E-İhracat son yıllarda müşteri kitlesinin hızla artması sonucu girişimciler açısından ülkemizin ve dünyamızın en popüler ticaret yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Teknolojinin gelişmesi ve gönderim fiyatlarının azaltılmasına yönelik yapılan çalışmalar ve tarafları koruma amacıyla yasaların düzenlenmesi ile birlikte e-ihracat  fazlaca tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. Eğer sizde e-ihracat kavramını son zamanlarda sıklıkla duymaya başladıysanız ve E-ihracat nedir? E-ihracat nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre. Hadi okumaya devam edin!

E-İhracat Nedir?

Dijitalleşme ile birlikte dünya düzeni değişmeye başlamıştır. Farklı ülkelerde ki insanlar birbirleri ile çok kolay iletişim kurabilmekte ve birbirlerini yakından takip edebilmektedir. Bu sayede ülkeler arası sınırlar ortadan kalkmış ve ortak kültür, ortak tüketim alışkanlıkları oluşmuştur. Bu durum da e-ihracat konusunun popülerleşmesini sağlamıştır. E ihracat, ürünlerimizi yurt dışına satmak anlamına gelmektedir. Diğer bir deyişle sınır ötesi e-ticaret diyebiliriz. Unutmamak gerekir ki dijital ortamın imkanları sınırsızdır. Bu durum e-ihracatı daha avantajlı kılmaktadır. E-ihracat ile birlikte milyonlarca müşteriye ulaşabiliriz. Örneğin Amerika’daki bir müşteri sizin ürünlerinizi görebilir, beğenebilir ve talep edebilir. Bu sayede hem markanızı dünyaya tanıtmış olacaksınız hem de daha geniş bir müşteri kitlesine hakim olacaksınız. Bu sırada zaman ve maliyet kaybınız minimum seviyede olacaktır. Dünya genelinde e-ticaret hızla yayılmaktadır. Günümüzde 2 trilyon ABD dolarının üzerinde pazar hacmi iki yıl içerisinde %50’ye yakın artış gösterecektir. Bu durumda en büyük etki e-ihracat sayesinde olacaktır.

Neden E-İhracat Yapmalısınız?

E-Ticaret günümüzde oldukça popüler olan bir ticaret şeklidir. E-İhracat ile birlikte doğrudan müşteriye satış yapılmaktadır. Bu nedenle KDV’siz fatura kesilebilir. Bunun yanı sıra ihracatta sağlanan KDV iadesinden de yararlanabilirsiniz. Ayrıca bankalar ve devlet tarafından verilen kredilerden ve teşviklerden faydalanabilirsiniz.

Doğru pazaryerinde doğru ürünleri satışa sunabilirseniz oldukça karlı bir ticaret türü olmaktadır. Bu nedenle hem müşteri kitlenizi hem de pazaryerinizi iyi analiz etmeniz gerekmektedir.  Peki E-İhracatın avantajları nelerdir?

  • Siparişlerin ücretleri dış piyasa da daha yüksek olduğu için karı arttırır.
  • İç piyasada ki rekabette avantajlı olmanızı sağlar.
  • Şirketler de iyi bir imaj ve olumlu algı yaratır.
  • Klasik ticaretin katı kuralları e-ihracatta bulunmamaktadır.
  • E-İhracat ile birlikte KDV’siz fatura kesebilir ve KDV iadesi alabilirsiniz.
  • E-İhracatta bulunan kurular daha şeffaf ve daha uygulanabilir olmaktadır.
  • Marka tescil sertifikası gerekmez.shipentegrauyeol

E-İhracatta Başarılı Olabilecek Sektörler

E-İhracat alanında başarılı olabilmek için ürün seçerken dikkatli olunması gerekmektedir. Hangi sektörün sizin için daha iyi olduğunu anlamak için e-ihracat yapacağınız ülke de tercih edilen ürünleri iyi bilmeniz gerekmektedir. Örneğin Körfez ülkeleri için rahat giyim ürünlerinin satışı tercih edilebilir. Kısacası satışı yapılacak ürünlerin seçimi yapılırken hedeflenen kitlenin yaşadığı coğrafya, kültür vb. özellikler önem taşımaktadır.

