Günümüzde şehir trafiği günlük yaşamı olduğu kadar ticaret ve lojistik alanını da etkilemektedir. Bundan dolayı iki tarafın da sorunsuz ilerlemesi için çeşitli düzenlemeler ve yasaklar uygulanmaktadır. Bu sorunun üstesinden gelmek için de tırlar ve kamyonlara uygulanan yol yasağı saatleri büyük önem arz etmektedir.

Çünkü tırlar ve kamyonlar ağırlıkları, boyutları nedeniyle sık sık trafiği zorlaştırabilir ve sürücülerin canlarını tehlikeye atabilir. Bundan dolayı tırlar ve kamyonlar gibi büyük araçların belirli saatler de yola çıkma saatleri vardır. Trafik kuralları gereği ise bu yasağa uymayan tırlar ve kamyonlara ağır yaptırımlar uygulanabilmektedir.
Sizlere de bu yazımızda  ile tırlar ve kamyonlar için yol yasağı hakkında güncel, 2024 yılına ait bilinmesi gereken bilgiler vermek istedik. Keyifli okumalar dileriz.

Tırlar ve Kamyonlar için Yol Yasağı Nedir?

Trafik Kanunları tüm araçların uyması gereken çeşitli kurallardan oluşan gerekliliklerdir. Bu kurallardan bazıları da tırlar ve kamyonlar gibi ağır tonajlı ticari, parsiyel, ambar taşımacılığında kullanılan araçları kapsar. Tırlar ve kamyonlar için yol yasağı şehir içi trafiğin günlük hayatta aksamaması için uygulanan bir yaptırımdır. Özellikle trafik sorunu yaşayan büyük şehirlerde elzem bir gereklilik olan bu yasak küçük şehirlerde de uygulanmaktadır. Tırlar ve kamyonlar yol yasağına göre büyük taşıtlar belirli saat dilimlerinde veya günlerde belirli yoları kullanamazlar. Böylece şehir içi trafik rahatlayarak, trafik akışı düzenlenir, yol güvenliği artar ve kazaların önüne geçilir. Bu yasaklar çoğunlukla trafiğin yoğun olduğu iş günlerinde sabah ve akşam saatlerinde uygulanır.
Bu yasaklar ise bölgesel trafik yönetimleri tarafında belirlenir ve sürücülerin bilgilendirilmesi için trafik levhaları veya iletişim araçları ile kullanılır.

Tırlar ve Kamyonlar için Yol Yasağı Neden Uygulanır?

Trafik Kanunları arasında en çok fikir ayrılığı yaşanılan bir konu da tırlar ve kamyonlar üzerinde uygulanan yol yasağıdır. Günlük hayatta sürücülere pek çok avantaj sağlasa bile, lojistik ve taşımacılık sektörünün işlerini aksattığını düşündürür. Fakat durum düşünüldüğü gibi değildir. Tırlar ve kamyonlar gibi büyük araçların trafiği çıkma saatlerini belirleyen bu uygulama ile özellikle yoğun iş saatlerinde trafiğin akışı düzenlenir. Bu uygulama kazaların ve trafik sıkışıklığının azaltılmasında yardımcı olmanın yanı sıra ambulans, itfaiye gibi hizmet araçlarının da hizmetlerinde kesintiye uğramamasını sağlar. Araştırmalara bakıldığında tırlar ve kamyonlar yol yasağının uygulandığı bu bölgelerde ciddi anlamda trafik akışı hızlanmakta ve  kazalarda azalma görülmektedir. Bununla beraber çevreyi korumak için de önemli bir kısıtlama olan tırlar ve kamyonlar yol yasağı ekolojik olarak da oldukça yararlıdır.

Tırların Yasak Yol Saatleri

Şehir trafiğini düzenlemek ve sürücüleri tehlikelere karlı korumak için düzenlenen tırlar ve kamyonlar yol yasak saatleri çoğunlukla trafiğin durumuna ya da şehirde bulunan araç sayısına göre değişkenlik gösterir.  Bu neden tır sürücülerine önerimiz şehir içine giriş yapacak olan tırlar ve kamyonların bulunduğu şehrin karayolları ulaşım koordinasyon merkezi tarafından yapılan düzenlemeleri kontrol etmeleri olacaktır. Örnek vermek gerekirse İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan düzenlemeler tırlar ve kamyonlar gibi ağır tonajlı araçlar 06.00-10.00 ile 16.00-22.00  saatleri dışında alınmaktadır. Fakat tehlikeli madde taşımacılığı yapan tırlar ve kamyonlar ise sadece 02.00- 06.00 saatleri arasında giriş yapmaları gerekmektedir.  Şunu da belirtmek isteriz ki İstanbul’da Anadolu ve Avrupa kıtaları arasında geçiş yapmak isteyen tehlikeli madde taşıyan tırların ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanmalarına izin verilmektedir. Sizlere tavsiyemiz lojistik ve taşımacılık iş süreci planlamanızı detaylı bir şekilde tırlar ve kamyonlar için uygulanan yer ve saat sınırlamalarını inceleyerek yapmanız olacaktır.

