Dev satış platformları arasında yer alan eBay’de satış yapmak istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz? Doğru yerdesiniz! Bu yazımızda sizlere eBay üzerinden nasıl satış yapabileceğinizi anlatacağız.

eBay Nedir?

1995 yılında Pierre Omidyar tarafından kurulan eBay alıcı ile satıcıyı buluşturan bir satış platformudur. Türkiye’de bulunan satıcılar ve işletmeler tarafından da oldukça fazla tercih edilmekte olan eBay ile dünyanın her yerine satış yapabilirsiniz.

eBay’de Mağaza Açma Ücretleri

eBay’de satış yapabilmeniz için hesap açmanız ve hesabınızda kredi kartınızın tanımlı bulunması gerekmektedir.  eBay, satıcı hesabı açmak isteyen farklı bütçelerde ki satıcılara farklı özelliklerde mağaza seçenekleri sunar.

eBay’de Satıcı Hesabı Açmak

eBay’de satıcı hesabı açmadan önce siteyi detaylı olarak incelemenizi ve sürecin nasıl işlediği hakkında bilgi edinmenizi tavsiye ediyoruz. Süreç hakkında bilgi sahibi olmak, izleyeceğiniz adımlar konusunda sizlere yardımcı olacaktır. Aynı zamanda alıcı gözünden bakmak ve mağazalarda ki yanlışları veya eksiklikleri görmek hata yapma ihtimalinizi azaltacaktır. Ayrıca birkaç ürün aratarak hangi ürünlerin daha ön sıralarda çıktığını görebilir ve ürün tercihinizi bu ürünlerden yana kullanabilirsiniz.

İncelemenizi yaptıktan ve detayları öğrendikten sonra yapmanız gereken ilk şey mağazanıza yaratıcı, ilgi çekici ve orijinal bir isim bulmak. Marka için isim oldukça önemlidir. Ürünlerinizle uyumlu, akılda kalıcı olması müşterilerinizin sizi hatırlaması adına oldukça önemlidir.

ebayde-satici-olmak

eBay Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Mağazanızı açma vakti geldi! eBay’in ana sayfasında sol üst kısmında yer alan ‘register’ seçeneğine tıklayın ve gerekli alanları (isim soy isim, e-mail, şifre) doldurun. Daha sonrasında sayfanın sağ üst kısmında bulunan ‘Sell’ alanına tıklayarak sizden istenen bilgileri (ülke, açık adres, cep telefon numarası) vermeniz gerekmektedir. Bilgileri girdikten ve doğrulama işlemlerini yaptıktan sonra satış yapmaya başlayabilirsiniz.

shipentegrauyeol

Ödeme Yöntemi Belirleyin

eBay’de satış yaparken size en uygun olan ödeme yöntemine karar verin. Akıllara ilk gelen seçenek PayPal olsa da Türkiye’de ki faaliyetlerini durdurdu.

Geçtiğimiz yıl Ebay ödeme yöntemini değiştireceğini ve Payoneer ile anlaşacağını bildirdi. Geçen sene Amerika’da bu ödeme yöntemi kullanan Ebay bu sene ise başta Türkiye olmak üzere birçok ülkede bu ödeme yöntemini kullanmaya başlayacağını duyurdu. eBay-Payoneer anlaşması hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca eBay’de ‘eBay Payment’ sistemi üzerinden ödeme alınabiliyor. Türkiye’de satış yapan bir satıcı ödeme yöntemi olarak payoneer ile entegreli olan eBay Payment sistemini kullanabilir.

 

Ürünlerinizi Listeleyin

Satışını gerçekleştireceğiniz ürünleri birkaç adımda listeleyebilirsiniz.

  1. Başlık
  2. Fotoğraf
  3. Açıklama
  4. Fiyatlandırma
  5. Teslimat Bilgileri

Ürünlerinizi girmek için eBay’in ana sayfasında üst kısımda bulunan ‘My eBay’ bölümüne gelin ve ‘Selling’ yazısına tıklayın. Buraya eklemek istediğiniz ürünün başlığını yazın.

Başlığınızı girdikten sonra ürününüze ait fotoğrafları ekleyin. Ürünlerinize ait olan fotoğrafların açılarına, kalitelerine özen gösterin. Online alışveriş yapan kişiler için estetik oldukça ön plandadır. Satın alacakları ürünü her açıdan detaylı bir şekilde görmek isteyeceklerdir. Kötü ve özensiz bir fotoğraf ürününüzün satılabilme oranını düşürecektir.