E-İhracatta başarılı olabilmek için katma değeri yüksek ürünler tercih edilmelidir. E-İhracat alanında satış yapabileceğiniz en uygun sektörler şunlardır;

  • Yöresel Ürünler
  • Ev tekstili
  • Otomobil parçaları ve aksesuarları
  • Hazır giyim
  • Takı ve Aksesuar
  • Anne ve Bebek Ürünleri

E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-İhracat yaparken iki farklı yol izlenebilir. Burada önemli olan nokta size en uygun olan yolu izlemektir. Kendinize en uygun yolu seçerken oldukça dikkatli olmalısınız. Birçok şirket yanlış bir yol izlediğinden dolayı bocalıyor ve başarısız oluyor. Ancak atacağınız adımları belli bir planlama ile yaparsanız e-ihracat yapmak ve satışlarınızı hızlıca arttırabilirsiniz.

1.      E-İhracat Siteleri

Bu yöntem ile birlikte sizin gibi mağazaları olan kişilerin bir arada satış yaptığı pazar yerlerinde satış yapabilirsiniz. Diğer yönteme göre daha uygun fiyatlı, daha hızlı ve daha kolaydır. Kolay bir başlangıç için AmazonEtsy, eBayAliExpress gibi büyük pazarlarda satış yapabilirsiniz. Bu siteler dijital pazarlama faaliyetlerini kendileri gerçekleştirmektedir. Bu nedenle müşteriyi siteye çekmenize gerek kalmadan kendinizi gösterebilirsiniz. Aynı zamanda müşterilerin bu sitelere olan güveni oldukça yüksektir. Bu sitelere kaydolarak ve ürünlerinizi yükleyerek e-ihracat yapmaya başlayabilirsiniz.

Satış Platformları

E-İhracat yaparken bu pazaryerlerini kullanabilirsiniz.

  • Alibaba
  • Amazon
  • AliExpress
  • eBay
  • Etsy

Bu sitelerde satış yapmanın avantajları nelerdir?

  • Bu sitelerde hesap açmak ve satış yapmak diğer seçeneklere göre daha az maliyetli ve daha kolaydır.
  • Pazaryerinde belirli bir müşteri kitlesi bulunduğundan dolayı müşteri çekmek çok daha kolay ve daha masrafsızdır. Bu satış platformları SEO, ücretli reklam gibi pazarlama faaliyetlerini kendileri gerçekleştirmektedir. Bu nedenle müşteri çekmek gibi bir probleminiz oluşmamaktadır.
  • Müşterilerin bu sitelere olan güveni oldukça yüksektir. Bu sitelerde satış yaparak müşterilerinizin güvenini çok daha kolay bir şekilde kazanabilir ve daha çok satış yapabilme imkanı yakalarsınız.

Sizde Etsy, eBay, Amazon gibi güvenilir pazaryerlerinde mağaza açmak ve buralardan satış yapmak istiyorsanız ShipEntegra’ya ücretsiz bir şekilde üye olarak tüm satış kanallarından gelen siparişlerinizi ve lojistik süreçlerinizi tek bir panelden yürütebilirsiniz. Bu sayede zaman ve maliyet anlamında tasarruf sağlayabilirsiniz.