Kamyonların Yasak Yol Saatleri

Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından yapılan düzenlemeler ile kamyonlarında şehir içerisinde giriş çıkışların da düzenlemeler getirilmiştir.  Yapılan bu düzenleme ile büyük araçların trafikte yoğunluğu artırması ve tehlike yaratması gibi durumların önüne geçilmek istenmiştir. Yeni getirilen güncelleme ile kamyonların şehir içerisinde 06.00-10.00 ve 16.00-22.00 saatleri dışında giriş çıkışına izin verilmektedir.
İstanbul Ulaşım Koordinasyon Merkezi tarafından belirlenen şehir içerişinde ulaşım saatleri sadece ağır tonajlı tır ve kamyonları kapsadığını bilmenizi isteriz. Çünkü şehirler arası veya şehir içi ev taşımacılığı yapan kamyonların şehir içerisine giriş saatleri 10.00-16.00 ile kısıtlanmıştır. Bu tip araçların ev taşımacılığın da kullanılıyor oluşu ağır tonajlı araçlar kapsamına giriyor olsa da sınırlamalar daha rahat olmuştur.

Sizlere verdiğimiz bilgilerin yanında daha güncel detaylı bilgilere ulaşmak için UKOME’nin resmi internet sitesine de bakabilirsiniz.

Tırlar ve Kamyonların Trafiğe Çıkma Saatleri

Yazımızın bu bölümüne kadar sizlere tırların yasak yol saatleri ve nedenleri hakkında bilgi verdik. Peki tırlar hangi saatler arası trafiğe çıkabilir. Tırlar ve kamyonlar gibi ağır tonajlı araçlar sabah 11.00-15.59 arası ve akşam 23.00-05.59 arası saatlerde trafiğe çıkabilirler. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu saatler arası trafiğe çıkan tır ve kamyonlara cezai işlemler uygulanmaktadır.

Tırlar ve Kamyonların Yol Yasağına Uymama Cezası Nedir?

Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde tırlar ve kamyonlar gibi büyük araçların uyması gereken çeşitli kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara göre ise trafiğe giriş ve çıkış saatlerinde ciddi kısıtlamalar getirilmektedir. Bu saatler dışında trafikte bulunan tırlar ve kamyonlara cezai işlemler uygulanabilmektedir. Trafik Kanunu’nun 49/3 maddesi gereği değişen şartlara göre idari para cezası verilmektedir. Belirlenen saatler dışında trafikte bulunan kamyon sürücülerine 62 TL ceza bunun yanında araca ve araç sahibine 130 TL idari para cezası kesilmektedir. Şirketlere veya işletmelere ait olan tırlara ve kamyonlara ise 270 TL’lik idari para cezası uygulanır.

Tırlar ve kamyonlar için uygulana yol yasağı ise genellikle tehlikeli madde taşıyan araçlar için uygulanır. Çevreye ve insanlara zarar verme olasılığı içeren tehlikeli madde taşıyan araçların 02.00-06.00 arasında şehir içerisinde bulunmalarına izin verilir. Bu yasağa uymayan sürücü, işletme ve araç sahiplerine ise daha ağır idari para cezası uygulanır.

Hangi Durumlarda Tırlar ve Kamyonlar Yol Yasağı Hakkında Bilinmesi Gereken Ekstrem Durumlar

Trafik Kanunları çerçevesinde düzenlenen tırlar ve kamyonlar yasaklı yol saatleri kanunun 49/2 maddesinin verdiği imtiyazlar ile yasaklanmış saatlerde de araçların şehir içerisine geçişine izin verir. Fakat sürücünün her hangi bir ceza ve yaptırıma maruz kalmaması için acil durum ile ilgili ve aracın belgelerini de  sunmak zorundadır.

Bunun yanı sıra bilmeniz gereken bir diğer faktör ise ağır tonajlı araçların yüklerinin cinsine ve özelliklerine göre belirli muafiyetlere hak kazandığıdır. Örneğin bazı durumlarda tehlikeli madde taşıyan araçlar yol yasağından muaf tutulabilir.

Tırlar ve kamyonlar üzerinde kısıtlamalar ve düzenlemeler sadece trafiğe giriş çıkış saatleri ile olmamıştır. Trafik Kanunu’nun 49/4 maddesinde yüklerin taşınma, sürüş, dinlenme süreleri de belirli kurallara göre düzenlenmektedir. Bundan dolayı tır ve kamyon gibi ağır tonajlı araç sürücüleri bu faktörlere de dikkat etmelidirler.

HEMEN ÜYE OL