rings

E-Arşiv Faturası Nedir? E-Arşiv Faturası Nasıl Kesilir?

E-Arşiv Faturası Nedir? E-Arşiv Faturası Nasıl Kesilir? - ShipEntegra

Sizde e-ihracat alanında çalışmak istiyor ancak evraklardan ve gerekli işlemlerden dolayı e-ihracat dünyasına adım atmaktan korkuyor musunuz? Sizin gibi yüzlerce kişi belgelerle ve evraklarla uğraşmak istemediği için bu alanda çalışmak konusunda çekimser kalıyor. Bizlerde bu yazımızda sizlerin bu konudaki ön yargılarını kırmak ve yaptığımız yenilik ve entegrasyonlarla süreci nasıl kolaylaştırdığımızdan bahsedeceğiz.

Malum yoğun sezon geldi. Aslında e-ihracat için en bereketli dönemdeyiz. Bu dönemde satılmaz denilen ürünler satılıyor. Sizde bu alanda hızlı bir şekilde yükselmek ve kazancınızı arttırmak istiyorsanız hemen yazımızı okumaya başlayın ve aslında ne kadar kolay bir şekilde bu alanda başarılı olabileceğinizi öğrenin! Şimdi sizlerle adım adım ‘E-İhracat Nedir?’ ‘E-İhracat Nasıl Yapılır?’ ‘E-İhracatın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?’ ‘E-Arşiv Faturası Nasıl Hazırlanır’ ‘E-Arşiv Faturası Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?’ gibi birçok sorunun cevabını bulacağız ve bilmeniz gerekenleri sizlere detaylı bir şekilde anlatacağız. Hadi başlayalım!

E-İhracat Nedir?

E-İhracat kısacası sınır ötesi e-ticaret. Yıl 2021 hatta neredeyse 2022! İnternet hayatımızın her alanında mevcut. Her işimizi oradan hallediyor ve tüm ihtiyaçlarımızı oradan gideriyoruz. Kıyafet, aksesuar, mobilya, halı her şey orada var. Geçmiş yıllarda tüm ihtiyaçlarımızı ülke içinde bulunan bir satıcıdan almaya çalışıyorduk. Çünkü yurt dışında bulunan bir ürünü almak oldukça zor geliyordu. Durum artık değişti. Yurt dışında bulunan bir ürünü artık hızlı ve kolay bir şekilde alabiliyoruz. Şimdi olaya tam tersinden bakalım. Bir satıcı olarak aklınıza yurt dışındaki müşterilere hitap etmek gelmemiş olabilir ama artık bunu yapmamanız için hiçbir sebep yok. Gönderilerinizi hızlı ve kolay bir şekilde yurt dışında bulunan müşterilerinize gönderebilirsiniz. Bunun için çeşitli yollar bulunmaktadır ama internet üzerinden satış yapan bir satıcı için en kolay ve en doğru yol ürünlerini mikro ihracat kapsamında göndermektir. Kullanıcılarının e-ihracat alanında fark yaratması için çalışan ShipEntegra sizlere her türlü desteği sağlıyor.

E-İhracat Nasıl Yapılır?

E-İhracat yapmaya başlarken ilk olarak kendi siteniz üzerinden mi yoksa bir pazar yeri üzerinden satış yapacağınıza karar verin. Daha sonra satışını yapmak istediğiniz ürünleri sitenizde veya pazar yeri üzerinde olan mağazanızda listeleyin. Bu noktada hitap etmek istediğiniz hedef kitleyi belirlemek ve ona göre çalışmalar yapmak son derece önemlidir. Çeşitli dijital pazarlama stratejileri kullanarak ürünlerinizin müşteriler tarafından fark edilmesini ve talep edilmesini sağlayın. Ürünleriniz satılmaya başladı peki gönderimi nasıl sağlayacaksınız? Merak etmeyin ShipEntegra yanınızda! ShipEntegra ile gönderilerinizi her bütçeye ve her gönderim süresine uygun servis seçenekleriyle müşterilerinize gönderebilirsiniz.

shipentegrauyeol

E-İhracatın Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

E-İhracatın Avantajları Nelerdir?

