İhracat için gerekli aşamaları tamamladıktan sonra son ve en önemli aşama olan faturalama konusunda birçok soru işareti bulunmaktadır. Aşağıda sizin için gerekli olan ve dikkat etmeniz gereken hususları topladık.

İhracat Faturalarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

1- Faturanın dili Türkçe veya İngilizce (yanında mutlaka Türkçe faturası ile birlikte) olabilir.

2- Faturalar TL veya yabancı para cinsinden kesilebilir.

3- Teslimi yurtiçinde birebir müşteriye yapılmayan aracı kargo firmalarıyla (mikro ihracat) veya direkt GÇB (Gümrük Çıkış Beyannamesi) ile yurtdışına gönderilen her malın faturası mal ihracı olarak değerlendirileceğinden KDV ‘siz olarak düzenlemek zorundadır.

4- Teslimi yurt içerisinde yabancı uyruklu kişilere yapılan mal satışlarında alıcının pasaport fotokopisi(pasaport numarası ve uyruğunu içeren) faturanın ekine eklenmelidir.

5-   Mikro ihracat veya klasik ihracat yolu ile yapılan tüm satışların KDV iadesi mümkündür.5.000 TL ile sınırlı olan (aylık) iade rakamları Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafında yapılabilmekle birlikte, bu rakamın üzerinde kalan tüm iade rakamlarının da Yeminli Mali Müşavirlerin tam tasdik etmesi gerekmektedir.

shipentegrauyeol

6- İadeler borca mahsup (Öncelik vergi borcu, SGK) olabileceği gibi nakit olarak ta tahsil edilebilecektir.(Herhangi bir borç olmaması kaydı ile)

7- İhracata konu olan tüm alım ve giderlerin ödemeleri süresinde ve resmi olarak yapılmalı, Satışların karşılığı ücretlerde resmi hesaplar üzerinden tahsil edilmesi gerekmektedir.

8- Faturaların kesim tarihinde ve ödemenin geldiği dönemlerdeki kur farkları olumlu yönde ise kur farkı(kambiyoları) kârı ile vergilendirilir. Olumsuz yönde ise kur zararı (kambiyo zararı) olarak gider olarak değerlendirilir.

Örnegin;01/10/2020Tarihinde 100 USD satılan malın faturası kur bedeli 8.00 TL olarak baz alınarak düzenlenmiştir. (Faturanın dip notunda günlük kur yazılmalıdır) Malın bedeli30/10/2020 tarihinde gelmiş olup şirket hesaplarına o günkü kur bedeli üzerinden (8,50 TL) yansımıştır.100 USD üzeri işlem yapılacak olursa;

–              Malın bedeli satış tarihinden 100$ *8.00=800.00 TL

–              Malın bedelinin geldiği tarihte100$ *8.50=850.00 TL tahsil edilmiş olduğundan 50.00 TL Kur kârı elde edilmiş olur ve bu fark matrah tespitinde kâr olarak ele alınır.

Örneğin; Yukarıda bahsi geçen örneğin tam tersini baz alır ve mal bedelinin geldiği tarihte kurun7,50 TL ye indiğini düşünürsek oluşacak olumsuz kur farkı matrah tespitinde gider olarak ele alınır.

E-İhracat Faturasında Hangi Alanlar Bulunur?

ihracat-fatura

Yukarıdaki bilgileri dikkate alarak hazırlayacağınız ihracat faturasında bulunması zorunlu alanlar vardır. Bu alanlar boş veya yanlış olursa gümrükte takılıp revize fatura istenilebilir. Bu da size zaman kaybı olarak yansıyacaktır.

E-ihracat faturasında bulunması gereken alanlar şunlardır;

  1. Malın / ürünün teslim yeri
  2. Malın / ürünün bedelinin ödeme yeri
  3. Malın / ürünün birim fiyatı
  4. Malın / ürünün “birim x fiyat” olarak toplam satış bedeli
  5. Malın/ ürünün teslim şartları
  6. Malın/ ürünün miktarı, ağırlığı ve uzunluğu
  7. Satıcının vergi numarası ve vergi dairesi
  8. Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numarası
  9. Malı/ ürünü satın alan firmanın unvanı
  10. Malı/ ürünü satın alan firma değilse kişinin bilgileri
  11. Malın/ ürünün ödemesi hesap numarası (IBAN ya da swift)
  12. Yapılacak ödemenin şartları ve şekli (peşin, taksitli vs.)

Geleneksel fatura kesme yöntemlerinde fatura nüshalarınızı tek tek hazırlamanız gerekmektedir. Faturanıza eklemeniz gereken kur ile TL fiyatlarını hesaplayıp eksiksiz ve doğru bir şekilde yazmanız gerekiyor. ETGB gönderileriniz için fatura hazırlama süreciniz her gönderi için dakikalarca sürebilir.

