Etsy Purchase Protection Nedir?

Etsy, Purchase Protection yani Sipariş Koruma programını, alıcı ve satıcıların güvenli alışveriş yapabilmelerini desteklemek amacıyla uygulayacak. 2022 yılındaki planlarında, bu alanda yatırımlar yapacağını ve komisyon oranlarındaki artışın da yatırımlar için finanse edileceğini aktarmıştı. Etsy yakın zamanda purchase protection (Etsy sipariş koruma programı) için yaklaşık 25 milyon dolarlık bir bütçe ayırdığını duyurdu.

Etsy sipariş koruma programı (Etsy purchase protection), mağazası olan bütün satıcıların ve tüm alıcıların yararlanabileceği bir program olacak. Temel amaç, Etsy’de teslimatların sorunsuz gerçekleştirilmesini sağlamak. Sipariş koruma sayesinde Etsy; ürünlerin ulaşmaması, hasarlı olarak ulaşması veya ürün açıklamasından farklı bir ürünün teslim edilmesi durumunda alıcıya kargo ve vergiler dahil 250$’a kadar (veya yerel para birimi eşdeğerinde) geri ödeme yapacak. Sipariş sürecinde satıcıya yapılan ödeme ise geri alınmayacak. Tabii ki sipariş koruma programından yararlanabilmek için belli şartlar bulunuyor. Etsy sipariş koruma programı ne zaman başlayacak ve alıcı-satıcı özelinde hangi durumlarda geçerli olacak birlikte inceleyelim.

 

Etsy Sipariş Koruma Programı Ne Zaman Başlayacak?

Etsy’nin, 6 Haziran 2022’de duyurduğu sipariş koruma programı 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayacak.

 

Etsy Sipariş Koruma Programına Uygun Olan Kriterler Nelerdir?

Etsy Sipariş Koruma içerisine dahil edilecek durumları maddeler halinde sıralayabiliriz:

1) Paketin alıcıya teslim edilmemesi (nakliye sırasında kaybolması, alıcıya ulaşmaması)
2) Hasarlı ürün gönderilmesi

İki madde için de Etsy Sipariş Koruma devreye girer. Bilinmesi gereken ilk önemli nokta; Etsy’nin bir takvim yılı içerisinde yalnızca ilk kayıp veya hasar durumunda iade yapacak olması. Diğer önemli nokta ise 250$’ı aşan gönderilerin Etsy sipariş koruma programı dışında olması.

Ek olarak Etsy, bu imtiyazı kötüye kullananların programa erişimlerini kaybedebileceklerinin de uyarısını yaptı (ürünü teslim aldıktan sonra hasar verip ödeme talep edilmesi gibi). Satıcıların bu duruma karşı kendilerini korumaya alması için paketleri göndermeden önce fotoğraflayarak kayıt altına almalarını tavsiye ediyoruz.

shipentegrauyeol

Sipariş Koruma Programına Katılmak İçin Yapılması Gerekenler

Etsy Purchase Protection (Etsy Sipariş Koruma Programı) haklarından yararlanmak için ekstra bir başvuru yapmanız gerekmiyor. Alıcı da satıcı da otomatik olarak programa dahil ediliyor. Yine de satıcıların dikkat etmesi gereken maddeler bulunuyor:

1) Sipariş koruma programı dahilinde olabilmek için en önemli şartlardan biri takip numarasının vaktinde girilmesi (processing time). İşte bu noktada ShipEntegra ile çalışanlar avantajlı durumda. Çünkü takip numaramız Etsy’de tanınıyor. Gönderinin operasyon birimlerimize kabul edilmesinin ardından hemen erken takip numarası hizmetimiz devreye giriyor. Bu sayede gönderinin çıkış yaptığı Etsy’ye anında bildirilmiş oluyor. Konunun detayları ve tüm avantajlarını blog yazımızda okuyabilirsiniz. ShipEntegra dışında diğer takip numaralarını girdiğinizi düşünelim. Paketin hareket edildiği bildirilene kadar takip numarası girilemediği için sipariş koruma programı sisteminden yararlanamıyorsunuz.

2) Kargo şablonunda paketin tahmini teslim edilme tarihinin (estimated delivery date) doğru girilmesi. Tabii ki ShipEntegra kullanıcıları burada da avantajlı. Önceki yazılarımızda, videolu anlatımlarla ve sunularla nasıl adım adım kargo şablonu oluşturabileceğinizi görebilirsiniz.

3) Mağazanız her zaman güncel olmalı, Etsy satıcı politikalarını (Seller Policy) doğru şekilde uygulamalısınız. Ürün açıklamanızın ve fotoğraflarınızın eşleşmesine mutlaka dikkat edin. Yanlış ürün gönderirseniz Etsy sipariş koruma programı kapsamının dışında kalabilirsiniz.

4) Etsy Payments ile ödemeleri kabul edin. Nasıl kullanabileceğinizi blog yazımızdan öğrenebilirsiniz. Etsy Payments, 2020 itibari ile Türk satıcılar için de aktif olarak kullanımda.

5) Nakliye sürecinde ürününüzün hasar görmemesi için dikkatli, doğru şekilde paketleme yapın. Özellikle hassas ve kırılgan ürünler gönderiyorsanız nasıl güvenli şekilde kargolayabileceğinizi blog yazımızdan okuyabilirsiniz.

Not: Alıcılar teslimat adresinde güncelleme yapmak isterlerse ve siz bu talebi gerçekleştirirseniz sipariş koruma (purchase protection) sizler için geçerli olmaz. Siparişi iptal edip, para iadesi yaparsanız ve alıcı siparişi tekrar ederse programa yeniden dahil olabilirsiniz.

 

Etsy Sipariş Koruma Programı Ne İşe Yarar?

Etsy’nin sigorta veya garanti programı olmadığının altını çizdiği sipariş koruma, 1 Ağustos 2022 itibariyle bütün alıcı ve satıcılar tarafından yararlanılabilir olacak. Ancak isteğe bağlı olarak gerçekleştirileceği için iyi bir takip süreci yürütülmesini hatırlatmakta fayda var.

Sipariş koruma ile Etsy, ilk hasar durumunda 250$’a kadar olan (nakliye+vergi) kaybı, alıcıyı mağdur durumda bırakmadan satıcının da kazancına müdahale etmeden, alıcıya geri ödeyecek. Etsy sizlere bu imkânı sağlarken 250$ üstü veya ikinci bir kayıp/hasar durumunuzda ShipEntegra ile sigorta yaparak olası teslimat sorunlarından tamamen kurtulmuş olacaksınız. E-ihracatta sigortanın önemini ve detaylarını blog yazımızdan okuyabilirsiniz.

Sizler için Etsy purchase protection (Etsy sipariş koruma) programını inceledik ve ShipEntegra olarak bizimle Etsy’de nasıl başarılı teslimat yapabileceğinizi aktardık. E-ihracatın yenilikleri ile buluşmaya devam etmek ve hizmetlerimizden faydalanmak için üye olmayı unutmayın.

 

HEMEN ÜYE OL