Avrupa Birliği KDV kanununda değişiklikler meydana geldi. Bu konu ile alakalı en çok merak edilen konuysa pazar yerlerinin nasıl bir çalışma yapacağı hakkındaydı. Bu yazımızda pazar yerlerinin AB KDV kanunu değişiklikleri hakkında yaptığı çalışmalardan bahsedeceğiz.

Yazımız 1 Temmuz 2021 tarihinde elde edilen bilgiler doğrultusunda yazılmıştır. İlerleyen zamanlarda e-ticaret platformlarından elde edilen bilgilere göre tekrar güncellenecektir.

KDV Kanununda Değişiklik Olacak Ülkeler

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Hırvatistan, Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İrlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç.

 

Etsy IOSS Numarası Nedir? Etsy IOSS Numarası Nereden Alınır?

 

Mal bedeli 150 Euro’nun altında bulunan satışlardaki KDV’yi Etsy alıcılardan toplayıp kendi IOSS numarası ile devlete beyan edecektir.

Etsy, kendi IOSS numarasını satıcıları ile paylaşmaktadır. Tek yapmanız gereken Etsy tarafından verilen IOSS numarasını taşıyıcı firmanıza iletmek ve proforma faturanızda belirtmektir. Eğer ki proforma faturanızda IOSS numaranızı belirtmezseniz alıcınız iki defa KDV ödemek durumunda kalır.

Etsy KDV’si alınmış olan siparişin IOSS numarasını siparişin altına koymaktadır. Eğer mal bedeli 150 Euro’yu geçmeyen bir siparişinizin altında IOSS numarası paylaşılmamışsa Etsy ile iletişime geçin.

Etsy, kendi IOSS numarası ile gönderilen siparişlerin mal kıymetinin Euro cinsinden olmasını talep etmektedir.

Amazon IOSS Numarası Nedir? Amazon IOSS Numarası Nereden Alınır?

Amazon IOSS numarasını satıcıları ile paylaşmaktadır.  Sizin tek yapmanız gereken IOSS numaranızı ve sipariş detaylarınızı (gönderinizin amazon tarafından belirlenen gerçek mal bedeli, amazon sipariş numarası) taşıyıcı firmanıza iletmek. Aynı zamanda her siparişinizi tek bir kargo ile gönderdiğinizden emin olun. Bu bilgiler doğrultusunda işlem yapmadığınız takdirde, gönderiniz gümrük tarafından bekletilmeye alınır ve alıcınızın ek vergiler, ücretler ödemesi gerekir. Bu durum müşterinizin mağazanıza kötü yorumlar yapmasına sebep olur.

Amazon tarafından aktarılan bilgiye göre, satıcıların her pazar yeri ülkesi için bir IOSS numarası olmalıdır.

shipentegrauyeol

 

Amazon tarafından verilen IOSS numaraları bu şekildedir. Her Amazon storefrontun IOSS numarası birbirinden farklıdır.

 

Region Storefront(s) IOSS Number

Europe Amazon.co.uk IM4420001201

Europe Amazon.de IM4420001201

Europe Amazon.es IM4420001201

Europe Amazon.fr IM4420001201

Europe Amazon.it IM4420001201

Europe Amazon.nl IM4420001201

Europe Amazon.pl IM4420001201

Europe Amazon.se IM4420001201

US Amazon.com IM4420001234

Canada Amazon.ca IM4420001223

Japan Amazon.co.jp IM4420001008

Amazon üzerinden sipariş vermek için ne kadar KDV ödemeniz gerektiğini aşağıda bulunan ‘Sipariş Özet’ sayfasında bulabilirsiniz.

AliExpress IOSS Numarası Nedir? AliExpress IOSS Numarası Nasıl Sağlanır?