  1. Kendi Web Sitenizi Açmak

Kendi web sitenizi açmak bir diğer yöntemdir. Bu yöntemin size getirdiği en büyük avantaj ise prestijdir. Açtığınız web sitesinde tarzınızı siz belirleyecek ve ürünlerinizi dilediğiniz gibi sergileyebileceksiniz. Ancak bu yöntem göründüğü kadar kolay değil. Bu aşamada Wix gibi uygulamalardan yardım alarak işlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken ayrıntılar bulunmaktadır. Örneğin müşterilerin ilgisini çekmek ve web sitenize girmelerini sağlamak sanıldığı kadar kolay değildir. Milyonlarca rakibiniz bulunmaktadır. Bu rakiplerin arasından sıyrılmak için gerekli çalışmalar  yapılmalıdır. Arama motorlarında ön plana çıkmak oldukça önemlidir. Bu konuda yoğun bir SEO (Arama motoru optimizasyonu) çalışması yapmanız gerekmektedir. Bu konuda oldukça dikkatli olmalı ve uzman kişilerden yardım almalısınız. E-İhracata başlarken satış platformlarında satış yapmak yerine kendi web sitesi üzerinden satış yapmak isteyen girişimciler ne yazık ki başarısız olmaktadır. Peki neden? Gelin birlikte inceleyelim.

  • Müşteri Çekmek

Kendi web siteniz üzerinden satış gerçekleştirebilmeniz için müşterilerinizin web sayfanıza denk gelmesi gerekme ya da özellikle sizin sayfanıza girmesi gerekmektedir. Başka bir yolla müşterinizi sayfanıza çekmeniz mümkün değildir.

  • SEO Savaşları

Az önce bahsettiğimiz gibi kendi web siteniz üzerinden satış yapabilmeniz için müşterinizin sizin sayfanıza denk gelmesi gerekmektedir. Bu ihtimali arttırmak adına gerekli çalışmalar yapılması gerekmektedir. Sizin sattığınız ürünlere benzer ürünler satan binlerce satıcı bulunmaktadır. Ancak bunların sadece 10 tanesi Google’ın ilk sayfasında yer alabilmektedir. Bu sayfalardan biri olabilmek adına ciddi bir SEO çalışması yapmanız gerekecek ki bu da oldukça masraflı ve uzun vadeli bir iştir.

Bu konuda ciddi bir yardım almanız gerekmektedir. SEO çalışmanızı yapacak kişiyi seçerken dikkatli olmanız gerekmektedir. Sizin için bu çalışmayı yürütecek ajansı seçerken onların internet sitelerinin Google’da nerede bulunduğuna dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Aynı zamanda unutmamak gerekir ki bu işten verim alabilmek için uzun bir süreç gerekmektedir.

  • Ücretli Reklamlara Ayıracak Bütçeniz Var mı?

Seo çalışmaları uzun vadede sonuç vermektedir. Bu nedenle daha kısa sürede sonuç alabilmek adına dijital reklamlar vermeniz gerekmektedir. Bu seçenekte oldukça maliyetledir. Düşük bütçelerle güzel sonuçlara ulaşabilme ihtimaliniz zayıftır. Reklam çalışmaları yaparken uzman kişilerden yardım almak oldukça yararlı olacaktır.

 

E-İhracat Kargo

Depo

E-İhracata başlamaya karar verdiniz. Mağazanızı açtınız ve siparişleriniz gelmeye başladı. Sürecin ikinci aşamasına geçmiş bulunmaktasınız: Kargo. Pazaryerleri ve müşteriler için kargo süreci oldukça önemlidir. Hızlı ve güvenilir bir teslimat süreci gerçekleştirmezseniz pazaryeriniz tarafından cezalandırılabilirsiniz ve müşterilerinizin gözünde kötü bir imaj sergileyebilirsiniz. Aynı zamanda uygun kargo fiyatları ile birlikte kar oranınızı da arttırabilirsiniz. Bu nedenle iyi araştırma yapmak ve doğru kargo firmaları ile çalışmak son derece önemlidir.

Aynı zamanda mikro ihracat yaparken de kargo süreçleri konusunda endişelenmenize gerek yok. Peki mikro ihracat nedir? Mikro İhracat ilettiğiniz ürünler ile ilgili olarak Türkiye içinde ödediğiniz KDV’leri geri almanızı sağlayan bir gönderim şeklidir. Gönderiniz 300 kg’ın altındaysa ve 15000 Euro’dan daha uygun bir fiyata sattıysanız yaptığınız satış mikro ihracat kapsamına girmektedir. Bu şekilde yaptığınız bir gönderimde gümrük beyannamesi, gümrük masrafı vb. ekstra hiçbir ücret ödemezsiniz.