Daha sonrasında ise ürün bilgilerinizi girmeniz gerekmektedir. Bu noktada potansiyel müşterilerinize ürün hakkında açık, net ve detaylı bilgiler verin. Burada verdiğiniz bilgiler müşterilerin arattığı kelimeleri de içermelidir. Ancak gereksiz bilgi vermemeye özen gösterin.

Ürün fiyatlandırma noktasında eBay bilgi sahibi olabilmeniz adına sizin ürününüze benzer ürünlerin fiyatlarını tarafınıza sunacaktır. Bu fiyatlardan yola çıkarak politikanızı belirleyebilirsiniz. Unutmayın, eBay’de iki farklı satış yöntemi bulunmaktadır. Açık arttırma yöntemi ile satış yapıyorsanız düşük fiyatlar vermek daha avantajlı olacaktır. Ürününüz teklif almadığı sürece fiyat değişikliği yapabilirsiniz. Şimdi al ürünlerinde ise net bir fiyat belirtmeniz gerekmektedir. Bu ödeme şeklinde kargo ücreti fiyata dahil olmalı ya da minimum düzeyde olmalıdır.

eBay’de Lojistik Süreçler

Gümrük Süreçleri

Türkiye’den yurt dışına ürün gönderirken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri gümrük süreçleridir. Gümrük süreçleri ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Bu nedenle gönderim yapılan ülkenin gümrük süreçleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak çıkabilecek problemleri önleyebilmeniz adına oldukça büyük önem taşır.

Amerika Gümrük Süreçleri

Amerika’da KDV muafiyet sınırı 800 dolardır. Amerika’ya gönderdiğiniz ürünün mal bedeli 800 doların altındaysa ürününüze KDV çıkmayacaktır. Bu nedenle ekstra bir ücret ödemenize gerek kalmayacaktır.

Avrupa Birliği Gümrük Süreçleri

1 Temmuz 2021 tarihinde Avrupa Birliği KDV kanununda değişiklikler meydana geldi. Yapılan bu değişiklikler doğrultusunda gönderilen paketin mal bedeli ne olursa olsun KDV çıkacaktır. Mal bedeli 150 Euro’nun altında bulunan gönderilerinizi AB ülkelerine gönderirken IOSS numarası almanızı tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde gönderilerinize KDV çıkacaktır. KDV’yi alıcının ödemesi, gümrük işlemlerinin uzun sürmesi gibi nedenlerden dolayı müşteriniz ürünü istemeyebilir. Bu tarz durumlarla karşılaşmamanız adına Ebay tarafından verilen IOSS numarasını kullanmanız gerekmektedir. 

ShipEntegra ile Hızlı ve Güvenli Gönderim

Başarılı bir satış gerçekleştirmek için lojistik süreçlerini en iyi şekilde yönetmeniz gerekmektedir. Gönderiniz zamanında alıcısına ulaşmazsa müşteriniz kötü yorumlarda bulunabilir. Bu durum mağazanız için kötü sonuçlar doğuracaktır. Bu nedenle gönderilerinizi gönderirken hızlı ve güvenilir taşıyıcı firmalar ile göndermeye özen gösterin.

ShipEntegra ile gönderilerinizi alıcılarına uygun fiyatlarla hızlı ve güvenilir bir şekilde gönderebilirsiniz. Aynı zamanda eBay ile bulunan entegrasyon sayesinde alıcı ve kargo bilgilerinizi girmenize gerek kalmaz. Bu sayede hem zamandan tasarruf etmiş olur hem de manuel bir işlem yapmadığınızdan dolayı hata payınızı sıfıra indirmiş olursunuz.

2024 eBay Rehberi

2023 yılı, e-ticaret sahnesinde gerçekleşen önemli gelişmeler getirdi. Artık Türkiye’nin önde gelen e-ihracat lojistik şirketlerinden biri olarak, eBay’in resmi partneri olduk.

Türkiye’den gerçekleşen ilk eBay partnerliğini yaparak, hem ülke genelinde e-ticaret ekosistemine katkı sağlamayı hem de küresel pazarda daha güçlü olmayı hedefliyoruz. Sizlere sunacağımız benzersiz teklifler ile de artık eBay’de satış yapmak çok daha kolay ve kazançlı olacak:

eBay premium mağazanızı ücretsiz şekilde hemen açabilir, yine ücretsiz şekilde ShipEntegra altyapısına entegre edebilirsiniz. Lojistikte %40’a varan indirimlerden yararlanabilir ve üstelik 2 aylık ücretsiz depolama ve etkili iade yönetimi gibi hizmetlerimizle de işinizi kolaylaştırabiliriz.

ShipEntegra ile müşteri memnuniyetinizi iki katına çıkarmak için hemen üye olun.

 

HEMEN ÜYE OL