliyetlerinin daha az olduğunu görmekteyiz.
  • E-İhracat yaparken banka teminatına ihtiyacınız yoktur. Online ödeme kuruluşları ile anlaşma yaparak ödeme alabilirsiniz.
  • E-İhracatta risk minimum seviyededir.
  • Geleneksel ticarete oranla hedef pazara ulaşmak daha kolaydır. Dijital pazarlama teknikleri ile detaylı olarak Pazar araştırması yapabilir ve bu pazarlara ulaşabilirsiniz.
  • Mikro ihracat yaparken gönderileriniz için sertifika veya uyumluluk belgesi gibi evraklara ihtiyaç duymazsınız
  • Ekonomik dalgalanmalardan en az zararla çıkarsınız hatta döviz girdisi bu tür dalgalanmaları avantaja çevirmenize yardımcı olur.
  • Döviz kuru farklarından dolayı geliriniz katlanabilir. Örneğin 2 TL’lik bir ürünü 2 dolara satarsanız yaklaşık 6 kat kar edersiniz.
  • Devlet e-ihracat yapan firmalara destek ve teşvik sağlar.

Herhangi bir ülke sizin için hedef Pazar olabilir.

Mikro İhracat Yapmak İçin Gerekenler

Mikro ihracat yapabilmek için ilk önce vergi mükellefi olmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra satışını yaptığınız ürünlerin ağırlığının 300 kg’ı değerinin ise 15000 euro’yu geçmemesi gerekmektedir. Bunlara ek olarak taşıyıcı firmalar tarafından şu belgeler talep edilmektedir;

  • Dolaylı temsil yetki belgesi (İmza sirküleri fotokopisi ile)
  • İhracat bilgi formu
  • Fatura nüshaları (Türkçe, İngilizce)
  • Çeki List

Ürünlerinizi bu belgeler ile birlikte lojistik firmasına teslim ettiğiniz takdir de hızlı ihracat sürecini başlatmış olursunuz.

Unutmamak gerekir ki mikro ihracat ile birlikte sadece satış amaçlı ihracat ürünleri gönderilebilir.

Hızlı İhracat Süreci Nasıl İşler?

Az önce de bahsettiğimiz gibi ürünlerinizi yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte lojistik firmasına vermeniz ile birlikte hızlı ihracat süreci başlamaktadır. Lojistik firmasının ürünlerinizi teslim alması ile birlikte sorumluluk onlara ait olmaktadır. Hızlı ihracat sürecinde uygulamanız gereken adımlar şu şekildedir:

  • İlk olarak çağrınızı oluştururken lojistik firmasına gönderinizin hızlı ihracat gönderisi olduğunu belirtiyorsunuz.
  • Hızlı ihracat belgesini doldurmuş olmanız gerekmektedir.
  • Gönderinizi teslim alan görevli, pakete ya da paketlere ‘İHRACAT’ yazılı etiketler yapıştırarak bağlı olduğu merkezdeki ilgililere bu paketi veya paketleri ayrı şekilde teslim etmektedir.
  • Gönderi alındıktan sonra ETGB düzenlenir ve çıkışı sağlanır.
  • Son olarak ise ETGB belgeleri, satıcıya ulaştırılır.

ETGB Belgesi Nasıl Alınır?

Gönderinizi gönderdiğiniz lojistik firmasına talebinizi ileterek ETGB beyanlarınızı e-posta üzerinden alabilirsiniz. Lojistik firması e-posta adresiniz ile birlikte gerekli talimatları sistemine kaydetmektedir. Bu sayede yurt dışına gönderdiğiniz ürünlerin ETGB dokümanları düzenli olarak tarafınıza gönderilmektedir.

ETGB Sorgulama

ETGB sorgulaması yapmak için kargoyu gönderdiğiniz firmanın sitesine girin ve ara konşimento numarasını beyanname sorgulama ekranına yazın. Bu sayede ETGB numarasına ve tarihine ulaşabilirsiniz.

Hızlı ihracat işlemlerinde basılı beyannameler ve evraklar bulunmamaktadır. Bu durum bazen ispat sorununa yol açabilmektedir.  Sorgulama işlemi sırasında ulaştığınız numara ve tarih ile kişi ya da kuruma mikro ihracat yaptığınızı ispatlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu sorgulama numarası ile birlikte KDV iadesi alabilirsiniz.