Geleneksel ihracat hakkında en ufak bir fikriniz varsa ne kadar çok prosedürü içinde barındırdığını biliyorsunuzdur. E-ihracatta ise bu kadar fazla prosedür yoktur. Bu da e-ihracatın en önemli avantajlarından biridir. Aynı zamanda maliyet konusunda da oldukça avantajlı olan e-ihracatın sağladığı birçok kolaylık bulunmaktadır.

  • E-İhracat alanında çalışıyorsanız hem direkt olarak müşteriye (B2C) hem de şirkete gönderim(B2B) yapabilirsiniz.
  • Birçok ülkenin KDV muafiyeti vardır. E-İhracat alanında çalışırken KDV iadesi alabilirsiniz.
  • Yukarıda da bahsettiğimiz gibi prosedürlerle uğraşmadan ve fazla para harcamadan e-ihracat yapabilirsiniz.
  • E-İhracat alanında çalışırken ödemelerinizi döviz cinsinden alırsınız. Bu sebeple kur dalgalanmaları sizin aleyhinize değil lehinize olur.
  • E-İhracat alanında gönderim yaparken genel olarak küçük ve mal bedeli düşük ürünlerin gönderimi yapılır. Bu nedenle ürün gönderimi sırasında yaşanan zararlar karşılanabilir düzeydedir.
  • E-İhracat kapsamında gönderilen çoğu ürün için herhangi bir belge gerekmez. Proforma ve Türkçe faturanız yeterli olacaktır.

E-İhracatın Dezavantajları Nelerdir?

Maalesef her alanda olduğu gibi e-ihracat alanında da dezavantajlar bulunmaktadır. En büyük dezavantajlarından biri ise büyük çaplı ihracat hedefleri için ideal olmamasıdır. Bunun yanı sıra;

  • E-İhracat alanında ödemelerinizi alabilmek için online ödeme sistemlerini kullanmalısınız. Bu nedenle yaşanacak olan herhangi bir aksilikte ödeme almanız zorlaşabilir.
  • Müşterilerinizin iade veya değişim talep etmesi durumunda bu konuyla satıcı olarak sizin ilgilenmeniz gerekmektedir. İade ve değişim prosedürleri ise daha karışık ve daha maliyetlidir.
  • Farklı ülkelere ürün gönderimi yapıyorsanız durum bir tık daha zor hale gelebilir. Çünkü her ülkenin standartları, vergileri, etiketleme ve ambalajlama kuralları birbirinden farklıdır. Bu sebeple gönderim yaptığınız her ülke için değişiklik yapmanız gerekebilir.
  • Süreçlerinizi yönetirken dikkatli olmanız ve sıkı bir takip yapmanız gerekmektedir. Bu süreç biraz uzun ve maliyetli olabilir.
  • Operasyon süreçleriniz yurt içine göre daha fazla sorumluluk gerektirebilir.
  • Müşterilerinizle olan ilişkilerinizi yönetmek konusunda çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Hızlı geri dönüşler konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz.
  • Lojistik süreçler e-ihracatın en önemli parçalarından biridir. Bu noktada iyi bir lojistik firmasıyla çalışmalısınız.

E-Arşiv Faturası Nedir?

E-İhracat alanında çalışmak istiyorsanız öğrenmeniz gereken ilk kavramlardan biri e-arşiv faturasıdır. E-ihracat ile yurt dışına ürün satmak ve bu ürünleri mikro ihracat kapsamında yurt dışına göndermek istiyorsanız e-arşiv fatura veya maliye onaylı fatura düzenlemeniz gerekmektedir. Alacağınız ödemelerle ilgili düzenlemeniz gereken e-arşiv faturası için bazı kriterleri yerine getirmeniz gerekiyor.

E-Arşiv Faturası Nasıl Hazırlanır?

