1 Temmuz 2021’de yaşanan Avrupa Birliği KDV kanunu değişikliği ile birlikte sistemlerimizde de yeni güncellemeler oldu. Bu yazımızda sizlere panellerimizde yapılan yeniliklerden bahsedeceğiz.

 

IOSS Numarası Nasıl Alınır?

1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren Avrupa Birliği, KDV muafiyet sınırını sıfıra indirdi. Artık gönderdiğiniz her ürün için KDV ödemesi yapmanız gerekmektedir. Gümrük işlemlerinin daha basit hale getirilmesi ve hem satıcıların hem de alıcıların zor duruma düşmemesi adına IOSS sistemi devreye girdi. IOSS numaranız ile birlikte mal bedeli 150 Euro’yu geçmeyen gönderilerinizi Avrupa Birliği ülkelerinde bulunan alıcılarınıza hızlı ve güvenli bir şekilde gönderebilirsiniz.

IOSS numarasını çeşitli yollardan alabilirsiniz. Etsy, Amazon, eBay gibi pazar yerleri üzerinden satış yapan satıcılar için IOSS numarası almak çok kolay. Bu pazar yerleri IOSS numaralarını satıcıları ile paylaşmakta ve KDV’yi satış esnasında alıcıdan tahsil ederek ilgili birimlere iletmektedir. Sizin tek yapmanız gereken pazar yerleri tarafından verilen IOSS numarasını taşıyıcı firmanıza iletmek ve proforma faturanızda bildirmektir. Aksi takdirde alıcınız iki kere KDV ödemek durumunda kalabilir. Pazar yerlerinin IOSS numaralarını paylaşma şekilleri hakkında detaylı bilgi edinmek için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

shipentegrauyeol

Bir diğer yöntem ise kendi IOSS numaranızı almanızdır. Kendi IOSS numaranızı almak için ilk kural bir şirketinizin bulunmasıdır. Aksi takdirde IOSS numarası alamazsınız. Daha sonrasında IOSS hizmeti veren bir ajans ile çalışarak IOSS numaranızı alabilirsiniz.

ShipEntegra, kendi internet sitesi üzerinden satış yapan bireysel kullanıcılarını da unutmadı! Kullanıcılarının Avrupa Birliği ülkelerine daha rahat bir şekilde gönderim yapması için IOSS hizmeti vermeye başladı. ShipEntegra’nın verdiği IOSS hizmeti hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

IOSS Numarası ShipEntegra Panelinde Nereye Yazılır?

ShipEntegra ile gönderim yaparken gönderinize ait bilgilerin ya entegrasyon aracılığı ile gelmesi gerekmekte ya da manuel bir işlem yapmanız gerekmektedir. Gönderinize ait bilgiler panelde ‘Bekleyen Siparişler’ kısmında bulunmaktadır. Ayrıca bu bölümden IOSS numarası girilmesi gereken gönderilerin tespitinin kolaylıkla yapılması adına birtakım değişiklikler oldu. Filtreleme ekranı sayesinde gönderilerinizi ülke ve mağazalara göre sıralayabilirsiniz. Bu sayede Avrupa Birliği ülkelerine yapacak olduğunuz gönderileri kolaylıkla bulabilirsiniz.

‘Bekleyen Siparişler’ ekranında bulunan gönderinize etiket oluşturmak için Etiket Oluştur’ butonuna basmanız gerekmektedir. Burada IOSS numaranızı girebileceğiniz bir kutucuk bulunmaktadır. IOSS numaranızı buraya yazmayı unutmayın. Aksi takdirde gönderiniz için iki kere KDV ödenmesi gerekir. IOSS numarası girilmesi gerekmeyen gönderilerde IOSS numaranızı girebileceğiniz bir kutucuk bulunmamaktadır.

Gönderiniz operasyon merkezimize gelmeden önce ‘Toplam Gümrük Değeri’ başlığı altından gönderinizin gönderim şekline karar verebilirsiniz. Gönderim şekilleri alıcı ülkeye göre tarafınıza sunulmaktadır. IOSS sisteminin yanı sıra ‘ShipEntegra IOSS, DDU veya ShipEntegra DDP gönderim şekillerini tercih edebilirsiniz.

DDU: Yapacağınız gönderimlerde gümrük ve harç ödemelerinin alıcıya ait olmasıdır. Bu şekilde gönderim yapmanızı tavsiye etmiyoruz. Çünkü alıcınız sonradan çıkan maliyetlerden memnun olmayacaktır ve ayrıca gerekli prosedürlerden dolayı teslimatta gecikme yaşanacaktır.

DDP: Söz konusu gönderinin gümrük vergisinin alıcı yerine gönderici tarafından ödenmiş olmasıdır.

 

‘Mağaza Hesaplarım’ bölümünden IOSS numaranızı kayıt edebilirsiniz. Bu sayede her seferinde IOSS numarası girmenize gerek kalmayacaktır.

 

ShipEntegra’nın kullanıcılarına sunduğu hizmetlerden yararlanmak için hemen üye olabilirsiniz.

HEMEN ÜYE OL