E-İhracat Paketleri

ShipEntegra, Türkiye’den yurtdışına gönderim yapacak olan herkesin kullanabileceği bir kargo ve yazılım hizmeti vermektedir. Size ait olan ShipEntegra panelinden siparişlerinizi ve gönderilerinizi yönetirken, ShipEntegra’nın verdiği lojistik hizmeti sayesinde hızlı ve güvenli bir teslimat süreci gerçekleştirmiş olursunuz.

ShipEntegra’nın Amazon, Etsy, Shopify, eBay, Walmart, WooCommerce vb. satış platformları ile entegrasyonu bulunmaktadır. Bu entegrasyonlar sayesinde tüm siparişlerinizi tek ekranda yönetebilirsiniz. Ayrıca takip numaralarınız da direkt olarak müşterinize iletilir. Müşterinizin bilgileri direkt olarak panele aktarıldığından dolayı etiket hazırlarken zamandan tasarruf sağlanır ve manuel bir işlem yapılmadığından dolayı hata payı sıfıra düşer.

ShipEntegra UPS, Fedex, TNT gibi uluslararası lojistik firmaları ile iş birliği yaparak sizlere takip edilir, güvenilir ve hızlı bir Ekspress taşımacılık hizmeti sunmaktadır. Lojistik hizmetimizden yararlanmak istiyor ve fiyatlar hakkında bilgi almak istiyorsanız müşteri temsilcilerimiz ile görüşme sağlayabilirsiniz.

E-İhracat Türkiye

Türkiye’de E-İhracatın Durumu

Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de e-ticaret ve e-ihracat alanları oldukça popülerleşmeye başlamıştır. Ülke içinde e-ticaret operasyonlarından istedikleri verimi alamayan firmalar yurt dışı pazarına yönelmiştir. Bu durum bazı fırsatlar ile bazı riskleri beraberinde getirmektedir.

  • Türkiye’de-ihracat sektörünün gelişmesi, KOBİ’lere küresel imalat merkezi olma şansı vermektedir. E-İhracat sayesinde KOBİ’ler kendi markalarını dünya çapında insanların beğenisine sunabilir.
  • Son dönemlerde E-İhracat alanında yapılan yasal düzenlemeler ve devlet destek ve teşvikleri, e-ihracat sektörünün gelişmesine sebep olmuştur. Elektronik gümrükleme yetkinliklerinin de basit ve yalın bir hale getirilmesi ile birlikte mikro ihracat kolaylaşmıştır.
  • Klasik ihracatta gümrük beyannamesi için gümrük müşaviri olması gerekmektedir. E-İhracatta ise yetkili taşıyıcı firmaların düzenlediği ETGB belgesi yeterli olacaktır.
  • E-İhracatı kolaylaştıran ve hızlandıran bu gibi düzenlemeler ve ETGB ile e-gümrükleme sayesinde teslimat süreleri 12 ila 48 saat arasında değişmektedir.

Türkiye’de E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-İhracat, yurt dışında bulunan bir müşteriden e-ticaret siteleri üzerinden alınan siparişin mikro ihracat kurallarına uygun bir şekilde ihraç edilmesidir. E-İhracat şu şekilde yapılır;