ShipEntegra Entegrasyon üyeleri  için hazırladığımız ekranlar üzerinden bu süreci saniyelere indiriyoruz. Fatura oluşturmak için bazı gerekli bilgileri sistemimizde hali hazırda bulunduruyoruz. Gerekli diğer bilgileri (örneğin GTIP numarasını bir kereye mahsus olarak girmeniz gerekmektedir.)ekranlarınız üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Seçeceğiniz fatura şablonu ile oluşturacağınız fatura örneğine istediğiniz bilgileri istediğiniz alanlara sürükleyerek oluşturuyor olabileceksiniz.



Mikro İhracatın Avantajları Nelerdir?

Günümüzde mikro ihracat yapmak çok kolay hale gelmiştir ve bu konuda çekinceler olmasına rağmen satıcı-alıcı tüm tarafların hakları korumaktadır.

Geleneksel ihracat ile kıyaslandığı zaman mikro ihracat size gerek zaman konusunda gerek maliyet konusunda birçok avantaj sağlamaktadır.

Mikro İhracatın Avantajları

  • Gümrük müşavirliği (beyanname) hizmet bedeli oluşmaz ve ardiye bedeli ödemenize gerek kalmaz.
  • Vekaletname gerektirmez.
  • Evrak kolaylığı sayesinde zamandan tasarruf sağlar.
  • İhracatçılar birliği kaydı gerekmez.
  • Mikro ihracatta KDV’siz fatura kesmeniz gerektiğinden dolayı KDV iadesini alabilirsiniz.
  • İhracatın sunduğu diğer tüm teşviklerden ve muafiyetlerden eksiksiz olarak faydalanabilirsiniz.
  • Gümrükleme sürecinde belge zahmetinden kurtulduğunuz için teslimat süresinden tasarruf sağlarsınız.
  • Operasyon hazırlığı daha kolaydır.
  • Uçtan uca hizmet alabilme ve bu imkânların planlaması kolay ve ekonomiktir.

Mikro İhracat Süreci Nasıl İşler?

 Ürünleriniz için kayıt oluştururken nasıl çıkması gerektiği ile ilgili süreci ShipEntegra ekranlarınız üzerinden ETGB olarak işaretlerseniz, taşıyıcı tarafından  gerekli belgeler hazırlanır.
 Mikro ihracat gönderilerinde maliye onaylı fatura ( E-Arşiv fatura kesildi ise sadece kopyası yeterli olmakta e-fatura yada kağıt fatura ise orijinal fatura ) ve Türkçe Fatura paketlerinizin üzerinde olması gerekmektedir.
 Gönderiniz operasyon birimimize geldiğinde gerekli işlemler yapılarak kargo firmasının uçağının kalkacağı havaalanında bulunan depolara gönderilir.
 ETGB’li gönderiler için bir sonraki gün işlem yapılır ve çıkışı gerçekleşir.
 Taşıma firması tarafından ( Paket çıkışı yapıldıktan 2-3 iş günü )tarafımıza gönderilen ETGB ekran görüntüleri tarafınıza mail yoluyla iletilir.

KDV İadesi Nasıl Alınır?

Gümrük Müdürlüğü tarafında elektronik ortamda onaylanan ve Vergi Daireleri Otomasyon Projesi sistemine aktarılan gönderinizin ETGB ‘sinin çıktısı ile vergi dairesine KDV iadesi talebinde bulunabilir. İade talebi için bulundurmanız gereken evraklar şunlardır:
 İade talep dilekçesi
 ETGB çıktısı

Teşviklerden Nasıl Faydalanırsınız?

E-ihracat yapan firmalar, yurt dışındaki faaliyetleri kapsamında önemli miktarda devlet teşviki alabilmektedir. Fakat bazı şartların sağlanması gerekmektedir.
 Kullandığınız web sitesinin, faaliyette bulunulan ülkenin/pazarın diline uygun şekilde çevrilmiş olması veya lokalizasyonunun yapılması gerekmektedir.
 E-ihracat aracılığı ile satılacak ürünlerinizin Türkiye’de üretilmiş olması zorunludur.

Devlet hangi alanlarda destek vermektedir?

 Tescil ve Korunma Desteği
 Yurt Dışı Pazar Araştırma Gezileri Desteği
 Rapor Desteği
 İleri Teknoloji Şirket Satın Alma Desteği
 Belge Alım Desteği
 Yurt Dışı Birim Kira Desteği
 Yurt Dışı Fuar Desteği
 Google, Facebook vs. Platformlarda Sosyal Medya Reklam ve Tanıtım Desteği

 

Çünkü e-ihracatın kolayı var!!

Sorularınız için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

 

SHIPENTEGRA  AVANTAJLARINDAN FAYDALANMAK İÇİN BURADAN ÜYE OLABİLİRSİNİZ.

 

HEMEN ÜYE OL