Global Kargo Firmaları ve Mikro İhracat İşlemleri

Uluslararası taşıyıcı firmalar UPS, DHL, TNT ve FedEx  ‘Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı’ vermeye yetkilidirler. Bu firmalar hem ihracat hem de ithalat işlemleri için bu beyannameyi düzenleme yetkisine sahiptirler.

UPS Mikro İhracat

UPS ile ETGB’li gönderim yapacaksanız;

  • Çağrı kaydı verdiğiniz esnada gönderinin ETGB’li olarak çıkışının yapılacağını belirtmeli ve bildirilen evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlayarak [email protected] mail adresine iletmeniz gerekmektedir
  • Evrakların orjinallerini ise gönderinizi alan UPS görevlisine vermeniz gerekmektedir.
  • ETGB kapsamında gönderilecek olan gönderilerin çıkışı alım işleminden 1 gün sonra olacaktır.

DHL Mikro İhracat

DHL, ETGB beyannamesini düzenleme yetkisi olan operatörlerden bir diğeridir. Beyannamenin hangi durumlarda nasıl hazırlanacağını internet sitelerinde detaylı bir şekilde anlatmışlardır. Beyanname sorgulama işlemi de yine aynı site üzerinden yapılmaktadır.

TNT Mikro İhracat

Tnt düzenlediği beyanname ile birlikte gönderilerinizi mikro ihracat kapsamında yurtdışına çıkışını sağlar.

Tnt ile birlikte, farklı bir operasyon gerektiren fuar ve sergi, tamir amaçlı çıkış, geçici ihracat, hariçte işleme ve benzeri izine veya denetime tabi ürünlerin ETGB kapsamında çıkışının yapılabilmesi için gerekli belgelerin eksiksiz olarak Tnt’ye ulaştırılması gereklidir. Bu işlemler için şirkete özel olarak vekaletname verilmesine gerek yoktur.

FedEx Mikro İhracat

FedEx’in de ETGB beyanı düzenleme yetkisi bulunmaktadır. Bu sayede müşterilerinin ETGB beyanını düzenleyebilir ve bu beyanname ile gümrük duvarına takılmadan işlem yapılabilir.

PTT Mikro İhracat

PTT ile mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderim yapmak için gönderilecek olan ürünlerin mali müşavir vergi numarası, fatura seri numarası ve fatura numarası ile birlikte PTT merkezlerine giderek ek ücret ödemesi yapmadan posta yoluyla gönderim sağlanabilir.

ShipEntegra ile Mikro İhracat

ShipEntegra ile Mikro İhracat kapsamında gönderim yapabilmek için uygulamanız gereken işlemler son derece basittir.

Mikro İhracat kapsamında gönderim yapabilmek adına öncelikle bir firmanız bulunması gerekmektedir. Eğer şahıs şirketiniz varsa e-devlet üzerinden gümrük mükellef kaydı yaptırabilirsiniz. Limited ve Anonim şirketiniz var ise imza sirküleri, vergi levhası ve yetkili kişi kimlik kopyası beraberinde en yakın  şehir gümrük müdürlüklerine dilekçe vererek kayıt yaptırmanız gerekmektedir. Daha sonrasında ise maliye bakanlığı onaylı Türkçe faturanız ve ShipEntegra etiketiniz ile birlikte gönderinizi operasyon merkezimize gönderebilirsiniz. Mikro İhracat yaparken fatura düzenlenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Faturaların dili Türkçe olmalıdır.
  • Faturalar Türk lirası veya yabancı para cinsinden kesilebilir.
  • İhracat faturaları KDV’siz kesilmelidir.
  • Fatura da Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTIP) numarası bulunmalıdır.
  • Faturaların kesim tarihinde ki döviz kuru faturanızda yer almalıdır.

Gönderilerinizin çıkışı tarafımıza geldikten bir gün sonra sağlanır. Sizde ShipEntegra ile birlikte mikro ihracat kapsamında gönderim sağlamak istiyorsanız sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

HEMEN ÜYE OL