  • Türkiye’de e-ihracat yapmak için ticari faaliyetlerde bulunuyorsanız elinizde bulunan ürünleri dijital platformlar sayesinde dünyanın dört bir yanındaki tüketicilere sunabilirsiniz.
  • Ürünlerinizi global pazaryerlerinde veya kendi e-ticaret sitenizde sunabilirsiniz.
  • Aldığınız siparişleri mikro ihracat çerçevesinde müşterinize gönderebilirsiniz.
  • Mikro ihracat çerçevesinde gönderilerinizin değeri en fazla 15000 Euro olmalıdır. Ağırlığının da en fazla 300 kg olması gerekmektedir.
  • Mikro ihracat ETGB ile yapılabilir.
  • ETGB, gümrük müşavirine gerek duymadan taşıyıcı firmalar ya da yetkili operatör firmalar tarafından düzenlenir.
  • E-İhracatta ödemeler, online ödeme platformları banka transferleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
  • Yurt dışına gönderimi gerçekleştirilecek olan ürünler numune, eşantiyon ya da deneme amaçlı olarak gönderilirse ETGB kapsamına girmemektedir.

Mikro İhracat’ın Avantajları:

  • İhracatçılar birliği kaydına gerek yoktur.
  • Noter tasdikli vekaletname ihtiyacı yoktur.
  • Gümrük müşavirliği hizmet bedeli oluşmaz.
  • Çıkış ambar ücreti oluşmaz.
  • Beyannamelerinizi kağıt çıktı olarak arşivlemeniz gerekmez.

 

E-İhracat İçin Gerekli Belgeler

ETGB yurt dışına gönderdiğimiz ürünler ile ilgili olarak Türkiye içinde ödediğimiz KDV’leri geri almamızı sağlar. ShipEntegra ile birlikte ETGB’li gönderim yapmak isterseniz iki noktada dikkatli olmanız gerekmektedir:

Mikro İhracat kapsamında gönderi yapmaya yetkili hale gelebilmek için gümrük kaydı yaptırmanız gerekmektedir. Şahıs şirketine sahipseniz e-devlet üzerinden gümrük mükellef kaydı yaptırabilirsiniz. Limited ve Anonim şirketseniz ize imza sirkülesi, vergi levhası, yetkili kişinin kimlik kopyası ve dilekçe beraberinde en yakın şehir gümrük müdürlerine kayıt yaptırmanız gerekmektedir.

Mikro ihracat yaparken faturalar da dikkat edilmesi gereken noktalar ise şu şekildedir:

  • Faturanın dili Türkçe olmalıdır
  • Faturalar Türk lirası veya yabancı para cinsinden kesilebilir.
  • İhracat faturaları KDV’siz kesilmelidir.
  • Gümrük tarife istatistik pozisyonu(GTİP) numarası bulunmalıdır.
  • Faturaların kesim tarihinde ki döviz kuru faturanızda yer almalıdır.

E-İhracatı Nasıl Kolay Hale Getirebilirim?

E-İhracat alanında çalışmayı düşünüyor ancak hem mağazamı hem de kargo süreçlerini takip etmekte çok zorlanırım diyorsanız ShipEntegra ailesi olarak size yardımcı olmaya hazırız. ShipEntegra, mağazalarınızı ve kargo süreçlerinizi tek bir yerden yönetmenizi sağlayan ve bu sayede size zaman tasarrufu sağlayan bir sistemdir. AmazonEtsy, eBay ve daha bir çok farklı pazar yerleri ile anlaşması olan ShipEntegra siparişlerinize dair bilgileri kendi sisteminde görüntülemenize yardımcı olmaktadır. Bu sayede tüm siparişlerinizi tek bir yerden yönetiyorsunuz.

ShipEntegra kargo sürecinde de yanınızda olmaya devam etmektedir. FedExUPSTNT ve DHL gibi başarılı ve güvenilir taşıyıcı firmalarla yaptığı anlaşmalar sayesinde tek bir panel üzerinden yönettiğiniz siparişleriniz için kolaylıkla kargo ve gümrük bilgilerinin yer aldığı etiketler oluşturuyorsunuz. Bu sayede hem zamandan tasarruf etmiş oluyor hem de güvenilir bir kargo süreci gerçekleştirmiş oluyorsunuz.

Hemen üye olmak ve ShipEntegra’nın avantajlı dünyasına katılmak için tıklayın.

 

HEMEN ÜYE OL