Yapay Zeka

Yapay zeka, 1956 yılında ortaya atılan, bilim ve teknoloji alanında ilerlemeler ile giderek popülerlik kazanan bir terimdir. Kavramın çıktığı ilk dönemlerde yapay zeka araştırmaları genellikle problem çözme ve sembolik yöntemlerle ilgiliydi. Fakat sonraki dönemlerde makine öğrenimi ile gelişen tanım bugün; konuşma, görüntü işleme, veri analizi ve tahminler gibi çok çeşitli görevleri yerine getirebilen derin öğrenme teknikleri ile fazlasıyla gelişti.

yapay-zeka

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka sisteminin temeline indiğimizde insan zekasını taklit eden ve öğren sistemler olduğunu görürüz. Bu sistemler gözlemledikleri verilere dayanarak önceden belirlenmiş kurallar ve parametreler doğrultusunda kararlar alarak bize istediğimiz sonucu verirler. Bu olağanüstü algoritmayı insan zekasından ayıran en önemli özellik ise verileri hızlı ve akıllı algoritmalar ile işleyebilmesidir. Bundan dolayı yapay zeka teknolojileri ile kısa sürede hızlı ve doğru bir şekilde sonuca ulaşılabilir. Günümüzde ise hem hız hem de kârlılık kazandıran bu sistemler veri analizi, otomasyon, öneri sistemleri ve daha birçok uygulamada kullanılmaktadır.

Yapay Zeka Uygulamaları

Yapay zeka hem işleri hızlandırıp hem de maliyeti düşürmesinden dolayı birçok sektörde kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse; sağlık sektöründe teşhislerin hızlı ve doğru yapılması, finansal hizmetlerde risk değerlendirmesi ve ticaret analizi, otomotiv endüstrisinde sürücüsüz araçlar için yol güvenliği, eğitim sektöründe öğrenci performansını izlenmesi gibi alanlarda görev alır. ShipEntegra olarak biz de lojistik alanında geliştirdiğimiz yapay zeka teknolojilerini kullanmaktayız. Şimdi sizinle üretkenliğinizi artıracak, az zamanda çok iş yaptıracak yapay zeka uygulamalarını inceleyelim.

ChatGPT

chatgpt-yapay-zeka

ChatGPT en çok bilinen 2022’de OpenAI tarafından piyasaya sunulan bir AI sohbet robotudur. ChatGPT’yi ücretsiz olarak kullanabileceğiniz gibi ekstra özelliklerin bulunduğu ChatGPT Plus‘ı da kullanabilirsiniz. ChatGPT büyük miktarda metin verisi kullanılarak eğitilen bir yapay zeka modelidir. Bu veriler arasında kitaplar, blog sayfaları ve web sayfaları yer almaktadır. Şimdi sizlere ChatGPT’yi nasıl kullanabileceğinize dair örnekleri açıklayalım;
– Şiir, kod, senaryo, özet çıkarma, müzik parçası oluşturma gibi birçok metin formatı oluşturabilirsiniz.
– Uzun, kısa fark etmez metinleri çevirmek için ideal bir araçtır.

-Yaratıcı içerik mi yazmak istiyor sunuz? ChatGPT yine yardımınıza koşuyor. Örneğin “Bana ilham verici bir hikaye yaz” derseniz size bununla ilgili bir hikaye yazabilir.

– Sorularınıza cevap alabilirsiniz. Şu demede fayda var ki ChatGPT’nin ücretsiz versiyonu internet destekli değildir. Bundan dolayı en son güncellemeyi 2 yıl önce almıştır.

Google Bard

ChatGPT’nin bir alternatifi olan Google Band yapay zeka destekli bir sohbet robotudur. Google tarafından geliştirilen sohbet robotu olan Google Band LaMDA dil modelini kullanarak Türkçe dahil 40’tan fazla dile hizmet vermektedir. Bard’ı diğer sohbet robotlarından ayıran en önemli ve en sevilen özelliği ise her zaman güncel bilgilere erişmeye imkân sağlamasıdır. Google Band’ı gerçek zamanlı veri sunma özelliğinden dolayı birçok farklı alanda kullanabilirsiniz. Örneğin; bir konu hakkında fikir almak, kod yazma, kod satırlarında hata ayıklama, çeviri yaptırma, yanıtları sesli okutma, Google Lens desteği ile daha detaylı araştırma yapma.

Bunun yanı sıra Google Band’ın en sevilen tarafı  hazırlattığınız metni “Paylaş” butonu ile  “Dokümanlar’a Aktar” veya “Gmail’de Taslak” seçenekleri ile kolaylıkla paylaşılabilmesidir.

2023 yılında da güncelleme alan Google Band, kullanıcılarına daha gelişmiş üretken yanıtlarla yardımcı oluyor. Böylece kullanıcılarına sorularla alakalı daha bilgilendirici cevaplar verebiliyor.