E-arşiv faturası içerisinde yer alması zorunlu bazı bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgiler ise şu şekildedir;

  • Gönderim yapan firmanın unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
  • Alıcı şirketin tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
  • İmza ve kaşe
  • Fatura tarihi
  • Fatura numarası
  • Faturanın düzenlenme tarihi ve zamanı
  • Gönderinin teslim şekli
  • Ürün menşei

E-Arşiv Faturasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

E-arşiv faturası hazırlanırken belirtilmesi gereken zorunlu bilgiler ve dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Hadi gelin hep birlikte bu noktaları inceleyelim.

  • E-arşiv faturası hazırlarken mutlaka adres belirtmeniz gerekmektedir.
  • E-arşiv faturası üzerinde mutlaka ıslak imza ve kaşe bulunması gerekmektedir. İmza ve kaşeniz sisteme entegre ise manuel bir işlem yapmanıza gerek yoktur.
  • Navlun ücretini ve sigorta bedelini gönderici ödediyse bu değerlere faturada ayrı ayrı yer verilmelidir.
  • Faturada yazılan ek kalemlere dikkat etmek gerekmektedir. Sadece eşya bedeli, navlun, sigorta, banka komisyonu ile paketleme bedelleri yazılabilir.
  • Faturada KDV belirtilmemelidir.
  • Paketin yanında verilecek resmi fatura ile proforma fatura içerisinde bulunan bilgiler değer ve içerik bakımından uyumlu olmalıdır.

ShipEntegra ile E-Arşiv Faturası Hazırlamak Çok Daha Kolay!

ShipEntegra olarak sizleri sadece lojistik alanında değil e-İhracatın her alanında, ihtiyaç duyduğunuz her an yanınızdayız. Taşıyıcı firma ve pazar yeri entegrasyonlarımızın yanı sıra e-arşiv fatura entegrasyonlarımız bulunmaktadır. Paraşüt ve QNB Finansbank entegrasyonumuz ile hızlı ve güvenli bir şekilde saniyeler içerisinde e-arşiv faturalarınızı hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ShipEntegra’ya üye olmak ve entegrasyonlar bölümünden entegrasyon sürecinizi tamamlamak. Paraşüt entegrasyonumuz hakkında detaylı bilgi almak için blog yazımızı okuyabilirsiniz. QNB Finansbank ile gerçekleştirdiğimiz e-arşiv fatura entegrasyonu hakkında detaylı bilgi almak alabilirsiniz.

ÖNEMLİ GÜNCELLEME! 

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Temmuz ayındaki son tebliğine göre, 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla e-belgelerde sağ üst köşede karekod kullanımı zorunlu hale getirilmiştir. Bu güncelleme; e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-SMM gibi tüm e-belge türlerini kapsamaktadır.

Karekodlar artık elektronik belgelerinizde bulunması gereken önemli bir bileşen haline gelmiştir. Belge türüne bağlı olarak karekod içeriği değişiklik göstermektedir. Karekod Standardı Kılavuzu’nda belirtilen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde karekoda eklenmesi gerekmektedir.

Bu güncelleme ile ilgili daha fazla bilgi edinmek ve gerekli adımları atmaktan çekinmeyin. ShipEntegra olarak, e-ihracat yaparken karşılaşabileceğiniz tüm zorlukların üstesinden gelmeniz için buradayız.

Unutmayın! 1 Eylül 2023 itibarıyla e-Fatura & e-Arşiv faturalarında karekod bulunması zorunlu hale gelecektir. Bu değişiklik nedeniyle, 1 Eylül 2023’ten itibaren ETGB & İhracat gönderimi yapan firmaların, standart e-fatura ve e-arşiv tasarımını kullanarak karekod içermeyen faturalarını sistemimize ilettiklerinde işleme alınamayacağını unutmamanız önemlidir. Müşterilerimizin bu gerekliliği göz önünde bulundurarak gerekli aksiyonları alması büyük bir önem taşımaktadır.

Hemen Üye Ol
Önceki GönderiSonraki Gönderi
E-İhracat
11 dakika

İlişkili Yazılar