AliExpress’te Satıcı Olmak

2010 yılında Çin’de kurulan AliExpress son dönemlerde oldukça popüler hale gelmiştir. Dünyanın çeşitli ülkelerinde kullanılan AliExpress küçük ölçekli üreticiler ile tüketicileri bir araya getirmektedir. Girişimciler Çin’den getirdikleri ürünleri bulundukları ülkelerde satışa sunmakta ve bu sayede para kazanmaktadır. Peki AliExpress’te satıcı olmak ve bu yöntem ile para kazanmak için dikkat etmeniz gereken noktalar nelerdir?

 

AliExpress’te Satıcı Olmak İçin Yerine Getirilmesi Gereken Koşullar Nelerdir?

E-Ticaret denildiğinde ilk aklımıza gelen satış platformları Amazon ve AliExpress’tir. Peki bu dev satış platformları arasında yer alan AliExpress’te herkes satış yapabilir mi? Hayır. AliExpress’te satış yapabilmek için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. Peki bu koşullar nelerdir?

  1. Şirketinizin olması gerekmektedir.

E-Ticaret üzerinden kazanç sağlıyorsanız ülkemizin yasaları gereği vergi ödemekle yükümlüsünüz. Faturalandırma yapılabilmesi için ise bir şirketinizin bulunması gerekmektedir. Bu nedenle AliExpress’te mağaza açabilmek için bir şirketinizin bulunması şarttır. Bu şirket şahıs, limited veya anonim şirketlerinden biri olabilir.

  1. AliExpress hesabı açmanız gerekmektedir.

AliExpress üzerinden satış yapmak istiyorsanız bir AliExpress hesabı açmanız gerekmektedir. AliExpress hesabınızı açarken sizden e-posta adresi, şifre, telefon numarası gibi bazı bilgiler istenecektir. Bu bilgileri verdikten sonra telefonunuza bir onay kodu gelecektir. Telefonunuza gelen onay kodunu girdiğiniz takdirde hesap aktivasyon işlemi yapılacaktır.

AliExpress’te Satış Yapmanın Avantajları Nelerdir?

AliExpress dünyanın önde gelen e-ticaret sitelerinden biridir. Peki burada satış yapmanın avantajları nelerdir?

  • AliExpress üzerinden satış yaparak aylık 200 milyon AliExpress ziyaretçisine ürünlerinizi tanıtabilirsiniz. Bunun yanı sıra AliExpress’te aylık 60 milyondan fazla aktif AliExpress kullanıcısı bulunduğu için satış yapabilme potansiyeliniz oldukça artmaktadır.
  • AliExpress satıcılarını belirli konularda bilgilendirebilmek adına ücretsiz eğitimler düzenlemektedir. Sizde bir AliExpress satıcısı olarak ücretsiz eğitimlerden yararlanabilirsiniz.
  • Satış platformlarında yaşanan en büyük problemlerden bir tanesi satıcı destek ekiplerine ulaşmaktır. Ancak AliExpress bu noktada kendini oldukça iyi geliştirdiği için AliExpress destek ekibine oldukça kolay bir şekilde ulaşabilir ve yardıma ihtiyacınız olan noktalarda hızlı bir şekilde destek alabilirsiniz
  • AliExpress komisyon oranları bakımından da oldukça avantajlı bir şirkettir. AliExpress’te mağazası bulunan satıcılar genellikle ülkemizdeki pazaryerlerinden %5-%8 daha az komisyon oranıyla çalışmaktadır.
  • AliExpress’in lojistik altyapısı oldukça güçlüdür. Bu durum AliExpress’te satış yapan satıcıların lojistik altyapısından kolay bir şekilde yararlanmalarını sağlamaktadır.
  • E-Ticaret alanında bulunan birçok firma farklı satış platformlarından satış yapmaktadır. Firmalar ürün yönetimi, stok ve sipariş yönetimi gibi konular için entegrasyon firmaları ile birlikte çalışmayı tercih etmektedirler. AliExpress üzerinden satış yapmaya başladığınız takdirde sizde dilediğiniz gibi bu entegrasyonlardan yararlanabilir ve Amazon, Ebay gibi pazaryerlerinde bulunan mağazalarınızı AliExpress hesabınız ile entegre edebilirsiniz.shipentegrauyeol

AliExpress’te Satış Yapmanın Dezavantajları Nelerdir?

Her konu da ve her alanda olduğu gibi AliExpress’te satış yapmanın bazı dezavantajları vardır. Gelin birlikte AliExpress üzerinde satış yapmanın dezavantajlarına bir göz atalım.

  • AliExpress’te satış yapan satıcıların karşılaştığı ilk dezavantajlı durum ürünlerini sattığı ülkeler konusundadır. Dünyanın çeşitli yerlerine satış yapabilen AliExpress satıcıları Türkiye ve Çin’e satış yapamamaktadır. Ancak Türkiye ve Çin dışında bulunan Rusya, İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelere satış yapmak serbesttir.
  • AliExpress belirli dönemlerde müşterilerine satışı arttırmak amacıyla teklifler sunmaktadır. Bu teklifin süresi bitene kadar AliExpress satıcıları tekliflerde değişiklik yapamamaktadır.
  • AliExpress oldukça özenli ve dikkatli çalışan bir firmadır. Bu nedenle yapacağınız hatalar nedeniyle hesabınız anında askıya alınabilir veya kalıcı olarak kapatılabilir. AliExpress genel olarak geçersiz kargo numarası, telif hakkı ihlali, farklı ürün gönderimi gibi konularda işlem uygulamaktadır.
  • AliExpress’te satış yapan bir firmaysanız yaptığınız aylık satışların faturaları genellikle ay sonunda kesilecektir.
  • AliExpress üzerinden yaptığınız satışlardan elde ettiğiniz kazançları hesabınıza aktarmak istiyorsanız küçük oranlarda komisyon ödemeniz gerekmektedir.

