B2B: business to business yani “işletmeden işletmeye satış” modelinin kısaltması. Küçük ölçekli e-ihracatçılar tarafından genellikle göz ardı edilse de oldukça karlı ve uzun vadeli ortaklıklar kurulabilecek bir satış modeli. 

B2B e-ihracat modelinde satış iki şirket arasında oluyor ve satıcı son kullanıcı ile etkileşime geçmiyor. Örneğin Etsy’den lamba sattığınızı düşünelim. Bu platformda genellikle B2C satıyorsunuz; yani “işletmeden alıcıya.” Fakat Amerika’daki bir otel size ulaşıp ürünlerinizi almak istediğinde bu B2B satış oluyor, alışveriş iki şirket arasında gerçekleşiyor. Eğer size ulaşan şirket ürünleri toptan alıp kendisi satmak isterse o iş modelinin adı da “işletmeden toptancıya” olarak geçiyor. Dolayısı ile her toptan satışı B2B olarak değerlendirmemek gerekli. 

Üreticileri, toptancıları ve perakendecilerin hepsini kapsadığı için B2B satışlar Apple, Amazon, Walmart, Ford, General Motors gibi çok büyük şirketlerin aktif olarak yer aldığı bir iş modeli. Fakat B2B e-ihracat stratejileri küçük işletmeler için de çok karlı ve önemli. 

shipentegrauyeol

B2B E-İhracat Stratejileri Nelerdir?

1. Alım Sürecini Basitleştirin

İlk yapılması gerekenlerden birisi web sitenizi ya da online dükkanınızı B2B alışveriş için uyumlu ve kolay hale getirmek. B2C alıcılar kişiselleştirme ile çok ilgiliyken B2C alıcılar zaman kazanmak, kar etmek ve hızlı işlem yapma eğilimindedirler. Bu nedenle size fiyat sormakla vakit kaybetmemeleri için varyasyon olarak toptan alım seçeneği ve bu tip alışverişler için teslim sürelerini ayrıca belirtebilirsiniz. 

2. Alıcıların İşine Yarayacak İçerikler Üretin

Online pazar yerlerinde böyle bir imkanınız olmasa da kendi web sitenizde hem Google’dan trafik getirecek hem de okuyucuları satın almaya yönlendirecek yazılar yazabilirsiniz. Bloglar uzun vadede siteye trafik çekmek için önemli bir kaynaktır. Ürünlerin kullanım alanlarını tanıtan, işlevlerini inceleyen yazılar müşterilerin satın alma gerçekleştirmesini kolaylaştırır. 

3. Sosyal Medyayı Kullanın

Sosyal medya e-ihracatın her tipinde olduğu gibi burada da çok önemli. Artık B2B alıcılar da Instagram üzerinde alışveriş yapıyor. Müşteri yorumları, ürünlerin kullanım sırasında çekilmiş görselleri, kullanılan malzemelerin kalitesini gösteren görseller gibi içerikler müşterileri satışa yönlendirmenizi kolaylaştırır. 

4. Toplu Alım için Seçenekler Ekleyin 

Toplu alım sayısı herkese göre değişebileceği gibi, bu sayıya göre de fiyatlandırmanız değişebilir. Zaman kazanmak ve kazandırmak için minimum alım sayısı belirleyebilir ya da 100 adet, 200 adet gibi paketler belirleyebilirsiniz. 

5. Stok Takibinizi Detaylandırın 

B2B satışlarda stok yönetimi ve takibi daha da büyük bir önem arz ediyor. Başarılı bir satış süreci için sürekli olarak stoklarınızı kontrol etmeli ve teslim tarihlerinizi güncellemelisiniz. B2C alıcılar ileri atılan teslim tarihlerini çok dert etmezken B2B e-ihracat modeli söz konusu olduğunda bir gün bile çok şey değiştirebilir, online itibarınız için stok yönetimi çok önemli. 

B2B E-ihracat Yapılabilecek Platformlar Nelerdir? 

Shopify B2B

Magento B2b

• BigCommerce

• OpenCart B2b Marketplace

Etsy 

Amazon Business

• Alibaba.com

• eBay Business Supply

B2B Satış Modeli İstatistikleri

  • B2B alıcıların çoğunluğu alımı gerçekleştirmeden önce araştırma yapıp zaten almaya karar vermiş oluyor. (Accenture, 2018)
  • Endüstriyel ürünlerde bile alımların %67’si dijital bir etkilenme ile başlıyor (online reklamlar, blog yazıları gibi) (Google, 2019) 
  • B2B alıcıların %62’si sadece dijital içeriklere bakarak karar verdiklerini söylüyor. (BlueCorona 2019) 
  • Alım kararı verenlerin %20’si fiyatın kendileri için öncelikli olduğunu söylüyor.  (BlueCorona 2019) 
  • Alıcıların %34’ü toplu alım yapacakları satıcıları bulmakta zorlandığını söylüyor. (KoMarketing)
  • B2B alım yapanların %42’si millenial jenerasyonundan kişiler. (Milleniallar: 1981-1996 arasında doğanlar)
  • Yeni nesil çalışanların mobil kullanımının çok yüksek olması sebebiyle B2B çalışanların sayısının 2020 yılının sonuna kadar üç katına çıkması bekleniyor. (KoMarketing)
  • Alıcıların %90’ı eğer mobil deneyim iyiyse aynı satıcıdan tekrar alışveriş yapacaklarını belirtiyor.  (BCG, 2017)
  • B2B yöneticilerinin %80’i alacakları hizmetleri ve ürünleri akşam saatlerinde araştırdıklarını söylüyor. (IDG Global Solutions)
  • 2020 sonuna kadar online B2B satışların B2 satışları geçmesi bekleniyor. (Ecommerce Platforms, 2018)
  • Online B2B alışverişin cirosunun 2020 sonuna kadar %12 artması bekleniyor. (BCG, 2017)
  • B2B satıcıların %81’i bloglarının satış için kritik önem taşıdığını belirtiyor. (Nurture) 
  • B2B pazarlamacıların %59’u SEO’nun en etkili trafik çekme yöntemi olduğunu söylüyor. (Marketing Charts)
  • Yine Marketing Charts araştırmasına göre B2B pazarlamacıların %57’si SEO’nun en çok satış getiren pazarlama kanalı olduğunu belirtiyor. 
  • B2B alım yapacakların %71’i Google üzerinden genel bir kelime yazarak arama yapmaya başladıklarını belirtiyorlar. 
  • B2B alım yapacak olanlar belirli bir site ile etkileşime geçmeden önce ortalama 12 kez arama yapıyor. (Google, 2018)

Biz ShipEntegra olarak sipariş takibi ve yönetimi sistemimiz ve entegrasyonlarımız sayesinde B2B e-ihracatı da daha kolay, daha çabuk, hem alıcı hem de satıcı için daha güvenli hale getiriyoruz. 

 

HEMEN ÜYE OL