Black Friday Nedir?

Black Friday ya da Kara Cuma olarak bilinen indirim günleri, Thanksgiving (Şükran Günü) ardından yapılan ve yoğun alışveriş sezonuna start veren indirim günleridir. Bu yıl resmi olarak 25 Kasım 2022 tarihinde gerçekleşecek olan Kara Cuma indirimleri birçok online satıcı için çoktan başladı.

Türkiye’de ise cuma gününe atfedilen kutsallık sebebiyle Kara Cuma indirim günleri, ‘’Muhteşem Cuma’’, ‘’Efsane Cuma’’ gibi değiştirilmiş isimlerle kullanılıyor.

Black Friday İsmi Nereden Gelir?

Tarihsel olarak, 1869’da Wall Street finansörleri Jay Gould ve Jim Fisk’in New York Altın Borsası’nda alabildikleri kadar değerli mal satın alıp ülkenin altın piyasasını köşeye sıkıştırmasıyla başladığı söylenir. 24 Eylül Cuma günü Başkan Ulysses S. Grant müdahale eder ancak borsa anında düşer. Binlerce Amerikalı iflasa sürüklenir. Ancak bu Kara Cuma, bizim indirim günleri olarak andığımız ile ilişkili değildir.

Britannica’ya göre ismin doğru hikayesi, 1960’ların başında yapılan Ordu-Donanma arasında Şükran Gününde yapılan maç ile başlar. Ertesi gün banliyölerden (şehir merkezinin uzağından) şehre, alışverişe gelen kişiler kaosa sebep olur. Philadelphia’daki polis memurları durumu tanımlamak için Kara Cuma ifadesini kullanır. Çünkü birçok polis; devasa kalabalık, trafik, kazalar, hırsızlık ve diğer sorunlarla uğraşırken normalden daha uzun vardiyalarla çalışmışlardır. Kara Cuma tabiri kulaktan kulağa duyulunca şehrin tüccarları, gülümseyen yüzleriyle krizi fırsata çevirmiş ve her yıl bu kalabalıktan yararlanacakları bir gelenek başlatmışlardır.

Bir başka senaryoya göre 1960’ların Noel alışverişinin başlaması işaret edilir. O zamanlar elle tutulan muhasebe kayıtlarında kırmızı-zarar, siyah-kâr demekti. Canlanan perakende sektörünün kırmızıdan (zarar) siyaha (kâr) geçtiği ifade edilirdi. Böylece gayriresmi olarak alışveriş sezonu başlamış olurdu.

Black Friday’in E-İhracat İçin Önemi Nedir?

Her yıl Black Friday ve onu takip eden Cyber Monday harcama rekorları kırıyor. 2021 yılının rakamları da ABD’de en yüksek alışveriş yapılan zamanın Black Friday indirim günleri olduğunu ispatlıyor. Bununla birlikte Sensormatic Solutions, son yılın müşteri trafiklerine göre ilginç bir tahminde bulunarak e-ihracatçılar için Black Friday önemine dikkat çekti: ABD’deki en çok harcama yapılan 10 alışveriş günü (black friday, cyber monday, christmas, yılbaşı gibi) tüm yoğun tatil sezonunun %40 satış oranına sahip olabilir.

Peki Amerikalı tüketiciler Kara Cuma için 2021 yılında ne kadar harcama yaptı? SaleCycle’a göre ortalama 8.1 milyar dolar.

Adobe Analytics’e göre Şükran Günü ve Black Friday toplam satışları 2021 yılında 14 milyar dolar oldu. 2022 tahminleri ise enflasyonist ortamın zorlukları nedeniyle 13 milyar dolar.

Black Friday geleneği diğer ülkelere yayılsa da ABD’li tüketiciler hala en büyük harcama yapanlar arasında. Bu sebeple e-ihracat yapanlara ABD’ye satış yapma konusunda yoğunlaşmalarını tavsiye edebiliriz.


Black Friday Gelirlerini Artırmanın 6 Yolu Nedir?

Sorunun ilk cevabı tabii ki doğru sipariş-stok yönetimi ve lojistik organizasyonlarının iyi planlanması.
Bununla birlikte kapsamlı bir dijital strateji oluşturmanız gerekir. ‘’O kadar siparişin arasında bir de dijital strateji mi düşüneceğim?’’ derseniz oyunu baştan kaybedersiniz. Çünkü rakipleriniz iş planını 360° tahlil ederek yapıyor.
Bunları söyledik diye hemen su koyuvermeyin. Biz, sizin için denenmiş-başarılı olmuş pazarlama taktiklerini araştırdık ve derledik. Vakit kaybetmeden satış kanalınızda uygulamaya başlayabilirsiniz.

”Çünkü, ShipEntegra E-İhracatınızı Kolaylaştırmak için Var!”

Bundle Ürünler Sunabilirsiniz:

İktisattaki ‘’tamamlayıcı mallar teorisi’’ gerçek hayatta kullanabileceğiniz bir satış stratejisine dönüşüyor: Bundle. Mantık kısaca şu: Çay satılan alanın yanına atıştırmalıklar, şekerler yani tamamlayıcı mallar konulur. Çünkü çay alacak kişinin atıştırmalık, şeker alma olasılığı yüksektir.

