Cyber Monday Nedir?

Efsane kasım indirimlerinin üçüncü ayağı olan Cyber Monday; 11.11 ve Black Friday’i takip eden indirim günüdür. 2023 yılında 27 Kasım Pazartesi tarihinde gerçekleşecektir. 24 Kasım Black Friday’in hemen ardından gelmesinin sebebi satışlar hız kazanmışken tüketiciler alışveriş modundan çıkmamalarını sağlamaktır. Ek olarak Cyber Monday (Siber Pazartesi) temel teknoloji ürünlerin indirimli olmasıdır. Black Friday’den farkı ise tamamen çevrimiçi olarak gerçekleşmesidir.

Ne var ki Cyber Monday salt teknoloji ürünlerindeki indirimi kapsamaz. Daha geniş ürün yelpazesinde büyük indirim sunar. Çünkü amaç Black Friday’in satış hızını kesmemek ve tüketicinin alışverişini devam ettirmesini sağlamaktır. Peki Cyber Monday ne zaman ortaya çıktı ve nasıl bir konumda, birlikte inceleyelim.

Yıllara Göre Önemli Cyber Monday Verileri

2005: Ulusal Perakende Federasyonu’nun (NRF), çevrimiçi kolu Shop.org tarafından ortaya atıldı.

2007: Büyük Durgunluk (Great Recession) sırasında ve sonraki yılda Black Friday’den daha fazla gelir elde etti.

2007-2008 Tatil Sezonu Karşılaştırması: ABD
Kaynak: Comscore, Inc.
Milyon ($)
2007 2008 Oran Değişimi
28 Kasım (Black Friday) $531 $534 %1
29-30 Kasım (Hafta sonu) $645 $769 %19
1 Aralık (Cyber Monday) $733 $846 %15

 

2010: İlk kez 1 milyar doları aşarak yılın en büyük alışveriş günü oldu.

2012: IBM Digital Analytics Benchmark, Siber Pazartesi alışverişinde akıllı telefon ve tablet kullanımının yukarı yönde ivme kazandığını açıkladı. Alışveriş yapacakların %18’i akıllı telefon kullanarak fırsatları değerlendirmişti.

2016: Çoğu büyük perakendeci için Siber Pazartesi, sadece bir indirim günü olmaktan çıktı. Birkaç gün devam eden fırsatlar sunmaya başladı. Siber Pazartesi artık Siber Pazartesi Haftası olmaya başladı. Amazon bu hareketin liderlerinden biriydi. Kohl’s da bu hareketin en büyük ikinci destekçisi olarak anılmaya başladı.

2018: Comscroe’e göre 6 milyar dolarlık dijital harcamaya ulaşıldı. Geçen yıla oranla %28’lik bir artışa denk geliyor. Bu yıllarda Black Friday ve Cyber Monday arasındaki fark gittikçe bulanıklaşmaya başladı.

2021: Adobe Analytics’e göre tüketiciler tedarik zincirindeki gecikmeler ve stok kıtlığı endişesi içerisindelerdi. Bu sebeple alışverişe erken başladılar. Sonuç olarak 2021 Siber Haftası (BFCM: Black Friday ve Cyber Monday) 2020’ye kıyasla genel harcamalarda düşüş gözlemlendi. Tüketiciler Siber Pazartesi’de bir önceki yıla kıyasla %1.4 oranında düşüşle toplam 10,7 milyar dolarlık alışveriş yaptı.

E-İhracatta Cyber Monday Neden Önemli?

Amerika, Avrupa, Türkiye ve dünyanın her yerinde satışların katlanarak yapıldığı Q4 (4. Çeyrek) döneminin en önemli günlerden biri Cyber Monday indirimleridir. Tüketiciler için genel olarak Noel hediyesi ve alışverişlerini yapmak için iyi bir zaman. Dolayısıyla e-ihracatçılar için de yıl sonundan önceki son büyük indirimi yapma ve satışları artırma için harika bir zaman.

Önceki yıllarda Black Friday ve Siber Pazartesi her zaman bir önceki yılın satış rekorlarını kırıyordu. 2023 için aynı beklentilerde bulunmak zor. Cyber Monday, geçen yıl tek bir gün için online satış rekoru kırmasına rağmen, Black Friday satışları ilk kez düştü. Bununla birlikte müşteriler gereksiz satın alma işlemi yapmamaya özen gösteriyor. Hatta Statisca tahminlerine göre 2023 e-ticaret hacminin küçülmesi de olası. Ancak ciddi bir düşüş yok. Aksine geçtiğimiz yıla çok benzer bir tabloyla karşılaşabiliriz. Bu sebeple sıkı çalışmaya devam!

