İhracat ve ithalat yapan iş insanlarının sıkça karşılarına çıkan bir konudur HS Code kavramı, açılımı ile “Customs Tariff Harmonized Code” veya “Harmonized System” olarak adlandırılan uluslararası ticarette ürünlerin sınıflandırılması için kullanılan bir sistemi ifade eder. Bu kod ile her türlü ürün ve malzeme benzersiz tanımlayıcı etiketlere sahip olarak; gümrük işlemleri, vergi hesaplamaları, ithalat ve ihracatın düzenlenmesi gibi birçok işlemde kolaylıkla işleme geçebilir. Bundan dolayı HS code uluslararası ticarette kritik bir rol oynar. Blog yazımızda bu kodu nasıl elde edebileceğinizi, bu kodların önemli verileri nasıl etkilediğini ve küresel ticaretinizi kesintisiz sürdürmeniz için bilemeniz gerekenleri anlatacağız. Keyifli okumalar dileriz.

HS Code Nedir?

HS-code-gtipkod

 

Küresel çapta yapılan uluslararası ticarette ürünlerin sınıflandırılması için kullanılan, gümrük tarafından verilen en az altı haneli HS code malların kendi aralarında ortak özelliklere göre kategorize edilmesini sağlar. Böylece dünya genelinde tüm ürünler sınıflandırılabilir ve gümrük işlerinin daha hızlı olması sağlanır. Temel olarak 21 bölüm ve 96 fasıldan oluşan bu kodlar ülkelere göre farklılık gösterir. Her fasıl önce 2’li kod sonra 4’lü 6’lı pozisyonlara ayrılmaktadır. Kulağa karmaşık gelen bu kod dizilimi ile ülke çapında vergilendirme ve verisel analizler oluşturma aşamaları hızlıca yapılabilir.

Neredeyse tüm dünyada geçerli olan bu kod “Armonize Sistem Nomenklatürüdür” tarafından belirlenir. Dünya genelinde ticareti bir hayli kolaylaştıran bu sistem Dünya Gümrük Örgütü’ne bağlı 180’den fazla ülkede kullanılmaktadır.

Ülkemizde ise bu kod sistemini şu şekilde açıklayabiliriz;

  • HS code’un ilk dört rakamı eşyanın pozisyon numarasını
  • İlk 6 rakam, Gümrük birliğine üye olan ülkelerin Armonize Sistem Nomanklatür kodunu
  • 7 ile 8. rakamlar sadece Avrupa Birliğine üye ülkelerin Kombine Nomanklatür kodunu
  • 9. ve 10. rakamlar, farklı vergilendirilmesi gereken ürünlerin durumunu
  • 11. ile 12. rakamalar ise Gümrük Tarifesinde yapılacak istatiksel kodların belirlenmesinde kullanılır.

Şunu belirtmek isteriz ki her ülke kendilerine ait armonize sistemlere göre bu kodları alabilir böylece terminolojik anlamda da verilerin sağlıklı olarak kategorize edilmesi sağlanır.

GTİP Kodu ile Aynı mı?

 

 

HS-code-gtipkod-shipentegra

“HS code ile GTİP kodu aynı mı” sorusu uluslararası ticaret yapan kişilerin oldukça kafalarını karıştıran bir sorudur. GTİP uluslararası ticaretin denetimini kolaylaştıran ve dünyanın farklı yerlerinde üretilen ürünler hakkında detaylı bilgiye ulaşmayı sağlayan bir kod bütünüdür. GTİP numarasının açılımı ise “Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu” olan kodun İngilizce’de karşılığı HS Code, Customs Tariff, Harmonized Code veya Harmonized System adıyla kullanılmaktadır. Yani sorumuzun cevabına gelirsek, evet aynı kavramı ifade eder.

HS Code Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gümrük, vergilendirme, uygulanacak menşei kurallarını belirlenmesi gibi kritik konularda son derece büyük önem taşıyan HS code’ un doğru bir şekilde sisteme bildirilmesi gerekmektedir.  Sizler de TC Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere pek çok sayfada sorgulama yapabilir ve ürünleriniz ile ilgili doğru koda ulaşabilirsiniz. Sorgulama işlemini; ürünün ismini veya özelliklerini yazarak yapabilirsiniz. Diğer bir yandan GTİP kodunu bilip özelliklerini bilmediğiniz bir ürün kodunu yazarak yapacağınız aramayla ürün hakkında detayları da edinebilirsiniz.

İhracat Faturalarında Zorunlu mu?

HS-code-gtipkod-gümrük

Dünya Gümrük Sistemi tarafından evrensel olarak verilen HS code bir diğer adı GTİP numarasının ihracat sisteminde ve faturalarda bulunması zorunludur. HS code ‘un doğru girilmesi de son derece önemlidir. Eksik veya yanlış beyan edilen HS code sonucu ürünlere gümrükte el konulabilir ya da gümrüklenmiş malın değeri üzerinden üç katına kadar ceza kesilmesi yaptırımları da uygulanabilir.

HS Code Kodu Değişken midir?

Tüm dünyada geçerli olan Armonize Sistem tarafından belirlenen bu kodun ilk 6 hanesi değişmemekle beraber ülkelerin herhangi bir değişiklik yapmasına izni de bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra her yılın son günü diğer yılda kullanılacak kodlar belirlenir ve Resmi Gazete‘de yayımlanır. Sizler de her yıl güncellenme ihtimali olabilen bu kodları e-ihracatınızın güvenliği için değişen yıllarda kontrol etmelisiniz.

Sizler de e-ihracat yaparken Almanya Ambalaj Yasası (VerpackG), dosya kaydet ve erken takip numarası gibi gümrük işlemlerini hızlandıran hizmetler için ShipEntegra’ya üye olabilirsiniz.

HEMEN ÜYE OL