E-ihracatta bunu nasıl kullanabilirsiniz: Ürünlerinizi paket halinde satarak. Ancak herhangi iki-üç ürünü bir arada satmaktan bahsetmiyoruz. Bir ürünün yanında ilgi çekebilecek ikinci bir ürün bedava veya indirimli olarak eklemelisiniz. Örneğin yılbaşı ağacı alacak kişinin sepetine indirimli ya da bedava ağaç süsleri eklerseniz, müşteri tarafında ürününüzü daha cezbedici hale getirebilirsiniz. Böylece stok fazlası ürünlerinizi satabilir, müşterilerinize indirimli ürünler sağladığınız için tercih edilen satıcı olabilir, işletmenizin gelirini artırabilirsiniz.

Kupon Kodu Kullanabilirsiniz:

Müşterilerinize belli sepet tutarı geçildiği takdirde kullanabilecekleri bir indirim oranı ya da TL belirleyebilirsiniz. Böylece müşteriler kuponu kullanabilmek için sepet tutarlarını artırabilir ve siz de daha fazla kazanabilirsiniz. Bir sonraki alışverişlerini sizden yapmalarını teşvik etmek için de alıcılarınıza indirim kuponları tanımlayabilirsiniz. Black Friday günlerinin şatafatı geride kaldığında sürekli alışverişi yapacak müşteriler edinebilirsiniz.

İade Nedenlerine Göre Stok Kontrolü Yapabilirsiniz:

Mağazanızın iade nedenleri ve iade türlerinizi inceleyebilirsiniz. Çünkü müşterileriniz nihai bilgi kaynağınız. Fikirlerini önemsemeli ve her talebi değerlendirmelisiniz. Örneğin ‘’ürün beklediğim gibi çıkmadı, resimdekinden farklı’’ gibi geri dönüşler oluyorsa ürünlerinizin kalite kontrollerini iyi yapmalısınız. Hatalı ürün fotoğrafları, yetersiz varsa mutlaka düzenlemelisiniz. Sonuçlara göre Black Friday için stoklarınızı kontrolden geçirebilirsiniz. Unutmayın! İşletmenize yapılan olumlu geri bildirimler her zaman kazancınızı artırır. Müşteri sadakati kazandırır.

Promosyon Ekleyebilirsiniz:

Promosyonlar, her zaman yeni müşterilere ulaşmada ve hedef pazarı büyütmede fırsat yaratır. Empati yapalım. Kargonuzun yanında gelen küçük minik promosyon ürünleri, sonraki alışveriş için indirim kartları, hayvan mamaları yüzümüzde tebessüm oluşturmuştur. Üstelik satın aldığımız yere de sempati duymamızı sağlamıştır. Tekrar alışveriş yapmak için tercih etme olasılığımız yükselmiştir. Şimdi siz de kendinizi müşterilerinizin yerine koyarak, hedef kitlenize ya da satış yaptığınız kategoriye göre promosyonlarınızı hazırlamalısınız. Pahalı ürünler olmasına gerek yok. Minik hediyeler, yiyecekler, notlar kullanabilirsiniz.

Geri Sayım Yapabilirsiniz:

Amazon çok uzun zamandır, countdown satış stratejisini hızlı teslimatla birleştirip etkili biçimde uyguluyor. Siz de Black Friday indirimlerinize biraz aciliyet eklemeye ne dersiniz? Dönüşüm oranları olumlu olacak. Bizce denemeye değer. Tabii ”aciliyeti” satış tekniği olarak kullanmanın birçok yolu var. Örneğin, uyguladığınız indirimin belli süreler içerisinde geçerli olacağını göstermek adına ‘’geri sayım’’ yapabilirsiniz ya da stok seviyesinin düşük olduğunu gösterebilirsiniz. Bu durumun gerçeğe yakın olması gerekir. Çünkü 100 ürününüz varken bir hafta boyunca ”ürün tükeniyor, son 3 ürün” gibi ibareler kullanırsanız potansiyel alıcılarınızı negatif yönde etkileyebilirsiniz. Aman dikkat!

Hızlı Teslimat ile Rakiplerinizin Önüne Geçebilirsiniz:

Satın alacağınız ürünü iki farklı satıcıda gördüğünüzü varsayalım. İlk satıcıda ürün ‘’ertesi gün kargoda’’ olarak gözükürken diğer satıcının teslimat süresi bir hafta olarak gözüküyor. Eğer ürün fiyatında uçurum yoksa erken teslimat yapan satıcıdan ürün alma olasılığınız çok daha yüksek olur. Şimdi kendinizi potansiyel müşterilerinizin yerine koymalı ve memnuniyetlerini artıracak hızlı teslimatı yapmalısınız. ‘’Amerika’daki alıcıma 1-3 günde nasıl gönderim yapacağım?’’, ‘’Teslimat sürelerinde rekabet sağlayacak lojistik altyapı nerede?’’ gibi sorular duyar gibiyiz. Biz buradayız. ShipEntegra olarak 220+ ülke için size en uygun servisi sunuyoruz. Hemen tıklayabilir ve rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.

HEMEN ÜYE OL