Son yıllarda artan bir trend olan üyelik kutusu satışları 2020’de de yükselişine devam edecek gibi gözüküyor. Çeşitli iş ortaklıklarına ve işbirliklerine de olanak veren bu satış modeli birkaç markanın ortak hedef kitlesine daha az maliyetle ulaşmasına da olanak sağlıyor. Bu yazımızda üyelik kutularının ne olduğundan ve bu iş modelini denemek isterseniz neler yapmanız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Üyelik Kutusu Satış Modeli Nedir?

Üyelik kutuları bir veya birkaç satıcı tarafından hazırlanan ve fiziksel ürünler içeren kutulardır. Kutulara aylık olarak üye olan müşteriler her ay belli bir tarihte kutularını teslim alırlar. 

Üyelik kutuları bir marka tarafından oluşturulduğunda her ay farklı bir konseptte ürün içerir. Örneğin takı malzemeleri satan bir marka her ay farklı taşlar, zincirler, aparatlar içeren bir üyelik kutusu hazırlayabilir. Böylece müşterileri toptan alışveriş yapmadan önce bu takı kitlerini deneyebilir ve sonrasında markadan toptan alışveriş yapabilirler. Aynı şekilde her ay farklı bir desen içeren nakış kitleri, değişik modeller ve malzemeler içeren dikiş kutuları da son yıllarda oldukça popüler olan üyelik kutusu satış modellerinden sadece birkaçı. 

Üyelik kutuları birden fazla satıcı ile de oluşturulabilir. Örneğin belirlenen konsept “yaz sezonu” ise bir satıcı kutuya şapkayla katılırken bir başkası havlu ya da ayna ile kutuda yer alabilir. Birden fazla satıcı o ay kutunun reklamını ve pazarlamasını yapacağından kutuya dahil olan tüm satıcılar birbirlerinin hedef kitlelerine de reklam yapmış ve ürün göndermiş olurlar. 

Müşteriler açısından da her ay farklı ürünlerle karşılaşmak, yeni şeyler denemek üyelik kutularını çok cazip hale getiriyor. 

 

shipentegrauyeol

Üyelik Kutuları için Ürünler Nereden Bulunur?

Hazırlayacağınız kutulara koyacağınız ürünler kendi markanıza ait değilse toptan alışveriş yapabileceğiniz firmalarla görüşmelisiniz. Ürünleri seçmeden önce birkaç aylık konsept belirlemek ve ürünleri önceden tedarik etmek daha başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Yerel kermesler, Etsy, Amazon, Magento gibi online pazar yerleri ürün bulmak için iyi bir başlangıç olacaktır. Bunlar dışında Google ve Instagram’da da belirlediğiniz konseptlere uygun ürünleri ve markaları araştırabilirsiniz. E-ihracat yapacak olmanızdan dolayı ürünleri Türkiye’den temin etmek zaman zaman ithal etmekten çok daha ucuza gelebilir. Bu nedenle Türkiye’deki online pazar yerlerini de göz ardı etmemenizi öneririz. 

Üyelik Kutusu Satışının Maliyeti Nedir?

Üyelik kutularınızı oluşturmadan önce ürünleri ücretsiz mi yoksa ücretli mi temin edeceğinize karar vermelisiniz. Üye sayınız arttıkça, reklam potansiyeliniz sayesinde bazı markalar gönüllü olarak size ürün vermek isteyecektir. Fakat en başlarda birkaç marka bir araya gelerek maliyetleri çok düşürmeyi ya da ücretsiz olarak temin etmeyi de düşünebilirsiniz. 

Üyelik kutusu piyasasında net bir fiyat baremi yok fakat ücretler genellikle 10 Dolar ile 45 Dolar arasında değişiyor. Hedef kitleniz ve ürün gamınıza göre kutu fiyatınızı çok daha fazla yükseltebilirsiniz. Örneğin lüks güzellik malzemeleri üzerine kurgulanmış bir üyelik modeli ile sanat malzemeleri ve kitler gönderen bir kutu konsepti arasında ürün maliyeti açısından fark olacaktır. Bu nedenle başlamadan önce hedef kitlenize ve konseptlerinize karar vermeniz üyelikleri fiyatlandırmanızı kolaylaştırır. 

Her kutunun dışı aynı mı olacak yoksa her konsept için farklı baskılar mı yapılacak konusu da düşünmeniz gereken etkenlerden birisi. Hazır kutular kullanmak ve içini ürünlerle doldurmak maliyeti düşerecektir fakat her ay farklı bir tasarım olması da müşteri deneyimi açısından kıymetli olacaktır.

Üyelik Kutusu Satışı Nasıl Pazarlanır?

Reklam satın almak: Sosyal medya reklamlarının gücü tartışılmaz bir gerçek. Özellikle de belirli ilgi alanlarına sahip kişilere yönelik yapılan reklamlar ilk etapta daha başarılı olmanızı sağlayacaktır. 

Influencer pazarlama: Sosyal medya fenomenleri ile işbirliği yapmak da üzerinde düşünebileceğiniz başka bir yöntem. Birkaç aylık ücretsiz üyelik karşılığı sizi hesaplarında duyurabilirler ya da ücreti karşılığı reklam yapmalarını sağlayabilirsiniz. 

Bloggerlar ile ortaklık: Bloggerlar uzun içerikler oluşturdukları ve tanıtım yapma alanları daha geniş olduğu için çok etkili pazarlama yapabilirler. Bloggerlar ile de ürün ya da ücret karşılığı anlaşabilirsiniz. Sosyal medyada gönderiler bir süre sonra güncelliğini kaybederken bloglar internette uzun süre trafik çekmeye devam eder. Bu açıdan da başarılı bloggerlar ile ortaklık kurmak uzun vadeli bir yatırım olarak görülebilir. 

Mevcut kitlenizi kullanmak: Eğer kendi ürünlerinizden bir üyelik kutusu oluşturacaksanız mevcut sosyal medya takipçilerinizi ve eposta listenizi de kullanabilirsiniz. Hali hazırda müşteriniz olan kişilere ulaşacağınız için üyeliklerde indirim yapmak ya da ek ürünler eklemek de pazarlama planınızı güçlendirir.

Sosyal medya grupları: Belli bir hedef kitle ve ilgi alanı belirlediyseniz bu konular için kurulmuş Facebook grupları ya da Pinterest toplulukları ücretsiz reklam yapmak için biçilmiş kaftan. Kitle hali hazırda zaten konuyla ilgilendiği için üyelik kutularınız hızla topluluk içerisinde yayılacaktır. 

Eğer üyelik kutusu ihracatı yapmak isterseniz öncelikle bir hedef kitle ve konsept belirlemeniz gerekiyor. Ardından markalarla görüşüp maliyetleri düşürmek üzere ortaklık için konuşmalısınız. Prototip kutunuzu da oluşturduktan sonra iş pazarlamaya geliyor. Sonrasında da biz ShipEntegra olarak her üyelerinize kutularınızı güvenle ve hızlı bir şekilde ulaştıracağız. Bol üye ve bol satışlar dileriz!

 

 

HEMEN ÜYE OL