Bilindiği üzere 1 Temmuz itibariyle AB KDV kanununda değişiklikler meydana geldi Yapılan bu değişiklikler akıllara birçok soru getiriyor. En çok sorulan sorulardan bir tanesi ise ‘IOSS sistemine kayıt olmazsam ne olur?’ şeklindedir. IOSS sistemine kayıt olmak zorunlu değildir. Ancak gönderilerinizi daha rahat bir şekilde gönderebilmek açısından oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır.

IOSS sistemine kaydolmadığınız ya da pazaryerlerinin sizlere verecek olduğu IOSS numaralarını paketlerinizle iletmediğiniz sürece AB ülkelerine yaptığınız her gönderi için alıcınıza KDV vergisi çıkacaktır. Alıcı tarafından ödenmesi gereken bu vergi müşterinizin hoşuna gitmeyecek ve sizinle çalışmak konusunda tereddüt yaşayacaktır. Ya da ürünleri yüksek vergi bedellerinden dolayı almak istemeyip negatif yorumlarda bulunacaklardır. Bu gibi durumlarla karşılaşmamanız adına IOSS sistemine kayıt olmanızı ya da var ise pazaryerinden gelen IOSS numarası ile göndermenizi tavsiye ediyoruz.

IOSS sistemi mal bedeli 150 Euro’yu aşmayan gönderilerde geçerlidir. Bu sınırı aşan gönderileriniz için de DDP’li gönderim şeklini tercih etmenizi öneriyoruz. DDP’li gönderim, söz konusu gönderinin gümrük vergilerinin alıcı yerine gönderici tarafından ödenmiş olarak gönderilmesidir.

shipentegrauyeol

Satıcı Açısından Çıkabilecek Sorunlar

Alıcı tarafından yaşanılan sorunların yanı sıra sizin içinde sorunlar meydana gelecektir.

AB ülkelerine yapılan gönderimlerde gümrük ve harç ödemelerinin alıcıya ait olması (DDU) belli başlı sorunları beraberinde getirecektir. Gelin bunları birlikte inceleyelim.

Türkiye’den Almanya’ya mal bedeli 200 Euro olan bir paket gönderdiğinizi varsayalım ve bu varsayım üzerinden alıcı ülkede karşımıza çıkabilecek sorunları ele alalım.

  • Alıcınıza ait iletişim bilgilerini (telefon numarası, e-mail) proforma faturanız ve konşimentonuz üzerinde belirtmemiz gerekmektedir. Aksi takdirde gümrük vergisi ödenmemiş bir şekilde gönderim yaparsanız (DDU) ve gönderiniz alıcısına teslim olmazsa gönderiler çok kısa bir süre gümrükte kalacak ve otomatik iade gerçekleşecektir. İade olması durumunda ise alıcı ülkede oluşan gümrük, harç ve taşıma ücretini satıcı olarak sizin ödemeniz gerekmektedir.
  • Gümrük vergisi beklenenden daha fazla çıkarsa alıcı ödemeyi yapmak istemeyebilir ve üründen vazgeçebilir. Bu durumda yine vergi, harç ve taşıma ücreti satıcı olarak tarafınızdan talep edilecektir.
  • Gönderinizi hazırladınız ve tam vaktinde taşıyıcı firmaya verdiniz. Gönderiniz alıcı ülkenin gümrüğünde alıcı tarafından ödeme işlemlerinin yapılması için beklemektedir. Bu süreç uzadıkça teslimat sürenizde artacaktır.
  • Alıcınız gümrük vergisini ödemeyi reddediyorsa gönderinizin imhasını isteyebilirsiniz. Ancak gönderinizin imha edileceği garanti değildir. İmhası olmayan gönderilerin gümrük ve harç ödemesi tarafınıza yansıtılacaktır.

ShipEntegra ailesi olarak, mal bedeli 150 Euro ve altında olan gönderileriniz için IOSS sistemini kullanmanızı, mal bedeli 150 Euro üzerinde bulunan gönderilerinizde ise DDP kapsamında gönderim yapmanızı tavsiye ediyoruz.

 

* Satış platformları üzerinden satış yapan kullanıcılarımızın ilgili pazar yerlerinin paylaştığı IOSS numarasını kullanmaları gerekmektedir. Ancak pazar yerleri tarafından paylaşılan IOSS numaralarını amacına uygun olmayan şekillerde kullanırsanız pazar yeri KDV’nizi tahsil etmediği için sizler sorumlu tutulabilirsiniz. *

**IOSS numarasının yanlış kullanılması durumunda (bilgilerin dijital veya fiziksel herhangi bir yöntemle çevrimdışı saklanması dahil) mağazanın kapanmasına, ceza verilmesine veya askıya alınmasına neden olabilir. Lütfen bu numarayı kullanmadan önce tarafınıza iletilen mesajı dikkatlice okuyun.**

IOSS hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için ‘IOSS Hizmeti’ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. ShipEntegra’nın kullanıcılarına sunduğu hizmetlerden yararlanmak için hemen üye olun.

 

HEMEN ÜYE OL