Almanya’ya satış yapan çevrimiçi perakendecilere, satışlarını etkileyecek yeni düzenlemeler getiriliyor. Eğer Almanya pazarında bir satıcı iseniz VerpackG (Ambalaj Yasası) sizi yakından ilgilendiriyor. 1 Temmuz 2022’ye kadar yasaya uyulmaması, ürünlerinizin ülke içinde dağıtımını durdurabilir veya sizi yüklü para cezasıyla karşılaştırabilir.

Gelin, Ambalaj Yasası’nı baştan sona detaylandıralım ve dikkat edilmesi gerekenlerin altını çizelim.

VerpackG (Ambalaj Yasası) Nedir?

VerpackG, Almanya’ya paket gönderenlerin yükümlü tutulduğu bir yasadır. 1 Aralık 1991’de yürürlüğe giren VerpackV’nin (Ambalaj Yönetmeliği’nin) yerini almış, 1 Ocak 2019’da uygulanmaya başlanmıştır.

1 Ocak 2019’da uygulanmaya başlayan yasaya, aşama aşama (bir-iki yıl arayla) yeni düzenlemeler getiriliyor. Gündemdeki yenilik: 1 Temmuz 2022 tarihine kadar lisans kaydı yapılması ve sertifikasının alınması.

Ambalaj Yasası’nın Amacı Nedir?

Ambalaj Yasası’nın esas amacı, çevreyi korumak ve ekolojik sürdürülebilirliği desteklemek. Dolayısıyla Almanya’ya giren paketlerin ambalaj atıklarının ya uygun şekilde imha edilmesi ya da geri dönüşümünün sağlanması için finansal kaynağın edinilmesi amaçlanıyor. Böylece alınan sertifika ücretleri ile ambalajların profesyonel şekilde geri dönüştürülmesi ya da doğaya uygun şekilde yok edilmesi garanti ediliyor.

 

Ambalaj Yasası Kimleri Etkiler?

Almanya’ya ambalajlı paket gönderen şirketleri, online pazar yeri satıcılarını kısacası alıcıya en son paket ulaştıran herkesi ilgilendirmektedir.

shipentegrauyeol

Ambalaj Yasası’na Uymak için Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Teori kısmı ve sözlük açıklamalarından sonra gelelim işin pratik kısmına. LUCID lisansı ve Ambalaj Yasası’na uygunluk için sertifika nasıl alınır?

1) ZSVR Verpackungsregister sitesinde (Almanya’nın resmi merkezi kayıt sistemi) LUCID Packaging Register’a kaydolmak gerekiyor. Böylece register yani üye numaranızı almış oluyorsunuz.

2) Dual Sistemlerden birinden sertifika almanız gerekiyor. Bu sistemlerde, kullandığınız ambalaj malzemelerinin yıllık miktarını belirtiyorsunuz ve ödemeniz gereken ücret sizler için hesaplanıyor.

Resmi Dual Sistemlerin listesi ZSVR’de (merkezi kayıt sisteminde) bulunuyor:
Altera System GmbH
– BellandVision GmbH
– Der Grüne Punkt – Duales System Deutschland GmbH
– EKO-PUNKT GmbH & CO. KG
– INTERSEROH+ GmbH
– Landbell AG für Rückhol-Systeme
– Noventiz Dual GmbH
– PreZero Dual GmbH
– Reclay Systems GmbH
– Recycling Dual GmbH
– Veolia Umweltservice Dual GmbH
– Zentek GmbH & Co. KG

Dual Sistemler arasında karşılaştırmalarımıza göre en uygun fiyatlı olan ve en kolay işlem yapılanı ‘’Der Grüne Punkt’’.

3) Aldığınız sertifika numarasını LUCID’e bildirmeniz gerekiyor.

4) Son olarak Dual Sistem’de ödemenizi yaptıktan sonra size verilen yasal logoyu paketlerinize eklemeyi unutmamalısınız. Örnek: Der Grüne Punkt

 

Der Grüne Punk Linans Ödemesi Nasıl Yapılır?

