‘E-İhracat alanında çalışıyor ve bir türlü istediğim sonucu alamıyorum’ diyenlerden misiniz? Bir şeyleri yanlış yapıyor olabilir misiniz?  Hadi gelin e-ihracat alanında çalışırken kar etmenizi sağlayacak en önemli konulardan bir tanesini birlikte inceleyelim.

E-İhracat, birçok farklı etmeni içinde barındıran dinamik bir yapıdır. Bu etmenlerden herhangi birinde çıkacak olan aksaklık tüm sürecinizi derinden etkileyebilir. Üretim, tedarik, pazarlama, satış ve lojistik süreçler. Bu seriyi domino taşlarına benzetebiliriz. Düzgün ve kusursuz bir işleyiş olmadığı sürece istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Tabi bu etmenlerin kendi içerisinde de önem verdiği birçok konu bulunmaktadır. Lojistik süreçlerin en başında bulunan ve kar etmenize büyük katkısı olacak olan desi hesaplama konusunu detaylarıyla birlikte öğrenelim.

Desi Hesaplama Nedir?

Desi, lojistik süreçlerin en önemli köşe taşlarından biridir. Çünkü kargolarınızı alıcılarınıza gönderirken ödeyeceğiniz tutar desi ve ağırlık üzerinden hesaplanmaktadır. Kargo ücretinizi hesapladığınızda farklı bir fiyatla karşılaşmamak adına desi hesaplama konusunda detaylı bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Desi, gönderilecek olan kargonun hacimsel ağırlığını anlatan bir kavramdır. Özellikle e-ihracat alanında çalışanlar için büyük bir öneme sahip olan desi hesaplama, navlun ücretinin belirlenmesinde de ciddi bir etkendir.

Kargo Desi Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi desi hesaplaması lojistik süreçlerde büyük önem taşımaktadır. Özellikle express hava kargo taşımacılığında gönderinin ağırlığı kadar kapladığı alan (desi) büyük önem taşımaktadır. Peki desi hesaplama nasıl yapılır?

Desi= En x Boy x Yükseklik / 5000

Örnek: 40x40x60 ebatlarına sahip olan bir gönderinin desisi ne kadardır?

40x40x60/5000= 12,8 desi

ShipEntegra Desi Hesaplama

ShipEntegra navlun ücretlerini belirlerken 3 temel konuyu esas alır.

  1. Gönderinin gideceği ülke: Her ülkenin navlun ücretleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle fiyat hesaplama noktasında gönderinizin gideceği ülke büyük önem taşımaktadır.
  2. Gönderinin ağırlığı: Gönderimi yapılacak olan paketin ağırlığı fiyat hesaplarken büyük önem taşır.
  3. Gönderinin hacmi: Gönderinin hacmi, navlun ücretinin belirlenmesinde ağırlık kadar önemlidir. Özellikle hava taşımacılığında gönderinin ağırlığının yanı sıra kaplayacağı alanda fiyatta değişiklikler meydana getirir. ShipEntegra’da navlun ücreti belirlenirken ağırlık ve hacimden hangisi fazlaysa onun üzerinden hesaplama yapılır.

Örnek: 50x40x40 ebatlarına sahip ve 10 kilo ağırlığı olan olan bir gönderinin hacmi 16 desidir. Bu durumda fiyatlandırma hacim üzerinden yapılır ve 16 desi üzerinden ücretlendirme yapılır.

Ölçüm Tartım

Gönderinizi hesapladınız ve ShipEntegra operasyon merkezine ilettiniz. Tarafınıza yansıtılan tutar sizin hesaplamalarınızdan farklı. Peki neden?

  • Gönderinin Paketlenmesi: Paketleme yaparken çok dikkatli olmalısınız. Çünkü yaptığınız en ufak yanlış desi hesaplamasında farklılıklara yol açacaktır. Bu durum fiyatınızın değişmesine sebep olacaktır. Örneğin aynı ebatlara ve aynı ağırlığa sahip iki paketin bir tanesine bir tur jelatin sararken diğerine iki tur sararsanız fiyatta farklılık olacaktır.
  • Gönderinin Yolda Görebileceği Hasarlar: Gönderinizi ShipEntegra operasyon merkezine göndermek amacıyla yurt içinde hizmet veren bir taşıyıcı firmaya verdiniz. Paketin operasyon birimine ulaşana kadar geçirdiği sürede ezilmesi, şişmesi veya bantının çıkması gibi durumlarda desi hesaplaması farklı olacak ve fiyatı değişecektir.
  • Etiketin Yanlış Yere Yapıştırılması: Bildiğiniz üzere ShipEntegra ile gönderim yapmak için ShipEntegra etiketini gönderinizin üzerine yapıştırmanız gerekmektedir. Operasyon birimine gelen paketlerin üzerinde bulunan etiket numaraları okutulur ve ölçümleri yapılır. Burada etiketi gönderinin neresine yapıştırdığınız çok önemlidir. Paket olduğu gibi ölçülür ve herhangi bir işlem uygulanmaz. Örneğin gönderinizi Yurtiçi kargo ile ShipEntegra operasyon birimine gönderdiniz ve gönderiniz Yurtiçi poşetine sarılı olarak operasyon birimimize geldi. Eğer ShipEntegra etiketi kargo poşetinin üzerine yapıştırılmışsa poşet açılmaz ve olduğu gibi gönderilir. Bu durumda desi hesaplaması kargo poşetinden yapılır ve fiyat hesapladığınızdan fazla çıkar. Etiket numaranızı direk paketin üstüne yapıştırdıysanız kargo poşeti açılır ve o şekilde gönderilir. Bu durumda paketiniz diğer koşulları da sağlıyorsa hesapladığınız gibi çıkar.

ShipEntegra ile Kargo Fiyatı Hesaplama

ShipEntegra ile navlun ücretlerinizi fiyat hesaplama ekranı üzerinden hesaplayabilir ve fiyat politikanızı belirleyebilirsiniz. Unutmayın ShipEntegra ile gönderdiğiniz paketlerin navlun ücretleri 3 koşula göre değişmektedir. Desi hesaplaması, ağırlık ve gideceği ülke. Lazerli cihazlarla ölçümü yapılan paketinizin yanlış ölçüldüğünü düşünüyorsanız ShipEntegra ölçüm tartım talepleri bölümünden itirazda bulunabilirsiniz. ShipEntegra’nın her koşula uygun geliştirdiği çözümlerle sorunsuz ve keyifli bir teslimat süreci yaşayabilirsiniz. Hemen üye olun ve gönderim yapmaya başlayın.

Hemen Üye Ol