Bing AI

Microsoft’un CPT-4’ün işlevselliğini ücretsiz olarak sunduğu Bing AI doğal dil işleme, makine öğrenmesi ve bilgisayar görüşü gibi teknolojileri kullanarak  daha iyi bir deneyim sunar. Şu anda geliştirme aşamasında olan Bing AI’ye Bing tarayıcısında oturum açmak isteyen tüm kullanıcılar erişebilir. Bing AI’nin internet tabanlı olması ile kullanıcılarının arama geçmişi ve ilgi alanları ile kişiselleştirilebilir bilgi verebilir, kullanıcılarının sorularını daha anlaşır ve bilgilendirici bir şekilde yanıtlayabilir.
Diğer arama motorlarından farklı olarak Bing Image Creator ile kullanıcılarının metinleri ile görsel oluşturabilir. Bu görseller ise Microsoft Edge içerisinde bulunan sosyal medyalarda paylaşılabilir.
Örneğin burada “İstanbul’un simge yapıları neler” diye arama yaptığınızda Bing AI size İstanbul’un en cazip manzaralarını resmedebilir. Hala geliştirme aşamasında olan Bing AI öğrencilere yardımcı olabilmek için eğitim alanında, yeni fikirlerin üretilebilmesi için içerik üretimi ve diğer sektörlerde kullanılabilir. İnternet destekli olduğundan dolayı gezi planlama, güncel diyet listesi oluşturma gibi alanlarda da kullanılabilir.

Speakify AI

Speakify AI metni sese dönüştüren bu sesi doğal dil işleme, makine öğrenimi ve bilgisayar görüşü gibi  teknolojiler ile işleyen bir yapay zeka. Speakify AI birçok alandan kullanılabilecek büyük bir potansiyele sahip. Çünkü Speakify AI metni sese dönüştürebilen üstelik bu sesi metnin anlamını da baz alarak uygun ses tonuna ve vurgulara göre üreten bir teknoloji. Peki bu yapay zeka uygulamasını nerede kullanabiliriz;

  • Yeni bir müzik veya şarkı sözü  parçaları oluşturup kendi müziklerimizi yaratırken.
  •  Reklamların daha dikkat çekici olması için sesli olarak okunması istenirken
  • Uzun süren toplantılarda kayıtları tutma ve raporlar sesli olarak okutma
  • Görme engelli kişilerin  kitap, makale ve diğer metinleri daha kolay okuyabilmelerine yardımcı olma
  • Yabancı dil öğrenirken kelimeleri ve ifadeleri sesli olarak dinleme  böylece telaffuzu geliştirme

Bunlar gelişmekte olan Speakify AI’nin yararlanabilecek sadece birkaç alanından biridir.  Siz de tüm bu özellikleri keşfetmek ve kendi sektörünüzde kullanmak için hemen kullanmaya başlamalısınız.

Synthesia AI

yapay-zeka-uygulamalari

Şimdi sıra geldi yapay zeka teknolojisinde metni sese dönüştüren ve sanal bir insan avatarı ile birleştiren Synthesia AI’ye. Google,Nike, Reuters ve BBC gibi dünyanın önde gelen markaları tarafından kullanıla bu teknoloji doğal dil işleme, makine öğrenimi ve bilgisayar görüşü gibi teknolojileri kullanarak metni sesli hale getirir ve bu metni sanal bir insan avatarına dönüştürür.

Şu an geliştirme sürecinde olan Synthesai AI ile avatarı özeleştirebilir, sunucunun videoda görünme oranını, arka planını, fon müziğini değiştirme seçenekleri sunar. Tüm bu işlemlerden sonra sunucuyu 38 farklı dilde konuşturabilir. Sizler de karmaşık video ekipmanına veya çekim yerlerine ihtiyaç olmadan 70’den fazla avatara, çeşitli video şablonlarına ve ücretsiz medya kitaplığı ile video oluşturabilirsiniz.

Otter

Otter sesli konuşmaları metne dönüştürebilen masaüstü, mobil ve web’de kullanılabilen güçlü bir araçtır. Otter metne dönüştürmenin yanı sıra konuşmaları kaydetme, sesleri ayırt etme ve transkripsiyonları düzenlemeye de olanak tanır. Platform son derece kullanıcı dostudur. Arayüz de bulunan kayıt düğmesi, içe aktarma düğmesi ve son etkinlik kaydı gibi önemli araçlara kolaylıkla erişilebilir.

Flick

Sosyal medya içeriklerini daha kolay bulabilmek ve metinlerini daha hızlı yazmak ister miydiniz? O zaman hemen Flick ile tanışın. Flick’te girdiğiniz konu ile ilgili orijinal ve ilgi çekici içerikleri saniyeler içerisinde bulabilirsiniz. Bulduğunuz içerikleri ise çarpıcı metin ve altyazılarla süsleyebilirsiniz. Üstelik “İçerik Planlayıcı” içerisinde fikirlerinizi çizelgelere yerleştirebilir ve işlerinizi planlı olarak sürdürebilirsiniz.

HEMEN ÜYE OL