 

 

AliExpress IOSS numaralarını satıcıları ile paylaşmıyor. Türkiye’deki resmi kargo partneri olan ShipEntegra ile dijital ortamda paylaşım yapıyor. Entegrasyon özelliği sayesinde AliExpress üzerinden gelen siparişinizin detayları ve IOSS numarası direkt olarak proforma faturanıza ve gümrük sistemine aktarılır. Bu sayede sizin herhangi başka bir işlem yapmanıza gerek kalmaz.

Unutmayın! IOSS numaranız entegrasyon özelliği sayesinde proforma faturanıza ve gümrük sistemine aktarılacaktır. Mal bedeli 150 Euro’nun altında bulunan gönderilerinizi ShipEntegra panelleri üzerinde manuel bir şekilde oluşturmayın. Bu şekilde oluşturduğunuz gönderinin IOSS numarası aktarılmayacaktır.

eBay IOSS Numarası Nedir? eBay IOSS Numarası Nasıl Alınır?

eBay üzerinden Avrupa Birliği ülkelerine satış yapıyorsanız herhangi bir kurulum yapmanıza gerek yok. Çünkü eBay IOSS numarasını satıcıları ile paylaşmaktadır. Tek yapmanız gereken eBay tarafından verilen IOSS numarasını taşıyıcı firmanıza bildirmektir.

2 Temmuz 2021 Güncellemesi: eBay IOSS numarasını adres 2 kısmına göndermektedir. Adresiniz çok uzun değilse veya herhangi bir hataya yol açmıyorsa bu yöntem iyidir. Eğer adresiniz çok uzunsa eBay IOSS numaranızı elle etikete eklemenizi önermektedir.

ebay-ioss-numarasini-nasil-paylasiyor

 

ShipEntegra IOSS Hizmeti Veriyor!

Shopify, Magento, WooCoomerce gibi platformlarda ve kendi internet sitesi üzerinde satış yapan kullanıcıların IOSS sistemine kayıt olarak daha rahat bir şekilde gönderim yapabilmeleri adına ShipEntegra olarak IOSS hizmeti vermeye başladık. IOSS hizmetimizden hem kurumsal hem de bireysel kullanıcılarımız yararlanabilir.

IOSS sistemine kayıt yaptırmak için bir şirketinizin bulunması gerekmektedir. Bu nedenle bireysel müşterilerimizi mağdur etmemek adına partner yurt dışı OSS numaramız ile gönderilerinizi alıcılarına iletiyoruz.

ShipEntegra’nın IOSS Hizmetinden Yararlanmak İçin Yapılması Gerekenler

ShipEntegra’nın IOSS hizmetinden yararlanabilmeniz için ön kayıt başvuru formunu doldurmanız, almak istediğiniz hizmetin ücretini karşılamanız ve gerekli belgeleri temin etmeniz gerekmektedir.

IOSS hizmetine kayıt olmak için gerekli olan belgeler ise şu şekildedir: Vergi levhası, şirketin ismi, şirket adresi, iletişim kurulacak kişinin ismi, telefon numarası ve e-mail adresi. Bu belgeleri ve dekontunuzu [email protected] üzerinden iletirseniz kayıt işlemleriniz hemen başlayacaktır.

IOSS Hizmet Bedeli

Pazar yerinin IOSS numarasını kullanacak olan veya ShipEntegra aracılığıyla IOSS numarası alan kullanıcıların ShipEntegra paneli üzerinden IOSS numaralarını girmesi gerekmektedir.

Gönderiniz ShipEntegra operasyon merkezi tarafından işleme alınmadan önce ‘Toplam Gümrük Değeri’ başlığı altından gümrük değerinizi değiştirebilir ve gönderim şeklinizi tercih edebilirisiniz.

 

 

 

Avrupa Birliği KDV kanunu değişiklikleri ve IOSS sistemi hakkında detaylı bilgi almak için blog yazılarımızı okuyabilirsiniz. Hem IOSS hem de diğer hizmetlerimizden yararlanmak için sistemimize üyelik gerçekleştirebilirsiniz.

HEMEN ÜYE OL