Cyber Monday’in göz bebeği olan pazar yerleri hangileri derseniz Amazon, Target, Best Buy ve Walmart’ı sayabiliriz. Hem satıştaki ürün sayısı hem de fiyat indirimlerinin fazlalığı açısından Cyber ​​​​Monday için önemli satış potansiyeli barındırıyorlar. Özellikle teknoloji ürünlerinin satışını gerçekleştiren bir e-ihracat girişimcisiyseniz, en iyi fırsatları şimdi sunmalı ve stoklarınızı eritmelisiniz.

5 Etkili Yöntem ile Cyber Monday Gelirlerinizi Artırın

İadelere Hazırlıklı Olun

E-ihracat ve e-ticaretin ayrılmaz parçası iadeler. Tüketiciler satın aldıkları ürünlerde aradıklarını bulamadıklarında ya da kusurlu/hatalı olmaları durumunda ürünlerini iade olasılıklarını göz önünde bulundurmalısınız. Stoklarınızı güncellerken ürünlerini kalite kontrollerini yapmayı ve oluşabilecek iadelerde hızlı aksiyon alabilmek için organizasyonunuzu yapmayı ihmal etmemelisiniz. Mümkün olursa, iade yapan kullanıcılara indirim kuponu tanımlayabilirsiniz. Eğer kusurlu ürün gönderdiyseniz aynı ürünü tekrar göndermeyi teklif eden e-posta, SMS gönderebilirsiniz.

Ürünlere Küçük Hediyeler Ekleyin

Cyber Monday indirim günlerinde, müşterilerinize küçük jestler yaparak onların kalplerini fethedebilir ve sizi güvenilir satıcı olarak görmelerini sağlayabilirsiniz. Bunu nasıl yapabilirsiniz? Onlar adına aldıkları her ürün için bir sivil toplum kuruluşuna yardım edebilir, küçük paketlerde hayvan mamaları gönderebilirsiniz. Toplumsal farkındalık hem satıcı olarak imajınız için hem de toplumsal faydayı artırmak için oldukça güzel bir detaydır.

Bütün Dijital Pazarlama Kanallarını Kullanın

Yılın en büyük indirim günlerinin meyvelerini toplamak için elinizden geldiğinde markanızı/mağazanızı pazarlamanız gerekir. Bu da aşağıdaki pazarlama kanallarını çok iyi kullanmanız demektir.

  • E-posta Pazarlama
  • Sosyal Medya (Instagram, Facebook vb.)
  • Web Siteniz için Ücretli Reklamlar
  • Influencer Pazarlama (Ne kadar influencera ulaşırsanız dijital ortamda fark edilmeniz o kadar kolaylaşır)
  • Etsy, Amazon gibi Pazar yerlerinde satıcı iseniz yapabileceğiniz en iyi SEO çalışmasını ve reklamları yapmalısınız. 

Popüler Ürünler ve Alternatiflerini Stoklarınıza Ekleyin

Mağazanızın ya da markanızın belli ürün çeşitliliği-ürün çizgisi olsa da bu tavsiyeyi dikkate almanızı öneririz. Popüler olan ürünler ya da onları kişiselleştirmelerine yardımcı olan birçok ürün mağazalarınıza insanları çekmenizi sağlayacaktır. Örneğin telefon aksesuarları satan bir mağazaysanız son zamanların ünlü dizi, filmleri ya da sosyal mecraların akımlarıyla kişiselleştirilmiş olan ürünleri mutlaka eklemelisiniz. Popüler ürünleri nereden bulacağım derseniz sizi PrinWork’e davet edelim. E-ihracat odaklı üretim yapanları ve trend ürünleri keşfedebileceğiniz marketplace alanında size ilham veren ürünler bulabilirsiniz.  

İndirimlerinizi Akıllıca Yapın

Tüketiciler iyi fırsatların peşindeler. Mümkün olduğunca en düşük fiyatı arıyorlar. Hatta fiyatları listeleyen yazılımları kullanıyorlar. E tabii sizin de rekabetçi olabilmeniz için kar oranınızı etkilemeyen düşük fiyatları sunmanız gerekir. Dolayısıyla iyi analiz yapmanız ve kâr marjınıza zarar vermeyecek indirimleri sunmalısınız. 2 ürünü birlikte alanlara indirim sağlamak ya da 3 al 2 öde gibi kampanyalar da yapabilirsiniz. Ürünlerinizin teslimatında tasarruf edebileceğiniz navlun ücretlerini hemen hesaplayabilirsiniz. Yoğun sezonda, 220+ ülkeye en hızlı ve en güvenli teslimatınızı ShipEntegra tecrübesiyle yapalım.

HEMEN ÜYE OL