Amazon, günümüzde en büyük e-ticaret satış platformudur. Aynı zamanda dünyanın en önemli 10 şirketi arasında yer almaktadır. Bu önemli şirketin bir satış yöntemi ise dropshipping’tir. Bugün sizler için;

Dijital çağın getirdiği dönüşümle birlikte e-ticaret, girişimcilerin geniş kitlelere ulaşma ve iş dünyasına adım atma şeklini kökten değiştirdi. Bu dönüşümün en ilginç örneklerinden biri de “Amazon dropshipping” olarak adlandırılan iş modeli. Bu model, girişimcilerin ürün stoklamadan, envanter yönetimi yapmadan ve ürünleri doğrudan müşterilere göndermeden e-ticaret işi yapmalarını sağlıyor. Ancak işin içine girdiğinizde karşınıza çıkacak detaylar ve önemli faktörler bulunuyor. Bu makalede, Amazon dropshipping’in ne olduğunu, nasıl çalıştığını, avantajlarını ve dezavantajlarını, en çok satılan ürünleri, fiyatlandırma stratejilerini, tedarikçi seçiminin önemini, hatta Amazon’dan eBay’e dropshipping yapmanın inceliklerini ele alacağız. Ayrıca, Amazon dropshipping’in karlı bir iş modeli olup olmadığını ve bu modele alternatif platformları da inceleyeceğiz. Eğer siz de e-ticaret dünyasına adım atmayı düşünüyorsanız, bu rehberimiz size yol gösterecek.

Amazon Dropshipping Nedir?

Amazon Dropshipping

Amazon Dropshipping en kısa tanımıyla stoksuz e-ticaret demektir. Amazon Dropshipping sayesinde satışını gerçekleştirmiş olduğunuz ürünleri tedarikçinizden online olarak sipariş edersiniz. Sipariş edilen bu ürünler tedarikçinizden direkt alıcınıza gider. Bu tarz bir satış işlemi gerçekleştirmeniz için  ilk olarak yapmanız gereken şey online bir platformda mağaza açmaktır. Bunun için Amazon Amerika, Amazon Avrupa, Amazon Kanada veya Amazon Meksika gibi pazar yerlerini tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda dropshipping; geleneksel gönderi seçeneklerinin aksine, stoksuz satış, envanter taşımadan veya genel masrafları ödemeden, ürün gönderebilmenizi sağlar.

 

shipentegra uye ol

 

Amazon Dropshipping Nasıl Çalışır?

Amazon Drophsipping 3 adımlı basit bir süreçtir.

  • Amazon’da satıcı tarafından listelenen bir ürün müşteri tarafından satın alınır.
  • Satıcı siparişi alınan ürünü tedarikçiden satın alır.
  • Satıcı siparişi tedarikçiye iletir ve daha sonra ürünü müşteriye iletir.

Bu sayede satıcı olarak Amazon’da listelenen fiyat ile üreticinin fiyatı arasındaki farktan kar etmiş olursunuz. Amazon Dropshipping alıcı ve üretici arasında bağlantı sağlar.

Amazonun stoksuz satış politikası içinde bazı satıcı kuralları bulundurmaktadır. Satıcı olarak bu kurallara uymanız gerekmektedir. Peki bu kurallar nelerdir?

  • Ürünlerinizin kayıtlı satıcısı olmanız gerekmektedir.
  • Sevk irsaliyelerinde ve gerekli belgelerde kendinizi satıcı olarak tanıtmanız gerekmektedir.
  • Ürününüzü göndermeden önce üçüncü göndericiyi tanımlayan bilgileri çıkartmanız gerekmektedir.
  • İadeleri işleme alma sorumluluğunu kabul etmeniz gerekmektedir.
  • Amazon politikalarına ve müşteri sözleşmesine uymanız gerekmektedir.

Satıcı olarak yapmanıza izin verilmeyen bazı durumlar söz konusudur. Bunlar:

  • Herhangi bir başka perakendeciden ürün alıp bu perakendecinin bilgilerini müşterinize iletmemeniz gerekmektedir.
  • Gönderilerinizi size ait olmayan iletişim bilgilerini gösteren paketleme makbuzları, faturalar ve diğer bilgilerle göndermemeniz gerekmektedir.

FBA programını kullanarak da dropshipping yapabilirsiniz. Bu program sayesinde gönderilerinizi Amazon depolarına gönderebilirsiniz. Amazon envanteri, belli bir ücret karşılığında sizin adınıza teslim eder.

