Ülke sınırları ortadan kalkıyor ve iletişim gittikçe hız kazanıyor. Dünyanın öbür ucunda bulunan biriyle arkadaş olabiliyor hatta alışveriş bile yapabiliyoruz. E-ihracat sektöründe bulunanlar olarak dünyada olan gelişmeleri sürekli takip etmeli ve ayak uydurmalıyız. Peki düzeni değiştiren ve fark yaratanlar kimler? Çocuklar, ergenler ve gençler. Diğer bir tabirle Z kuşağı. Eğlence anlayışımıza ve tüketim alışkanlıklarımıza artık onlar yön veriyor. Teknolojiyi en iyi onlar kullanıyor, buradan para kazanıyor ve çevre ediniyorlar. Gelin Z kuşağının iş anlayışını ve tüketim alışkanlıklarını nasıl değiştirdiklerine bir göz atalım.

Yarattıkları farktan bahsetmeden önce onların kim olduklarını ve özelliklerini bir inceleyelim.

Z Kuşağı

Z kuşağı 1996 yılından itibaren doğanları kapsıyor. Aslında günümüz gençlerinin tamamının Z kuşağından olduğunu söyleyebiliriz. Peki bu kuşakta bulunan kişilerin özellikleri nelerdir?

  1. Dijitalleşmenin arttığı bir dönemde doğan bu gençlerin hayatlarının merkezinde teknoloji bulunuyor. Orada arkadaşlıklar kuruyor, orada eğleniyor ve oradan alışveriş yapıyorlar. Hatta ve hatta oradan para bile kazanıyorlar.
  2. Bu kuşağın insanı sınırları sevmiyor otoriteye karşı baş kaldırıyor. ‘Yapamazsın!’ kelimesinden hoşlanmıyorlar ve istediklerini yapmak için her yolu deniyorlar.
  3. ‘Biz anamızdan babamızdan böyle gördük’ devri Z kuşağı ile birlikte tamamen son buldu. Yaratıcılık üst seviyelerde. Klasikleşmiş olandan ziyade farklı olanı istiyor ve onu düşünüyorlar.
  4. Bu gençler hızlı! Her soruna tek bir tıkla çözüm bulabildikleri için odaklanmak ve sabretmek nedir bilmiyorlar. Onlara ayak uydurabilmek için hızlı olmakta yarar var aksi durumda elinizden hemen kaçabilirler.
  5. Ve cesaret! Başarısız olmaktan korkmuyorlar bu nedenle bir işe girişmekten ve kendilerini göstermekten çekinmiyorlar.
  6. Çocuklar dijital olunca arkadaşlıklar da dijitale kaymıyor değil tabi. Türkiye’de bulunan 23 yaşındaki bir gencin dünyanın herhangi bir yerinden arkadaşı bulunuyor. Arkadaşı olmasa bile kültürlerini biliyor ve takip ediyor. Sadece kültür değil din, cinsiyet, düşünce konusunda da binlerce farklı görüşe sahip insanlarla aynı platformu kullanıyorlar. Bu nedenle birbirlerini bu doğrultuda değerlendirmiyor ve değerlendirmeyi de yanlış buluyorlar.

‘Eeee bundan bize ne?’ diyen okuyucularımızı duyar gibiyiz. Hayır aslında tam da sizin bu kuşağı iyi tanımanız gerekiyor. Çünkü onlar sizin en önemli müşterileriniz, iş arkadaşlarınız ve rakipleriniz. Yazımızın başında da bahsettiğimiz gibi dünyayı artık onlar yönetiyorlar!

 

E-İhracat ve Z Kuşağı

Genç kuşağı yakalamak ve onların ilgisini çekmek e-ihracat sektöründe çalışan biri için oldukça önemli. Onları iyi tanımalı ve onlara yönelik çalışmalısınız. Hatta onlardan ilham almalı ve onlarla birlikte çalışmalısınız. Bu çocuklar sınır sevmiyor ve hep olmayanı istiyor. Yurt dışında bulunan birini yakından takip edebildikleri için onun kullandığı bir şeyi beğeniyor ve hemen araştırmaya başlıyorlar. Aradıkları ürün sizde olabilir! Bu nedenle tekstil, bijuteri, ayakkabı, yatak veya isterseniz halı sektöründe olun ama trendleri yakından takip etmeyi sakın unutmayın.