AliExpress’te Satıcı Olmak İçin İhtiyacınız Olan Evraklar Nelerdir?

AliExpress Türkiye üzerinde bir mağaza açmak için AliExpress’in sizlerden istediği bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar şunlardır:

  • Vergi kimlik numarası
  • Şirket bilgileri (Ticaret Sicil Gazetesi, Ticaret Odası Kaydı, Vergi Levhası)
  • Şirketin yasal temsilcisinin bilgileri ve imza sirküler

Bunların dışında başvuru esnasında aşağıdaki bilgiler istenir;

  • E-posta adresi
  • Banka bilgileri
  • Telefon numarası

 

Bu evrakları tamamladıktan sonra AliExpress satıcı girişi bölümünden AliExpress’e katılın’ a basabilir ve AliExpress’te ürünlerinizi satışa sunmaya başlayabilirsiniz.

AliExpress’te Satabileceğiniz Ürünler Nelerdir?

AliExpress’te bir satıcı hesabı açtığınızı varsayalım. Peki hangi ürünleri satacaksınız? Hangi ürünleri satabileceksiniz? AliExpress üzerinden satışını gerçekleştirebileceğiniz 26 adet kategori ve alt kategori bulunmaktadır. Bu kategoriler genel olarak şu şekildedir:

  • Kadın Erkek Giyim
  • Ayakkabı Çanta
  • Aksesuar
  • Anne ve Çocuk
  • Elektronik Ürünler
  • Spor ve Eğlence ürünleri
  • Ev ve bahçe ürünleri
  • Cep telefonu ve Aksesuarları

AliExpress’te Satışını Gerçekleştiremeyeceğiniz Ürünler Nelerdir?

AliExpress’te satışını gerçekleştirebileceğimiz ürünlerin yanı sıra satışını gerçekleştiremeyeceğimiz ürünlerde bulunmaktadır. Satılamayacak ürünlerin en önemlileri şu şekildedir.

  • Cihaz
  • Tehlikeli Kimyasal Ürünler
  • Tütün Ürünleri
  • Silahlar

AliExpress Üzerinden Satış Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar Nelerdir?

Satış platformları için müşteri memnuniyeti ve operasyon süreci son derece önemlidir. Bu süreçleri dikkate almayan ve önemsemeyen satıcılar cezai işlemler ile karşı karşıya kalabilirler. Bu nedenle kargo ve tedarik gecikmesi gibi konularda dikkatli olmakta son derece yarar vardır. Bu konuda size yardımcı olacak firmalar ile çalışmak sizin için oldukça faydalı olacaktır.

Gümrük Süreçleri

Gönderilerinizi yurt dışına kargolarken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalar ise gümrük süreçleri, KDV oranları ve muafiyet sınırlarıdır. Bunlara dikkat ettiğiniz ve gerekli tedbirleri aldığınız takdirde sonradan çıkan maliyetlerle karşı karşıya kalmazsınız.

Amerika

Amerika’nın KDV muafiyet sınırı 800$. Türkiye’den veya dünyanın herhangi bir yerinden Amerika’ya göndereceğiniz ürünün mal bedeli 800 doları geçmiyorsa herhangi ekstra bir ücretle karşılaşmayacaksınız.

Avrupa Birliği Ülkeleri

1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Avrupa Birliği KDV kanununda değişikliğe gitti. Yapılan bu değişikliklerden en önemlisi ise KDV muafiyet sınırının sıfıra çekilmesiydi. Avrupa Birliği ülkelerine göndereceğiniz her ürün için KDV çıkacaktır. Alıcınız, çıkan KDV’yi ödemek istemediği takdirde gönderi tarafınıza iade edilecek veya imha edilecektir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamanız adına IOSS sistemine kayıt olmanızı tavsiye ediyoruz.

IOSS Nedir?

Bir ticari işlem yapıyorsanız ve mallarınızın değeri 150 Euro’yu geçmiyorsa satış noktasında KDV’nin tahsil edildiğini doğrulamak için IOSS numarası alın.

AliExpress IOSS Numarasını Paylaşıyor mu?

AliExpress IOSS numarasını satıcıları ile paylaşmak yerine Türkiye’deki resmi kargo partneri olan ShipEntegra ile dijital ortamda paylaşmayı tercih ediyor. ShipEntegra’nın entegrasyon hizmeti sayesinde gönderilerinize ait IOSS numaraları otomatik olarak proforma faturanıza ve gümrük sistemine aktarılır.

ShipEntegra, sizlere özel olarak sağladığı yazılım ve lojistik hizmeti ile birlikte bu noktada en büyük destekçiniz olacaktır. Verdiğimiz yazılım hizmeti sayesinde siparişlerinizi tek bir panel üzerinden yürütebilecek ve kargo hizmetimiz sayesinde de hızlı ve güvenli bir teslimat deneyimi yaşayacaksınız. Hemen şimdi ShipEntegra’nın sizlere sağlamış olduğu bu hizmetlerden yararlanmak istiyorsanız üyelik gerçekleştirebilirsiniz.

 

HEMEN ÜYE OL