Kargo Ağırlığı Nasıl Hesaplanır?

Gönderilerin ağırlığı hesaplanırken tartı üzerindeki (brüt, gerçek) ağırlığı ve hacimsel ağırlığı (desi) birlikte göz önünde bulundurulur. Bu şekilde gönderi için ödenmesi gereken tutar tespit edilirken daha fazla olan ağırlık türü hangisiyse gönderi ücreti bu ağırlık türü üzerinden hesaplanır. Bunun sebebi ise geniş yer kaplamayan fakat ağır olan veya ağır olmayan fakat geniş yer kaplayan gönderiler için en makul veya hacimsel ağırlık; gönderinin en, boy ve yükseklik değerlerinin birbiriyle çarpımının 5000’e bölünmesiyle bulunur.
(Uzunluk * Genişlik * Yükseklik) / 5000 = Ağırlık
Paketin tartıda ölçülen ağırlığı hacimsel ağırlığıyla karşılaştırılır. İki ağırlıktan daha ağır olanı, faturalandırılabilir ağırlık olarak kabul edilir ve fiyatı hesaplanırken söz konusu ağırlık referans alınır.
Örneğin; 1 kg ağırlığında bir paketiniz olduğunu varsayalım. Paketinizin uzunluğu 30 cm, genişliği 20 cm ve yüksekliği de 10 cm olsun. Ölçüler cm’ye (santimetre) çevrildikten sonra aşağıdaki örnekteki gibi çarpma ve bölme işlemlerini uygulayabilirsiniz.
30 * 20 * 10 / 5000=
6000 / 5000 = 1.2 kg dir.
Bu durumda paketiniz 1.5 kg’dan daha ağır olmadığı için paketinizin ücreti 1 kg – 1.5 kg aralığı için hesaplanacaktır.