Proforma Ne Demek?

Proforma kelime anlamı bakımından iç ve dış olmak üzere iki ticaret türünde de kullanabilen teklif niteliği olan “ön fatura” anlamına gelir. Proformanın hazırlanış amacı alıcının ürünü hata payı en az olmak üzere alacağı ürünün karşılığında ne kadar ücret ödeyeceğini bilmek istemesidir. Çünkü proforma taraflar arasında beklentileri netleştirmek, işlemlerin ve anlaşmaların temel parametrelerini belirlemek amacıyla hazırlanır; iş sürecinin başlangıcını kolaylaştırır.

Proforma Fatura Nedir?

Proforma fatura işin başlangıcında alıcı ve satıcı arasında satışın ve işlemin tahmini detaylarını içeren belgedir. Resmi ve mali bir değer taşımayan proforma fatura alıcı ve satıcı arasında ürün ve hizmetin ne şekilde sunulacağına, miktar, fiyat ve diğer önemli konular hakkında bilgi verir. Proforma faturalar hiçbir şekilde yasal bir taahhüt içermez ve resmi bir fatura yerine geçmez. Çünkü Ticaret ve Vergi Hukuku’nda proforma fatura için düzenlemeler ve uygulamalar bulunmaz, teklifname özelliği taşıyan ön mektuplar diye geçer. Bunun yanı sıra proforma fatura karşılığında faturayı kesen birine ödeme yapmak zorunlu değildir. Çünkü mal sevkiyatı asıl resmi fatura ile yapılmaktadır.

Proforma Fatura Amacı Nedir?

Proforma fatura karşılığında alıcı hiçbir şekilde ödeme yapma yükümlülüğü bulunmamakla beraber ve Ticaret Vergi Hukuku’nda karşılığı yoktur. Durum böyle olunca neden zorunlu olmayan proforma fatura hazırlanır ve dünya genelinde en çok tercih edilen satış yöntemleri arasında yer alır gelin beraber nedenlerine bakalım.

  • Ticaret başlamadan önce alıcı ödeyeceği ücreti, alacağı mal ve hizmetin detaylarını kabaca da olsa bilmek ister. Satıcı ise alıcıya hata payı en az şekilde alacağı ücreti, vereceği hizmet veya ürünü bildirmek ister. Bundan dolayı özellikle dış ticarette proforma fatura çoğunlukla tercih edilir. Proforma faturanın alıcı tarafından onaylanması ise satış işleminin başladığını gösterir.
  • Proforma fatura ile alıcı ve satıcı arasında güven ortamı olur ve ticaret işlemi hız kazanır
  • Proforma faturalar asıl faturanın kesilmeden önceki son halini ve detaylarını içerdiği için hataları minimuma indirir.

Proforma Fatura Örneği

Proforma faturalar satışın öncesinde hazırlanır ve müşteriye sunulur. Proforma faturalar kanuni bir hüküm taşamadığı ve damga vergisine tabi tutulmasa bile hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bilgiler vardır.

Proforma fatura düzenlenmeden önce hazır bir şablon üzerinde hazırlanmalıdır. Bu şablonda sağ üst köşeye proforma numarası ve tarihi; sol üst köşeye alıcı ve satıcı; orta bölüme satılacak mal ya da hizmetin detayları yazılır. Bu detayı da atlamamak gerekir ki proforma faturalar hazırlanırken antetli kağıt kullanılmalıdır. Mutlaka hazırlanan belgenin üzerinde proforma faturası olduğu belirtilmelidir.

Proforma faturalarda  bu bilgilerinde yer alması gerekir: mal ve hizmetin cinsi, mallarla ilgili özellikler (ambalaj, numara vb), malların menşei, mal veya hizmetin birim fiyatı (miktarı veya tutarı), fatura tarihi, teslim şekli, ödeme şekli, sevkiyat şekli, satıcı ve alıcının ismi ayrıca unvan ve adresleri, düzenleyen imzası, navlun ve sigorta prim tutarları.

Proforma Fatura Hangi İşlemlerde Kullanılır?

E-ihracatta dijitalleşen ağ ile günümüzde en çok tercih edilen kazanç modellerinden biridir. Bizler de ShipEntegra olarak e-ihracatın Türk satıcılarımız arasında kolaylaşması ve Türk satıcılarımızın küresel arenada daha fazla söz sahibi olması için avantajlı fiyat teklifleri ile teknolojik ve lojistik hizmetler sunuyoruz. Sizler de uygun cve hızlı gönderim için kargo servis seçeneklerimizden yararlanmak için hemen üye olabilirsiniz. Kazanç sağlanması ve uygulanması bir o kadar zor olan e-ihracatta proforma faturalar fazlasıyla tercih edilir ve temel bir araç kullanılır. E-ihracat süreçlerinde proforma fatura satıcı ve alıcı arasında güven ortamı oluşturma, ticaretin sorunsuz ilermesi,  özellikle gümrük işlemlerini kolaylaştırmak için kullanılır.

E-ihracat yaparken proforma fatura öncelikle satıcı tarafından hazırlanır. Bu belge ile alıcı alacağı ürün veya hizmetin bedelini, miktarını, ödeme koşullarını, teslimat yöntemlerini görebilir.  Proforma faturanın içerdiği bilgileri alıcının önceden görmesi alıcı ve satıcı arasında anlaşmazlık olması durumunda geriye dönük olarak başvurulabilecek bir referans noktası olarak görülür.

Gümrük işlemlerinde de doğru ve eksiksiz hazırlanmış proforma faturalar gümrük işlemlerinin doğru ve eksiksiz ilerlemesine yardımcı olur. Çünkü ürünlerin ithalat veya ihracatı sırasında gümrük yetkilileri ürünlerin değerini ve detaylarını incelemek için proforma faturaya başvururlar. İthalatçının akreditif açılması aşamasında da proforma fatura kullanılır. İthalatçı, ihracatçının kendisine göndermiş olduğu proforma faturayı akreditifi açacak olan Amir Bankaya ibraz ederek küşat mektubunun hazırlanmasını sağlar.

Proforma faturalar sadece satış için kullanılmaz bunun yanı sıra sergi ve fuarlarda sergilenmek üzere sergilenmek üzere Türkiye Gümrük Bölgesi’nden geçici çıkarılacak mallara ilişkinde kullanılır. Çünkü bir malın satımı gerçekleşemese bile gümrük giriş ve çıkışlarında mal ile ilgili değerler ve bilgiler görmek istenir bu da proforma fatura ile sağlanır.

Proforma Faturayı Kimler Hazırlar?

Proforma fatura genellikle satıcılar tarafından hazırlanır. Satıcılar, potansiyel alıcılara sundukları ürün veya hizmetlerin detaylarını, miktarlarını, fiyatlarını ve diğer ticari koşulları içeren bu belgeyi oluştururlar. Proforma fatura, alıcının talep ettiği bilgilere dayanarak düzenlenir ve ticaretin temel parametrelerini özetler. Satıcılar, bu belge aracılığıyla alıcılara tekliflerini sunar ve ticari işlemlerin başlangıcını şekillendirir. Aynı zamanda, alıcılar da proforma fatura talebinde bulunabilir ve satıcılardan belirli ürün veya hizmetlere dair detayları içeren bu belgeyi isteyebilirler.

HEMEN ÜYE OL