Ordino Nedir?

Ordino nedir? Sizin için bu yazımızda bu konuya değindik. Ordino, ihracatta kullanılan ve poliçelerde yer alan emirleri ifade eden bir terimdir. Ordino kelimesi İtalyanca kökenlidir ve 3 farklı anlamda kullanılmaktadır.

Dış ticarette, sigortacılıkta ve gemicilik sektöründe farklı ordino kavramları bulunur. Sigortacılıkta, sigorta poliçelerinde kişiye ödenmesi gereken havaleyi içerir. Dış ticarette ise gümrükte ithalatçı, ürününü teslim alabilmek için konşimento karşılığında havale ister. Gemicilikte bu ikisinden tamamen bağımsız olarak, gemilerde çalışan kişilerin atamalarını ifade eden belge anlamına gelmektedir.

İhracatta giden ürünlerin alınması karşılığında konşimento belgesi verilmektedir. Ürünleri teslim aldıktan sonra, gümrükten geçirilmesi için ordino belgesine ihtiyaç duyulmaktadır. Malların alınabilmesi için hazırlanan bu belgeye ordino denir. Ordino gelmesi demek, ürünlerinizi gümrükten çekebilirsiniz anlamı taşır. Ordinoyu nakliye şirketi hazır hale getirir ve belge ilgili kişiye teslim edilir. Gelen malların eksiksiz olarak geldiği tespit edildikten sonra konşimento teslim edilir.

Konşimento Nedir?

konşimento-nedir

Konşimento; yükleyici ve alıcı ihbar ilgilisi gibi çeşitli bilgilerin üstünde yer alan, ticari işlem ilgili bütün bilgilere yer verilen, “taşıma senedi” olarak adlandırılan, taşınmak üzere teslim edilen mallara karşılık olarak verilen bir belgedir.

Konşimento Türleri

  • Forwarder Konşimentosu: Aracı nakliye firmaların, uluslararası taşımaya aracı olduğunda, gerçekleşen taşımadan alınan komisyon türüne denir.
  • Kayıtlı Konşimento: Uluslararası taşımada, taşınan malların hasar görmesi durumunda düzenlenen konşimento türüdür.
  • Nama Yazılı Konşimento: Alıcının adına düzenlenen ve ciro edilme ihtimali olmayan konşimentoya verilen isimdir.
  • Freight Prepaid Konşimentosu: Taşıma bedeli ihracatçı şirket tarafından karşılanıyorsa, bu türe Freight Prepaid Konşimentosu adı verilmektedir.
  • Freight Collect Konşimentosu: Taşıma bedeli ithalatçı firma tarafından karşılanan konşimento türüdür.
  • Hat Konşimentosu: Uluslararası konteyner taşıması gerekiyorsa, taşımayı gerçekleştiren nakliyeci firma ya da kaptan tarafından hazırlanan konşimento türüne “hat konşimentosu” adı verilir. Çoğunlukla akreditif işlemlerinde tercih edilmektedir.

Ordino ve Konşimento Arasındaki Fark Nedir?

ordino-ve-konşimento-arasındaki-farklar

 

Ordino ve Konşimento birbirine karıştırılan iki terimdir. Peki ordino ve konşimento arasındaki fark nedir? Ordino ve konşimento birbirlerine karşılık gelen iki belgedir. Ordino, Gümrük Kanunu’na göre malların gümrükten çekilmesini sağlar. Gönderilen malların gümrükten teslim alınabilmesine olanak sağlayan belgeye de, konşimento denir. Konşimentoda, ihracatta gönderilen malların sayısı, ürün bilgileri yer alır. Konşimento, alıcı ve satıcının anlaşma sağlamış olduğunu gösteren hukuki bir belgedir. Konşimentoda belirtilen mallar tam olarak teslim edildikten sonra, konşimento belgesi karşılığında, ordino belgesi hazırlanır. Mallar teslim alındıktan sonra, konşimento belgesi satıcıya teslim edilir. Ordino belgesi de hazırlandıktan sonra, malları gümrükten kolayca alabilirsiniz.

Alıcı, gönderilen malları eksiksiz bir şekilde teslim aldığında, konşimento belgesini satıcıya iletmektedir.

Ordino Belgesi Örneği 

ordino-belgesi

Ordino belgesi örneği ve ordino belgesinde mutlaka olması gerekenler;

  • Belgeyi düzenleyen kişinin bilgileri (adı, soyadı ve imzası)
  • Taşıyıcının adı, soyadı ve ticari unvanı
  • Düzenlenen mallara ait bilgiler (malların cinsi, paketleme çeşidi, eşya ölçüleri, marka ve eşya ölçüleri)
  • Gönderen ithalat firmasının yetkilisini adı, soyadı ve imzası
  • Belgenin düzenleme tarihi ve düzenleme yeri
  • Kaç nüsha olarak düzenleneceği
  • Geminin kaptanın adı, soyadı ve imzası
  • İthalat firmasına ait isim ve firma bilgileri
  • Geminin adı ve milleti
  • Yüklendiği liman
  • Malların navlunu

Ordino Ücret Bilgileri

ordino-ücreti-bilgileri

Belgeyi (ordinoyu) teslim alınırken, belli bir ücret karşılığında alınmaktadır. Ordino ücreti bilgileri aldığınız hizmete ve limanlara istinaden farklılık gösterir. Limanlarda ya da varış noktalarında ek hizmetler de ücreti arttırmaktadır.  Ayrıca belgenin üzerindeki eşyaların içeriğine göre de, fiyat değişiklik gösterebilir. Ek olarak döviz kurlarındaki dalgalanmalar da, ordino fiyatlarının TL karşılığını etkilemektedir. Ancak ortalama olarak bir fiyat söyleyecek olursak, 250 – 350 TL arasında değişmekte diyebiliriz. Ancak bu ücret hava yolu taşıma seçeneklerinde, 800 ila 1000 TL arasında seyretmektedir. Bu gibi sebepler nedeniyle, yurt dışından kargo getirirken, ücreti nakliyeci firmanız ile netleştirmenizi öneririz. Bütün bu sebeplerle ordino ücret bilgisi hakkında kesin bir bilgi verememekteyiz.

Bu yazımızda ordino nedir? Öğrenmeniz gereken bilgiler nelerdir? bunları anlattık. Ordino belgesi kısaca, ticaret ve  uluslararası taşımacılıkta önemli bir yere sahiptir. Bu belge ithalatçının gümrükten alabilmesi için gerekir. Ordinonun hatasız, doğru ve zamanında hazırlanması önem arz eder. Bu süreçte karşılaşacağınız hatalar zaman kaybına ve ek maliyete yol açabilir. Bu nedenle, ordino belgesinin doğru bir şekilde hazırlanmanızı ve doğru zamanda teslim etmenizi öneririz. İhracat sürecinde lojistik büyük önem taşımaktadır. Başarılı ve profesyonel bir ekibin yardımını almak isterseniz biz PrinWork ve ShipEntegra ailesi olarak her zaman yanınızdayız. PrinWork ve ShipEntegra ile yurt dışından getirmiş olduğunuz siparişleri, yüksek kar marjı ile yurt dışına satabilirsiniz. Biz,  e-ihracat odaklı üretim yapan üreticilerle, global pazaryerlerinde satış yapan satıcıları birleştiriyoruz. Lojistik çözümler sunuyor, kargo ve gümrük evraklarınızı kolayca yönetmenize yardımcı oluyoruz. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerseniz, sizinle çalışmaktan mutluluk duyarız.

HEMEN ÜYE OL