E-ticarette hangi sektörde olursanız olun her firma gibi siz de web sitenize ve online dükkanlarınıza çok sayıda ziyaretçi gelsin istiyorsunuz. Asıl amaç ise bu ziyaretçileri müşteriye dönüştürmek. Bunu yapmak için ise mevcut trafik istatistiklerinizi bilmeniz gerekiyor. 

Bu konuda size çok yardımcı olacak verilerden biri dönüşüm oranı. Biz de bu yazımızda kendi dönüşüm oranınızı sektör ortalamanız ile karşılaştırıp sitenizde iyileştirmeler yapabilmeniz için sektörlere göre e-ticaret dönüşüm oranlarını inceleyeceğiz. 

Dönüşüm Oranı Nedir?

 

Dönüşüm oranı; bazı kaynaklarda İngilizce olarak “conversion rate” olarak da geçebilir, sitenize gelen kişilerin istediğiniz (satın alma, mail listesine kaydolma, üyelik açma gibi) bir eylemi gerçekleştirme oranıdır. E-ticarette dönüşüm oranını siteye gelen ziyaretçilerin kaç tanesinin ürünü sepetine atıp ödeme yaptığı üzerinden ölçülür. 

Dönüşüm oranı aynı zamanda dijital pazarlamanızın da ne kadar başarılı olduğunu gösteren verilerden biridir. Yüksek bir dönüşüm oranı doğru kişilere doğru ürünü pazarladığınızın bir kanıtıdır.

Dönüşüm oranını hesaplamak için şu formülü kullanabilirsiniz: 

shipentegrauyeol

 

Dönüşüm Oranı = Toplam Satış / Ziyaretçi Sayısı

Örneğin eğer 1.000 tıklamadan 50 satış gerçekleştiyse dönüşüm oranınız:  

50 ÷ 1,000 = 5% olarak hesaplanacaktır. 

Dönüşüm oranına baktığınızda aklınıza gelecek ilk sorulardan biri “İyi bir dönüşüm oranı kaç olmalı?” olacaktır. Bu sorunun cevabı sektörden sektöre değişiklik gösterir. Dönüşüm oranını etkileyen cihaz, lokasyon, ürün fiyatı, trafik kaynağı gibi etkenler de var. Aşağıdaki tabloda da sektörlerin birbirinden farklılıklarını görebilirsiniz. 

 

eihracat-dönüşüm-oranı

Eğer dönüşüm oranınız sektör ortalamasına yakınsa iyi bir iş çıkarmışsınız demektir fakat daha da iyi hale getirebilirsiniz. Örneğin en çok trafik getiren kaynaklara bakın. Müşterileriniz sosyal medyadan geliyorlarsa bir e-mail kampanyası yaparak ilave trafik sağlayabilirsiniz. 

Ücretsiz olarak Google Analytics kurup size vereceği kodu web sitenize ekleyebilir ve trafiğin nereden geldiğini daha verimli bir şekilde ölçebilirsiniz. 

Farklı ürünlerin de birbirinden değişik dönüşüm oranları olabilir. Bu sebeple ürünlerinizin istatistiklerini de tek tek inceleyip iyileştirmeler yapabilirsiniz. 

Eksik kargo politikaları “terkedilen sepet” sendromunun başlıca sebeplerinden biri. Size bu konuda yardımcı olması için E-ihracatta Kargo Politikaları Nasıl Olmalı konusunda bir yazı da yazdık. 

Bunun dışında web sitesinin menülerinin kolay kullanılır olması, ürünlerle ilgili bilgilerin net ve eksiksiz olması, ziyaretçilerin alışveriş haricinde de sitede vakit geçirebileceği blog benzeri sayfalar olması da dönüşüm oranını yükselten etkenlerden bazıları. 

 

HEMEN ÜYE OL