FBA programına kayıtlı olduğunuzu ve bir müşterinizden sipariş aldığınızı düşünelim. Amazon bu siparişi alır, paketlemesini yapar ve direkt olarak müşterinize gönderir. Amazon aynı zamanda iadeleri ve müşteri hizmetlerini ele alır ve müşteriye gönderiyi izleme fırsatı sağlar.

Amazon Lojistik yerine getirme (fulfillment)  yöntemini kullanarak Amazon Prime Shipping’e erişim sağlayabilirsiniz. Prime, hızlı ve güvenilir bir teslimat süreci gerçekleştirdiği için çok fazla tercih edilmektedir. FBA programını kullanarak iade satın alma olasılığını arttıran sorunsuz teslimatlarla alıcılarınızı memnun edebilirsiniz.

Amazon FBA programını kullanıyorsanız bazı belirli ürün türleri için satıcı ücretlerini ödemeniz gerekmektedir. Bunun yanı sıra herhangi bir ürününüz Amazon depolarında 6 aydan uzun bir süre kalırsa, uzun vadeli bir depolama ücreti ödemeniz gerekmektedir.

Dropshipping sayesinde ürünleri satarken envanter ve nakliye masraflarından tasarruf edebilirsiniz.

Amazon Dropshipping’in Avantajları Nelerdir?

  • Depo masrafı yok: Ürünlerinizi stoklamadan uygun tedarikçiler bularak satışa sunabilirsiniz.
  • Milyonlarca sadık müşteri fırsatı: Amazonun çok geniş bir ziyaretçi kitlesi bulunmaktadır. Bu ziyaretçilere ürünlerinizi sunabilir ve yüksek bir satış potansiyeli elde edebilirsiniz.
  • Popülerliği artan ürünler: Popülerliği yüksek olan ürünleri tespit ederek stoksuz satışa sunabilirsiniz.
  • Arama motorlarında ön sıralara çıkma fırsatı: Amazonda ürünlerinizi listeleyerek arama motorlarında ön sıralarda olabilirsiniz.
  • İyi müşteri hizmeti, hızlı teslimat: Amazon FBA siz satıcılar için tüm iade süreçlerini ve müşteri hizmeti taleplerini yönetir. Bu sırada müşterileriniz gönderilerini daha hızlı alabilmektedir.
  • Daha düşük maliyetler: Amazon dropshipping sayesinde envanter taşımanıza, depo alanı için ödeme yapmanıza gerek kalmamaktadır. Bu durum işletim maliyetlerinizi azaltmanıza ve karınızı arttırmanıza yardımcı olur.

Amazon Dropshipping’in Dezavantajları Nelerdir?

  • Büyük rekabet: Dropshipping düşük maliyetlere sahiptir. Bu nedenle herkes rahatlıkla giriş sağlayabilmektedir. Dolayısı ile rekabet artmaktadır. Unutmamak gerekir ki Amazon’daki diğer satıcılar da sizinle aynı ürünleri satabilir.
  • Azalan kar marjları: Satış sürecinde fiyatlandırma önemli bir faktördür. Fiyatlandırma açısından diğer satıcılar ile rekabet içine girildiğinde fiyatların düşürülmesi gerekebilir. Bu durum da sizin karınıza zarar verebilir.
  • Yavaş teslimat süreleri: Amazon üçüncü taraf dropshipperlar çoğunlukla denizaşırı tedarikçilere ve üreticilere güvenmektedirler. Bu nedenle zamanında teslimat gerçekleştirebilmek için gerekli adımlar atmanız gerekmektedir. Aksi takdirde gönderinizin alıcısına ulaşması birkaç hafta veya ay sürebilir.
  • Yüksek müşteri beklentileri: Amazon, müşterilerine genel olarak hızlı ve sorunsuz bir teslimat süreci sağlamaktadır. Bu nedenle müşteriler aynı deneyimi stoksuz satış içinde yaşamak istemektedirler. Stoksuz satış için Amazon’u kullanırken müşterilerin beklentilerini karşılayabilmek son derece önemlidir. Aksi takdirde müşteriler deneyimlerini sonlandırmak isteyebilirler. ShipEntegra’yı gönderi maliyetlerinizi hesaplamak, teslimat zaman çizelgesi sağlamak ve müşterilere kusursuz bir deneyim yaşatmak için kullanabilirsiniz.
  • Sıfır kalite kontrolü: Amazon dropshopping ile ürünleriniz üreticiden veya tedarikçiden direkt olarak alıcınıza gitmektedir. Bu nedenle ürün kalitesini kontrol edememektesiniz. Aynı zamanda gönderinizin yolculuk sırasında zarar görebilme ihtimali de bulunmaktadır.

