Ürün iadeleri; dönüş kargolarının maliyeti, ürünün size dönerken hasar görmesi ihtimali ve kötü bir deneyim nedeniyle müşteri kaybı gibi sebeplerden e-ihracatçıların kaçınmaya çalıştığı bir durumdur. 

İadeler online mağazalarınızın kar marjını da etkiler. İstatistiklere göre fiziksel dükkanlar %8 oranında iade talebiyle karşılaşırken online mağazalarda bu oran %25-40 arasında değişiyor. 

Online satış üzerine başka bir araştırma da iadelerin gün geçtikçe arttığını gösteriyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde 2020’ye kadar iade edilen ürünlerin maliyetinin 550 Milyar Dolar olması bekleniyor. 

En çok iade alan kategoriler arasında yer alanlar:

  • Kıyafet 
  • Aksesuar
  • Elektronik cihazlar
  • Ayakkabılar
  • Yiyecek
  • Güzellik ve kişisel bakım ürünleri
  • Spor malzemeleri

İadeleri azaltmanın en etkili yollarından biri net kargo politikalarına sahip olmak. “E-İhracatta Kargo Politikaları Nasıl Oluşturulmalı” başlıklı yazımız size bu konuda yol gösterici olabilir. 

shipentegrauyeol

 

Online Satışta Neden Daha Fazla İade Oluyor?

İnternetten satışta müşteriler ürünü deneyemedikleri için beklentilerinin karşılanmaması olasılığı daha fazla. Kıyafet ve ayakkabı gibi ürünlerde bu oranların çok yüksek olmasının sebebi de böylece açıklanmış oluyor. 

Buna ek olarak belirsiz ya da yaklaşık bilgiler veren ürün tanıtımları, boyutların tam yazılmamış olması, kargo sürecinde ürünün zarar görmüş olması, ürün ile fotoğrafın birbirinden farklı olması, yanlış ürünün müşteriye yollanması gibi sebepler de iade nedenleri arasında. 

 

E-ihracatta İadeler Nasıl En Aza İndirilir?

Müşterilerinizi geribildirim ve ürün yorumu yazmaya teşvik edin. Müşteri yorumları sonraki potansiyel müşteriler için yol gösterici ve ikna edici olacaktır. 

Ürün fotoğraflarına özen gösterin. Eğer moda sektöründeki ayakkabı, çanta, aksesuar gibi ürünlerden satıyorsanız fotoğraflar çok daha önemli hale geliyor. Ürünleri farklı açılardan çekin ve eğer mümkünse müşterilerin yakınlaştırarak bakmasına imkan sağlayan yüksek kaliteli fotoğraflar kullanın. 

Boyutları net olarak yazın. Özellikle çok çeşitli ülkelere e-ihracat yapanların ürün boyutlarını farklı sistemlerde de yazmaları gerekli. Örneğin Amerika müşterileri inç cinsine aşinayken Avrupa’dakiler santimetre olarak yazıldığında boyutu daha rahat anlayacaktır. Bu birimlerin birbirine dönüşümünü gösteren bir görsel size çok yardımcı olacaktır. 

Ürün sayfasında tüm gerekli bilgilerin olduğundan emin olun. Boyutlar, fiyat, malzeme, ürün bakımının nasıl yapılacağı ya da ürünün nasıl temizleneceği ve kargo detayları gibi bilgilerin tam olması iade ihtimalini azaltacaktır. 

İade Politikasında Neler Olmalı? 

İade politikanızı bir yerden kopyala yapıştır yapmak yerine kendiniz yazmanız müşterilere detaycı ve dikkatli bir satıcı olduğunuzu gösterir. Aynı zamanda politikanızı kişiselleştirme şansınız da olur. 

Süreçleri net bir şekilde yazın. Ne kadar net yazarsanız o kadar iyi. Böylece olası bir iadede müşteriler ne yapacağını bilir ve siz de müşteri de zaman kaybetmemiş olursunuz. 

Zaman aralığı belirleyin. İadelerin satın almadan en geç ne kadar süre sonra yapılabileceği konusunda net olmanız süreci yönetmenizi kolaylaştıracaktır. 

 

 

HEMEN ÜYE OL