shipentegrauyeol

 

Bu çocuklar sadece uzakta olanı değil bazen olmayanı ve keşfedilmemişi de istiyor olabilirler. Bunun için farklı, kişiye özel el yapımı ürünlerle dikkatlerini çekmek oldukça kolay. Z kuşağı sadece bireysel satış yönünden değil etkileşim yönünden de oldukça güçlü bir nesil. Birbirlerini takip etmeleri ve sohbet etmelerinin yanı sıra olayın bir de ‘Influencer’ boyutu bulunmakta. Onlar dijital çağın reklamcıları. Tarzını ve duruşunu seviyorsak al dediklerini alıyor alma dediklerini almıyoruz. Tek bir tıkla milyonları etkileyebiliyorlar. ‘Arkadaşlar merhaba, bu ürünü x mağazasından aldım ve çok memnunum’ dedikleri anda o mağazanın satışları zirveyi görebilir. Ancak bunun tersi de söz konusu olabilir. Bu nedenle satışlarınızı yaparken de çok özenli olmaya dikkat etmelisiniz. Bu nesil haksızlığa ve yanlışlığa gelmiyor! Hemen birbirlerine haber veriyor ve baş kaldırıyorlar. ‘İyi de ben e-ihracat yapıyorum bunu e-ticaret yapanlar düşünsün’ diyorsanız hemen düşünmeyi bırakın çünkü kaçırdığınız bir nokta var. Bu gençler sadece ülkesindeki insanları değil tüm dünyayı etkiliyorlar.

Bu neslin belki de değişime yön vermelerinin en büyük sebebi ise sabırsız olmaları. Onları kızdırmak ve kaybetmek istemiyorsanız istediklerini hemen vermelisiniz. Kargolarını en hızlı şekilde onlara ulaştırmalı ve onları sürekli beslemelisiniz. İşte tam bu noktada sizlere yardımcı olmak için kargolarınızı bekliyoruz. ShipEntegra ile gönderilerinizi 2-4 iş günü içerisinde alıcılarına teslim ediyor ve hem sizi hem de onları mutlu ediyoruz. Teknolojisini her gün geliştiren bir firma olarak Z  kuşağını örnek alıyor ve her gün yeni hizmetlerimiz ve eşsiz hızımızla kullanıcılarımızı memnun ediyoruz. Hadi şimdi sizde bu nesli yakalamak ve satışlarınızı iki katına çıkarmak için ShipEntegra’ya üye olun ve e-ihracatın keyfine varın.

Z Kuşağı E-İhracata Giriyor!

Yazımızın bu kısmına kadar hep seni nasıl etkilemeleri gerektiğinden bahsettik. Peki sen neler yapabilirsin? Biz sana neler katabiliriz? Genç ve dinamik çalışan kitlemiz sayesinde seni çok iyi anlıyoruz. Klasik olmak ve tekdüze bir iş yapmak istemiyorsun. İşte bu yüzden e-ihracat tam sana göre. Hadi hızlı ve basit bir şekilde herhangi bir pazar yerinde veya kendi internet siten üzerinden mağazanı aç ve satışlara başla. Belki de bu alanda da farkı yaratacak olan sensindir!

Yenilikçi ve farklı bakış açın seni her zaman ileriye taşıyacak ve pratik zekanla minimum seviyede performans göstererek maksimum kazanç sağlayacaksın. Bu alanı araştırırken diğer yazılarımızı okumayı unutma. En basit yoldan nasıl başarılı olacağını senin için anlattık ve tabi senin için birkaç fikir de biz geliştirdik. Eğer bu alandaysan veya bu alana girmeyi düşünüyorsan hadi sende ShipEntegra’ya üye ol. Seni kazanacağımız noktayı biliyoruz. Yazılım hizmetlerimiz tam sana göre. Tek bir tıkla gönderilerini hazırlayabiliyor ve alıcılarına gönderebiliyorsun. Hem o eski usul evrak işlerini de senin için biz yapıyoruz. Bize günde 15 dakika zaman ayırman yeterli. Geri kalan tüm zamanını fikirler üretmek, gezmek, eğlenmek ve dünyayı güzelleştirmek için harcayabilirsin. Bu alanda en büyük destekçin olacak ShipEntegra ile çalışmak için hemen üye olmayı unutma.

 

HEMEN ÜYE OL