Resmi sitelerinde License Calculator (Lisans Hesaplama) bölümünden paketinizdeki ürün çeşidine göre miktar hesaplayabilir ve yıllık ödeme yapabilirsiniz. Eğer kağıt ve plastik haricinde ürün çeşidine sahipseniz ‘’Add Category’’ butonuna tıklayarak bütün çeşitleri görebilirsiniz.

 

Sitede aşağı inildiğinde sizlere kutu boyutunuza göre otomatik hesaplama yapabileceğiniz bir ‘’Calculation Add’’ (Hesap Yardımı) kısmı bulunuyor. Kağıt, plastik, cam ambalajlarınızı boyutlarına göre, içindeki maddeleri otomatik olarak hesaplayarak ödemenizi oluşturabilirsiniz.

Hangi Ambalajlar için Sertifika Almak Gerekir?

İstisnasız her ambalaj için sertifika almak gerekir. Cam, kağıt, karton, mukavva, demirli metaller, alüminyum, plastik, içecek kutuları, diğer kompozit ambalajlar (en az iki farklı malzemenin birleştirilmesi ile elde edilen ambalajlar: plastik-alüminyum, karton-polietilen gibi), diğer materyaller…Kısacası ürünü dış etkilerden koruyan her madde için sertifika almak gerekiyor.

Ambalaj Yasası’na Uyulmazsa Ne Olur?

Sertifika almama, LUCID lisansı almama, DUAL sistemlerde miktar beyan etmeme veya yanlış miktar beyanı Ambalaj Yasası’na göre idari suç olarak kabul edilir.

Ambalaj Yasası’na Uymazsanız:
– Yazılı uyarı alabilirsiniz.
– Kayıtsız ürün satarsanız 100.000€’ya kadar ceza alabilirsiniz.
– Geri dönüşüm sistemine katılmazsanız 200.000€’ya kadar para cezasına tabi olabilirsiniz.
– Dual Sistemlerden birinden kullandığınız malzemelerinin ödemesini yapmamanız ve LUCID lisansı almamanız durumunda derhal satış yasağı alabilirsiniz. Dolayısıyla 1 Temmuz 2022’den itibaren paketlenmiş ürünlerinizin hiçbirinin Almanya’da dağıtımını yapamazsınız.

Ek olarak:
Merkezi Ambalaj Kayıt Ofisi bünyesinde tüm şirketleri kayıtlı tutar ve herkesin erişimine açık olarak sunar. Şeffaf olmanın amacı rekabette adaleti sağlamaktır. Kayıt dışı ticaret sürdürenler herkes tarafından rapor edilebilirler.

E-ihracattaki tüm yenilikler ve gelişmelerden haberdar olabilmek için bizi takip etmeye devam edin.  Ambalaj Yasası’na uygun gönderim yapabileceğiniz hizmetinden yararlanmak için ShipEntegra panelinizde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz!

ShipEntegra’da Ambalaj Yasası Hizmetimizden Nasıl Yararlanabilirsiniz?

Cezai işlemlerin uygulanmaması için paketlerinizi göndermeyi durdurmayın. Çünkü biz sizler için e-ihracatı kolaylaştırmaya devam ediyoruz. ShipEntegra panelinizde sipariş işlemlerini tamamlarken tüm prosedürlerin tarafımızca yapılmasını tercih edebilir ve Ambalaj Yasasına uygun olarak gönderim yapabilirsiniz. 

Almanya’ya satışlarınıza gönül rahatlığıyla devam edebilmeniz için yapacağınız tek işlem ”Bekleyen Siparişler” bölümünden ”Ambalaj yasası kapsamındaki tüm işlemler ShipEntegra tarafından yürütülsün” seçeneğini işaretlemek. Artık paketlerinizi hazırlamaya başlayabilirsiniz!

verpackg-hizmet

HEMEN ÜYE OL