 

Amazon’da Dropshipping Rehberi

Amazon’da nasıl dropshipping yapacağınızı bilmiyorsanız doğru yerdesiniz. Gelin bunu maddeler halinde açıklayalım;

  • Amazon satıcı hesabı oluşturun.

İlk yapmanız gereken şey Amazon’da bir satıcı hesabı oluşturmaktır. Hızlı bir şekilde hesap oluşturmak için Amazon satıcı merkezini ziyaret edebilirsiniz.

  • Amazon’da ne satacaksınız?

Amazon’da daha iyi satış yapmanız için atmanız gereken  ilk adım hem yüksek talepli hem de düşük rekabetli ürünlerin bir listesini oluşturmaktır. Çünkü bu ürünler en çok satılacak ürünlerdir. Belirli araçları kullanarak, ürün fırsatlarını kategoriye göre belirleyebilirsiniz. Bu sayede hedef kitleniz tarafından en çok ilgi gören ürünleri satabilirsiniz.

  • Bir tedarikçi bulun.

Hangi ürünleri satmak istediğinizi buldunuz. Şimdi tedarikçi bulma vakti. Kendiniz için en iyi tedarikçiyi bulabilmek adına toptancılar için e-ticaret sitelerini okuyabilirsiniz.

  • Ürünlerinizi amazonda listeleyin.

Amazon Satıcı Merkezi hesabınızda ürün listelerini oluşturabilirsiniz. ‘Envanter’ bölümünde ‘Ürün Ekleme’ alanı bulunmaktadır. Orada ‘Yeni Gönderi Oluştur’u tıklayın. Burada gerekli bilgi alanlarını doldurun ve yayınla’yı tıklayın.

  • Amazon mağazanızı tanıtın.

Görünürlük, satış yapabilmek adına oldukça önemli bir etkendir. Bu nedenle mağazanıza trafik çekebilmek için bir pazarlama stratejisi tasarlamanız gerekmektedir. Bu pazarlama stratejisine sosyal medya ve ücretli reklamlardan başlayabilirsiniz. Mağaza sayfalarınıza en fazla ücretli ve organik trafiği çekmenize olanak tanımaktadır. Bu nedenle ürün açıklamalarınızı optimize etmek son derece önemlidir.

 

Amazon’da En Çok Satılan Ürünler Nelerdir?

Kıyafet, elektronik ürün, oyuncak, kozmetik ürünler, bebek eşyaları genel olarak Amazon’da en çok satılan ürünlerdir. Ürün grubunuzu belirlerken kendi ilgi alanlarınızı da unutmamanız gerekmektedir. Çünkü kişi ilgi duyduğu sektörü daha yakından takip edebilmekte ve o sektördeki ürünlerin satış ve pazarlamasını daha kolay yapabilmektedir. Aynı zamanda spesifik ilgi alanlarına yönelik ürünlerde oldukça sık tercih edilmektedir. Örneğin yoga, balıkçılık malzemeleri… Bu gibi spesifik ilgi alanlarına yönelik ürünler seçerek müşteri kitlenizi daha kolay hedefleyebilir, belirli bir ilgi alanı çerçevesinde pazarlama faaliyetlerinizi yürütebilirsiniz.

Amazon’da manuel ve program yoluyla mağazanıza ürün ekleyebilirsiniz. Ancak bu iki yöntemin hem avantajları hem de dezavantajları bulunmaktadır. Manuel ekleme yaparken her bir ürünü kendiniz karar vererek eklersiniz. Bu nedenle kural dışı bir uygulama söz konusu olmamaktadır. Ancak takdir edersiniz ki çok fazla sayıda ürün çeşitliliği bulunan bir mağaza da her ürünü tek tek elle yüklemek oldukça yorucu ve uzun sürecek bir işlemdir. Programlı bir işlem yaptığınızda ise tescilli bir ürünün mağazanıza eklenebilme ihtimali bulunmaktadır. Bu durumu takip edebilmek oldukça zordur. Amazon mağazanızda başka bir firmaya ait olan tescilli bir ürün listelerseniz hesabınızın kapanma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle program ile işlem yapacaksanız sık sık kontrol etmeniz gerekmektedir.

Amazon Dropshipping Karlı mı?

Dropshipping birçok işletmenin tasarruf etmesini sağladığından dolayı oldukça popülerdir. Ancak karda altın bir standart bulunmamaktadır. Stoksuz satışın kendisine uygun olup olmadığına herkes kendi karar vermelidir.

Karlılık oranınız tedarikçinize bağlı olarak da değişiklik göstermektedir. Ürünleri düşük fiyata güvenilir satan bir tedarikçi ile anlaştıktan sonra ürünlerinizi, Amazon ücretlerinizi ve diğer masraflarınızı ve marjlarınızı karşılayacak şekilde fiyatlandırmak isteyeceksiniz. Kar marjınız gönderilen her üründen kar elde edecek kadar yüksek olmalıdır. Rekabeti daha az olan ürün nişlerine girmek, karlı kalmanın en güzel yoludur. Çünkü rekabeti daha az olan ürün nişlerine girdiğinizde rakipleriniz azalır ve fiyat savaşları ortadan kalkar.

Amazon Dropshipping Fiyat Oranı Nasıl Belirlenir?

Amazon Dropshipping yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri ise doğru fiyatlandırma yapmaktır. Satış yapabilmeniz ve kar elde edebilmeniz için piyasayı takip ederek bir fiyat politikası izlemeniz gerekmektedir. Piyasa ile denge oluşturmak son derece önemlidir.

Daha sonrasında ise ürünü satın alırken tedarikçinize ödediğiniz ücreti, Amazon Dropshipping, kesilecek komisyonu, kargo ve vergi ücretlerini topladıktan sonra üzerine elde etmek istediğiniz karı da ürün fiyatına ekleyerek fiyatlandırma yapmanız gerekmektedir. Sektörünüz, ürününüz ve sezon elde edeceğiniz kar oranını etkilemektedir. Satıcılar genellikle %10 ile %30 arasında kar oranı eklemektediler. Ancak bu oranda sektörünüze, gamınıza ve satış yapacağınız ülkenin refah seviyesine göre değişkenlik gösterir.

Dropshipping’de Tedarikçi Seçimi

Tedarikçi seçimi Amazon dropshipping iş yönetiminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biridir. Tedarikçinizle çalışmaya başlamadan önce bir deneme alışverişi yapmanız onun ürününüzü kaç günde kargoladığını, kaç günde teslimatın gerçekleştiğini, ürünün kalitesini, tedarikçinizin iletişim becerilerini ve sorun çözme kabiliyetini görmenize yardımcı olur.

Bu uygulama sayesinde müşterilerinize sunmadan önce ürünü görüp kalitesini kontrol edebilirsiniz. Ayrıca, tedarikçinizin geniş bir ürün yelpazesine sahip olduğundan ve toptan fiyatlandırma yaptığından emin olmanız gerekmektedir.

Amazon’dan eBay’e Dropshipping

Satıcı Amazon’dan eBay’e dropshipping yaparken Amazon’da listelenen bir ürünü düşük bir fiyata tanımlar. Daha sonrasında ise eBay’de daha yüksek bir fiyat ile satışını gerçekleştirir. Bunun sonucunda satıcının kar marjı artış gösterir ve birçok dropshippers ürün nişlerinde karlı olarak kalır.

Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta bulunmaktadır. eBay üzerinden satılan bir ürün müşteriye Amazon ambalajında gider. Müşteri bu durumdan kuşkulanabilir ve deneyimini bozabilir. Konu ile ilgili araştırma yapan müşteri satıcının fiyatları şişirdiğini görüp ilişkiyi sonlandırabilir.

Bu tarz bir durumda tedarikçi satıcının fiyatlarını şişirdiğini öğrenebilir ve ortaklığı bozabilir. Bu durum satıcının itibarını zedeleyebilir ve işine zarar verebilir.

Unutmamak gerekir ki Amazon’un politikası uyarınca Prime üyelerinin Amazon’dan eBay’e dropshipping yapması yasaktır.

Sonuç olarak bu alternatif oldukça risklidir. Amazon’dan eBay’e dropshipping yapmamak en sağlıklısı olacaktır.

Amazon ve Dropshipping Alternatifleri Nelerdir?

Amazon stoksuz satışa alternatif olarak, eBay, Shopify veya kendi e-ticaret mağazınızı kullanarak dropshipping yapabilirsiniz.

ShipEntegra, Amazon ile nakliye işlemini kolaylaştırır.

Amazon satıcı hesabınız ile ShipEntegra’yı saniyeler içerisinde entegre edebilir ve hem yazılım hem de kargo hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz. Bu durum sadece Amazon için geçerli değildir. Ebay, shopify gibi bir çok Pazar yeri ile entegrasyon sağlayarak da benzersiz hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

ShipEntegra’ya kaydolmak ve benzersiz hizmetlerimizden faydalanmak için zaman kaybetmeyin. Gelin birlikte harika işler yapalım.

HEMEN ÜYE OL